Ούτε το 2015 θα έχει διευθυντή ο ΘΟΚ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Μειωμένος κατά 58 χιλιάδες ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για το 2015, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 6.775.890 ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2015 δεν προβλέπεται η θέση του διευθυντή του ΘΟΚ, γεγονός που μεταθέτει το προβληματικό κενό του επικεφαλής του οργανισμού, στο 2016.

Χωρίς διευθυντή

Το 2016, και εάν, θα πληρωθεί η θέση του διευθυντή ΘΟΚ η οποία παραμένει κενή από τις 19 Δεκεμβρίου 2013 όταν με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κρίθηκε άκυρος ο διορισμός του Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα διευθυντή του οργανισμού την 1η Φεβρουαρίου 2012.

Στον προϋπολογισμό του ΘΟΚ, ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν προνοείται ποσό για τη θέση του διευθυντή – ή καλλιτεχνικού διευθυντή όπως είναι ο τίτλος του στο νέο σχέδιο υπηρεσίας που ετοίμασε ο ΘΟΚ και το οποίο παραμένει για έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.
Έκπληξη, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι σε συνεδρία του στις 10 Δεκεμβρίου 2014, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση του προϋπολογισμού του ΘΟΚ με την προϋπόθεση ότι «θα γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί η θέση καλλιτεχνικού διευθυντή», προϋπόθεση την οποία ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΘΟΚ προχώρησε στην εν λόγω τροποποίηση ώστε να λάβει την έγκριση του προϋπολογισμού.

«Κατεβαίνει» στην Α14

Στο μεταξύ, διαφαίνεται με σαφήνεια στον προϋπολογισμό του Οργανισμού πως ενώ μέχρι τώρα η θέση του διευθυντή ΘΟΚ ανήκε μισθολογικά στην κλίμακα Α15 και 16, η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή «κατεβαίνει» στην Α14…

Αυξομειώσεις

Κατά εκατό χιλιάδες ευρώ προβλέπεται ότι θα μειωθούν τα έσοδα του ΘΟΚ από παραστάσεις και περιοδείες, καθώς από το ποσό των 742 χιλιάδων περίπου το 2014, ο προϋπολογισμός των εσόδων πέφτει στις 642 χιλιάδες περίπου.

Αντίθετα, αυξημένο κατά 25 χιλιάδες ευρώ παρουσιάζεται το κονδύλι για τη θεατρική ανάπτυξη, το οποίο ανέρχεται για το 2015 στο ποσό του 1.534.815 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, το ποσό των 25 χιλ. ευρώ θα διατεθεί για την πραγματοποίηση σεμιναρίων, εκθέσεων, ερευνών, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκδόσεων κλπ.

Στον τομέα θεατρικής ανάπτυξης, αμετάβλητες παραμένουν οι χορηγίες προς το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου [50 χιλ. ευρώ], τα ελεύθερα θέατρα [1.138.735 ευρώ], το ερασιτεχνικό και σχολικό θέατρο [36.450 και 28.000 αντίστοιχα].

Προνοείται, δε, ποσό 60 χιλιάδων ευρώ για συμμετοχή του ΘΟΚ στο Ελληνικό Φεστιβάλ (Επιδαύρου – Αθηνών).

Και αποζημιώσεις

Σημαντικό κονδύλι θα διαθέσει φέτος ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω του τερματισμού απασχόλησης ηθοποιών. Ο οργανισμός κατέβαλε το 2013 το ποσό των 28.551 ευρώ, το 2014 το ποσό των 35 χιλ. ευρώ, ενώ φέτος υπάρχει πρόνοια καταβολής του ποσού των 477 χιλιάδων ευρώ!

Σύμφωνα με επεξηγηματικό υπόμνημα του ΘΟΚ, η εν λόγω πρόνοια προορίζεται να καλύψει αποζημιώσεις σε ηθοποιούς που τυχόν θα τερματιστούν ή δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις απασχόλησής τους μετά τη λήξη τους, την 30ή Σεπτεμβρίου, 2015.

Ο προϋπολογισμός του ΘΟΚ θα προωθηθεί για έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

+ Στην έντυπη εκδοχή του κειμένου [εφημερίδα Πολίτης, 12 Φεβρουαρίου 2015] αναφέρεται ότι το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου [ΚΚΔΙΘ] θα δει τη χορηγία του να μειώνεται κατά 10 χιλιάδες ευρώ. Όπως μάς πληροφορεί ο ΘΟΚ, το κονδύλι του ΚΚΔΙΘ παραμένει ως έχει, παρά το ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε δείχνοντας μείωση. Θα γίνει διόρθωση στον προϋπολογισμό.

You May Also Like

Τα «Ημερολόγια Καραντίνας της κυρίας Τεπενδρή» από τον Κωνσταντίνο Κακανιά

Από την επιβολή στην Καλιφόρνια του «Μένουμε Σπίτι» τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας, ...

Cyprus Film Days ’12 | Κώστας Κωνσταντινίδης

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει το φετινό Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2012» μέσα από τις ταινίες ...

Σηκώνουν αυλαία οι Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2014

Με τις ταινίες Omar και On My Way σε Λεμεσό και Λευκωσία αντίστοιχα, σηκώνει ...

Ο «Αγιος Σπυρίδων» γράφει ιστορία

Ένα από τα τελευταία παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη της Κύπρου, κομμάτι της ναυτικής παράδοσης του ...

Νέο βιβλίο από τον Μίλαν Κούντερα

Ο Γαλλοτσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα εξέδωσε ένα νέο έργο μυθοπλασίας με τίτλο La fete de ...

Το Διεθνές Μήνυμα Χορού από την Trisha Brown

  Η Τρίσα Μπράουν, η χορεύτρια – χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια της Trisha Brown ...

X