Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αγορά» στην Κύπρο

Τέσσερις προβολές, μια σε κάθε πόλη της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου θα πραγματοποιηθούν για το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Αγορά».

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Έλληνα δημοσιογράφου και ντοκιμαντερίστα, πάνω στο οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του δούλευαν για τέσσερα χρόνια, από το 2010, οπότε ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ ανήκει στη γνωστή σειρά ντοκιμαντέρ «Εξάντας» του Αυγερόπουλου και βραβεύθηκε ήδη από το Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Έργων [FIPA] που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Γαλλία.

Όπως είχε πει για το ντοκιμαντέρ ο ίδιος ο Αυγερόπουλος σε συνέντευξή του στο «Π»:

«Το Agora εγκλείει μέσα του τέσσερα χρόνια ελληνικής κρίσης. Ξεκίνησε το 2010 και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Πραγματοποιείται με συγχρηματοδότηση της Δημόσιας Γερμανικής Τηλεόρασης, του Al Jazeera, της Σουηδικής και της Βελγικής Δημόσιας Τηλεόρασης».

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ κινείται σε τέσσερις άξονες ταυτόχρονα: παρακολουθεί καταρχήν τις ζωές καθημερινών ανθρώπων από το 2010 μέχρι σήμερα και το πώς επηρεάστηκαν από την κρίση.

«Πρόκειται για ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα: ένας από τους βασικούς χαρακτήρες είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είχε δουλειά και σπίτι και στο τέλος έχασε τη δουλειά και το σπίτι του γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει ενοίκιο και είναι άστεγος στον δρόμο».

Ο δεύτερος άξονας του ντοκιμαντέρ είναι οι insiders και οι πολιτικοί οι οποίοι «περιγράφουν τι συνέβη πίσω από κλειστές πόρτες». Από το ντοκιμαντέρ παρελαύνει σχεδόν όλη η πολιτική σκηνή της Ελλάδας αλλά και διεθνείς προσωπικότητες.

Ο τρίτος άξονας αφορά την άνοδο του φασισμού και ο τέταρτος την άνοδο των κινημάτων αλληλεγγύης:

«Αν έχουμε ένα κέρδος από αυτή την τραγωδία είναι ότι αναπτύχθηκε η αλληλεγγύη σε κάποιο βαθμό μεταξύ των ανθρώπων ενώ ταυτόχρονα περνάμε με τον σκληρό τρόπο εμείς οι πολίτες μια πολιτική εκπαίδευση για πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα και τα έχουμε ξεχάσει εδώ και πολύ καιρό, γιατί καθήκον του πολίτη δεν είναι το να πηγαίνει να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια. Θυμίζω ότι εκλογές έκανε και ο Σαντάμ Χουσέιν. Δεν είναι αυτό η δημοκρατία. Δημοκρατία είναι η ισότητα των δικαιωμάτων και αυτά πρέπει να τα περιφρουρούν οι πολίτες καθημερινά, ασχολούμενοι με τα κοινά».

Το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

Λευκωσία: Δευτέρα 2 Μαρτίου, 19:00, Αμιφιθέατρο ΠΕΟ.

Λεμεσός: Τρίτη 3 Μαρτίου, 19:30, ΤΕΠΑΚ (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Λάρνακα: Tετάρτη 11 Μαρτίου, 20:30, Θέατρο Σκάλα (Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας)

Πάφος: Δευτέρα 23 Μαρτίου, 20:00, Θέατρο ΠΕΟ

+ Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

La Grande Bellezza: προβολή τον Μάιο

Η βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας La Grande Bellezza έρχεται από τον Όμιλο ...

Eyekon Comic Con 2018

To Eyekon Comic Con είναι μία διοργάνωση, που εστιάζει αποκλειστικά στον χώρο της 9ης ...

Εγκαινιάζεται σήμερα το Μουσείο Παραμυθιού

Με λογότυπο ένα ανοιχτό βιβλίο και ένα κουβάρι κόκκινη κλωστή, το πρώτο Μουσείο Παραμυθιού ...

Απεβίωσε ο Τσαρλς Ντέρνινγκ, γνωστή φυσιογνωμία της μεγάλης οθόνης

O «ηθοποιός για όλους τους ρόλους», ο Τσαρλς Ντέρνινγκ, απεβίωσε στις 24 Δεκεμβρίου σε ...

«Με τον τρόπο του Φοίβου Σταυρίδη» | Ημερίδα μνήμης και τιμής

Μια ημερίδα μνήμης και τιμής στον Φοίβο Σταυρίδη, ο οποίος έφυγε αναπάντεχα από τη ...

Βραβείο Europa Nostra στο Σπίτι της Συνεργασίας

Το Σπίτι της Συνεργασίας είναι ανάμεσα στα 12 έργα τα οποία διακρίθηκαν φέτος με ...

X