300 εκατ. δολάρια για τον πίνακα «Πότε θα παντρευτείς;»

Το ρεκόρ της υψηλότερης τιμής για την αγορά έργου τέχνης πιστεύεται ότι έσπασε ένας πίνακας του Γκωγκέν τον οποίο πώλησε ο Ελβετός ιδιοκτήτης του με προορισμό, μάλλον, το Κατάρ.

Ένας πανέμορφος πίνακας του Γκωγκέν, του 1892, πιστεύεται ότι πωλήθηκε έναντι του ποσού των 300  εκατ. δολαρίων [265 εκατ. ευρώ περίπου], τιμή που σύμφωνα με τους γνώστες της παγκόσμιας αγοράς τέχνης είναι η υψηλότερη που «χτύπησε» ποτέ έργο.

Ο πίνακας με τίτλο Nafea Faa Ipoipo [Πότε θα παντρευτείς;] ανήκε στον Ρούντολφ Στέχελιν, έναν συνταξιούχο διευθυντή του οίκου Sotheby’s ο οποίος διαμένει στην Ελβετία και ο οποίος είχε δώσει σε μορφή δανεισμού το έργο στο Μουσείο Τέχνης της Βασιλείας για να παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό. Θεωρείται, δε, πως πέτυχε τη συμφωνία με αγοραστή το Μουσείο του Κατάρ.

«Δεν επιβεβαιώνω, ούτε διαψεύδω οτιδήποτε», δήλωσε τόσο σε σχέση με τον νέο ιδιοκτήτη του πίνακα όσο και με το ποσό που δόθηκε για αυτόν, ο Στέλεχιν, στην εφημερίδα New York Times.

Ο δήμαρχος της Βασιλείας, πάντως, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πώληση του πίνακα που σημαίνει και την απώλειά του από το μουσείο της πόλης ενώ σε ανακοίνωση του Μουσείου Τέχνης της Βασιλείας αναφέρεται πως «είναι αποκαρδιωτική η υπενθύμιση πως ακόμη και ο μόνιμος δανεισμός ενός έργου παραμένει δανεισμός».

Όσο για τον Στέλεχιν, ο ίδιος ανέφερε ότι όλα τα έργα της συλλογής του, τα πλείστα εκ των οποίων ανήκαν στον παππού του, δεν βρέθηκαν ποτέ στους τοίχους του σπιτιού της οικογένειας εξαιτίας της μεγάλης τους αξίας και πως ο ίδιος τα έβλεπε στους τοίχους των μουσείων όπως όλος ο κόσμος. Επιπλέον, αποφάσισε να τα δώσει γιατί «οι ιδιωτικές συλλογές, όπως και οι ιδιωτικοί άνθρωποι, δεν ζουν για πάντα».

gauguin_whenΟ Γκωγκέν ζωγράφισε τον πίνακα με τίτλο «Πότε θα παντρευτείς;» το 1892, κατά την παραμονή του στην Ταϊτή. Το έργο πωλήθηκε στο πλαίσιο ιδιωτικής συμφωνίας. «Έτσι εξηγείται και η υψηλή τιμή. Αν έβγαινε στο σφυρί σε δημοπρασία, θα υπήρχε ανταγωνισμός σε τόσο υψηλό επίπεδο;», σχολίασε ένας έμπορος έργων τέχνης στη New York Times.

Το Κατάρ και η δυτική τέχνη

Αν το ποσό αγοραπωλησίας είναι αληθές, ξεπερνά κατά 36 εκατ. ευρώ τον πιο ακριβοπληρωμένο μέχρι τώρα πίνακα, το έργο του Πωλ Σεζάν The Card Players, το οποίο ανήκει στο Κατάρ και αγοράστηκε το 2011 έναντι του ποσού των 259 εκατ. δολαρίων [226 εκατ. ευρώ περίπου].

Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ και η «Αρχή των Μουσείων του Κατάρ», όπως είναι ο επίσημος τίτλος του καταρινού Μουσείου στην Ντόχα, έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά τα τελευταία χρόνια για την αγορά έργων δυτικής τέχνης. Στη συλλογή τους περιλαμβάνονται έργα των Μαρκ Ρόθκο, Ντέμιαν Χιρστ και Σεζάν.

Όποιος κι αν είναι, πάντως, ο νέος ιδιοκτήτης του Γκωγκέν, δεν θα αποκτήσει την κυριότητα του έργου μέχρι τον Ιανουάριο 2016. Γι’ αυτό και τα δύο μυστηριώδη κορίτσια της Ταϊτής που απεικονίζονται στον πίνακα θα παρουσιαστούν αυτό τον μήνα σε μια ειδική έκθεση με έργα του Γκωγκέν στο Ίδρυμα Beyeler της Βασιλείας, στην Ελβετία. Έπειτα θα ταξιδέψουν στο Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης και στην Ουάσιγκτον, προτού παραδοθούν στον νέο ιδιοκτήτη τους.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©EPA via The Telegraph

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τιμή ρεκόρ για τις «Γυναίκες του Αλγερίου»

Ο πίνακας του Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» (εκδοχή Ο) και το γλυπτό του ...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ : 20 χρόνια Θέατρο Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο κλείνει σε λίγους μήνες 20 χρόνια μετά την εκτενή αποκατάσταση του ...

Οι ταινίες για το διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βενετίας

«Ασφαλώς και νιώθω μια πολύ μεγάλη χαρά, είναι σίγουρα μια επιβράβευση, ακόμη περισσότερο αφού ...

Προκήρυξη θέσεων για το Αρμενικό Δημοτικό Σχολείο ΝΑΡΕΚ

Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι δέχεται ...

Οι Iced Earth στο Κούριο!

Το είπαν και το έκαναν: οι Αμερικανοί Iced Earth είχαν δηλώσει κατά την πρώτη ...

Θεατρική σύμπραξη ΕΘΑΛ και One/Off με το έργο Stallerhof

Η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ συνεργάζεται με την θεατρική ομάδα ONE/OFF της Λεμεσού και ...

X