Κάτια Ιωάννου

«Εξερευνητής του βυθού»

Με ονειρικό τοπίο μοιάζει η Αλυκή της Λάρνακας αυτές τις μέρες. Ενόσω έχει μαζέψει ικανοποιητική ποσότητα νερού είναι σε θέση να φιλοξενεί και πάλι τους περιοδικούς χειμερινούς επισκέπτες της. Τα φοινικόπτερα πουλιά, τα πανέμορφα φλαμίνγκο, πιστά στο δικό τους το πρόγραμμα προσγειώνονται, μάλλον προσυδατώνονται, και πάλι στους αγαπημένους βιότοπους. Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, θαυμάζοντας τη μαγεία της αλυκής, προσπαθούσα να φωτογραφήσω ένα φοινικόπτερο με το κεφάλι έξω από το νερό. Η ανάγκη της επιβίωσης, όμως, ανάγκαζε τους φτερωτούς επισκέπτες της λίμνης να έχουν συνέχεια το κεφάλι τους βουτηγμένο στο νερό προς άγραν τροφής. Ακριβώς τη στιγμή που το φλαμίνγκο έβγαζε το κεφάλι του από το νερό για να πάρει ανάσα, το πέτυχα. Η στάλα του νερού κρέμεται ακόμα στο ράμφος του. Ένα ιδιόμορφο, έντονα ρόδινο ράμφος με το κυρτό μαυριδερό ακροράμφιο, κατάλληλο να εξερευνά τη λάσπη στους βαλτότοπους, “ψαρεύοντας” μικροοργανισμούς και τις αγαπημένες ξεχωριστές γαρίδες, είναι η απόληξη του κεφαλιού με το κυκλαμινί χρώμα στο φτέρωμα και το έντονα σκουρόχρωμο μάτι. Βλέποντας την εικόνα ανάποδα μου δημιουργήθηκε αυτόματα μια οπτική απάτη. Δεν φαινόταν πια το κεφάλι που φωτογράφησα, αλλά ένα εξωτικό λουλούδι με τα ρόδινα πέταλά του να πετάγονται βίαια μέσα από μεγάλα σφιχτοδεμένα πέταλα, ενώ η δροσοσταλίδα του πρωινού λες και δεν έχει ακόμα στεγνώσει στην κορυφή του.

Ημ. γέννησης: 31 Αυγούστου 1981

Σπουδές: Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές

Επιρροές: Από το περιβάλλον και τη φύση και τη ζωή γενικότερα

High: Το ταξίδι μου στη γοητευτική Ταϊλάνδη. Ήταν ένας μοναδικός εξωτικός προορισμός με καταπληκτικές εικόνες.

Low : Σε ένα τετραήμερο ταξίδι που έκανα στην Πράγα χάλασε η φωτογραφική μου από την πρώτη μέρα και έτσι δεν μπόρεσα να απαθανατίσω την ομορφιά αυτής της κουκλίστικης πόλης.

Tip: Ο καλός φωτογράφος βλέπει τον κόσμο με πιο αναλυτικό τρόπο από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σάρα Μαλιάν / Sarah Malian

Photo copyright: (c) Sarah Malian / CA Τη Νοζενί τη φωτογράφησα στη φυλακή της ...

Μενέλαος Πίττας

«Μισό άδειο μισό γεμάτο/Half empty half full » Φωτογραφημένη σε φιλικό σπίτι στη Λευκωσία. ...

Ερατώ Καντούνα EFIAP/b

Η λήψη της φωτογραφίας αυτής έγινε πριν από δύο περίπου χρόνια, στην περιοχή του ...

Γιώργος Γεωργίου

Αυτή η φωτογραφία είναι μέρος ενός πρότζεκτ που συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά σε σχέση ...

Λουκάς Βασιλικός

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι μέρος ενός πρότζεκτ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και το ...

Άλεξ Μίτας

Ο σεΐχης Ναζίμ Κιμπρισί, ο σούφι μουσουλμάνος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, απεικονίζεται στο σπίτι του ...

X