Play On! με τέσσερα νέα κυπριακά θεατρικά έργα

Η επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση του προγράμματος PLAY για την ανάδειξη έργων κυπριακής θεατρικής γραφής, δεν θα μπορούσε να μην έχει συνέχεια.

Γι’ αυτό και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου [ΚΚΔΙΘ] και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου [ΘΟΚ] απηύθυναν ξανά τον περασμένο Μάρτιο ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή καινούργιων έργων, φέρνοντας κοντά συγγραφείς και πρακτικούς του θεάτρου και επιχειρώντας να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη της θεατρικής γραφής στην Κύπρο.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πρόσκλησης θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου σε πρωινές αναγνώσεις στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, στα Λατσιά.

Πρόκειται για την παρουσίαση -σε μορφή θεατρικού αναλογίου- τεσσάρων νέων έργων:

 • Σουρινάμ, του Στέφανου Σταυρίδη

 • Φρανκ και Στάιν, του Άντη Ροδίτη

 • Πείνα, του Χαράλαμπου Γιάννου

 • Νίτσα, του Γιώργου Τριλλίδη

Στη δεύτερη διοργάνωση του Προγράμματος PLAY ΟΝ! υποβλήθηκαν συνολικά 46 νέα θεατρικά έργα, τα οποία αξιολογήθηκαν από ομάδα συμβούλων θεατρικής γραφής. Κάποια από αυτά έχουν προχωρήσει στη διαδικασία επεξεργασίας κειμένου, άλλα έτυχαν σχολιασμού προκειμένου οι συγγραφείς να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους και τα τέσσερα προαναφερθέντα κρίθηκαν ως ολοκληρωμένα και δεν χρήζουν επεξεργασίας, έτοιμα να παρουσιαστούν σε σκηνοθετημένο αναλόγιο.

Στόχος των σκηνοθετημένων αναλογίων είναι αφενός η πραγματοποίηση μιας γιορτής του κυπριακού έργου, όπου οι άνθρωποι του θεάτρου αλλά και το ευρύ κοινό θα έχουν την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με τα καινούργια κυπριακά έργα του PLAY ON! και αφετέρου η επιλογή κυπριακών έργων από όσο το δυνατό περισσότερες θεατρικές ομάδες για ανέβασμά τους μέσα στο 2015.

Στη διαδικασία επιλογής και επεξεργασίας των έργων εργάστηκε ομάδα συμβούλων θεατρικής γραφής αποτελούμενη από τους Μαγδαλένα Ζήρα, Μαρία Καρσερά, Λέα Μαλένη, Αλεξία Παπαλαζάρου και Αιμίλιο Χαραλαμπίδη.

Η συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για μια συστηματική, μακροπρόθεσμη και καινοτόμο για την Κύπρο προσπάθεια ενίσχυσης της εγχώριας θεατρικής γραφής άρχισε πριν από τρία περίπου χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο ανεβαίνουν επί σκηνής τα εξής θεατρικά έργα που ξεχώρισαν στην 1η διοργάνωση του Play:

 • «Ο σκύλος που καπνίζει», του Χαράλαμπου Γιάννου, από τον ΘΟΚ, τακτικές παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ στις 20:30. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 77772717.

 • «La Belote», του Αντώνη Γεωργίου, από την Παραπλεύρως Παραγωγές, παραστάσεις στον χώρο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο [λεωφ. Νικολάου Νικολαΐδη 18], στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στις 20:00. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 70002420.

 • «Μεσοπάτωμα», της Μελίνας Παπαγεωργίου, από το Φανταστικό Θέατρο, πρεμιέρα την Κυριακή 1η Μαρτίου στον χώρο Space [Κωστή Παλαμά 12, 1096 Λευκωσία]. Τακτικές παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή μέχρι 22/3 στις 20:30.Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 97626798.

Μέσα από τη διοργάνωση PLAY, επιχειρείται μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του κυπριακού θεατρικού έργου, καθώς και η ενδυνάμωση των δεσμών της κυπριακής θεατρικής παραγωγής και της συγγραφικής κοινότητας. Επιδιώκεται η έμπρακτη στήριξη της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας, η καλλιέργεια της επιτόπιας δημιουργίας και η ενθάρρυνση της θεατρικής γραφής.

Η διοργάνωση του PLAY ON! προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2015 με δεύτερο κύκλο αναγνώσεων, των έργων που θα τύχουν επεξεργασίας στα πλαίσια του προγράμματος.

+ Τα σκηνοθετημένα αναλόγια θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ (πρώην Νέα Σκηνή) το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, σε πρωινές αναγνώσεις ανοιχτές για το κοινό.

 Το πρόγραμμα παρουσίασης των τεσσάρων έργων έχει ως εξής:

 • Σάββατο 14 Φεβρουαρίου

10:00-12:00: Σουρινάμ, του Στέφανου Σταυρίδη, σε σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης της Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά

12:00-12:30: Διάλειμμα

12:30-14:30: Φρανκ και Στάιν, του Άντη Ροδίτη , σε σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης του Αιμίλιου Χαραλαμπίδη

 • Κυριακή 15 Φεβρουαρίου

10:00-12:00: Πείνα, του Χαράλαμπου Γιάννου, σε σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης της Μαγδαλένας Ζήρα

12:00-12:30: Διάλειμμα

12:30-14:30: Νίτσα, του Γιώργου Τριλλίδη, σε σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης της Αλεξίας Παπαλαζάρου

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 77772717 και 70002414.

 • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

  Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εργα Κυπρίων στο Πάρκο Γλυπτικής Αγίας Νάπας

Έργα των Κυπρίων καλλιτεχνών Αντρέα Κάττου και Μύρως Ψαρά, τα οποία φιλοτέχνησαν κατά τη ...

«Λευκωσία: Η ιστορία μιας κοινής και διαφιλονικούμενης πόλης»

Έπειτα από τρία χρόνια εντατικής εργασίας μιας διακοινοτικής ομάδας ερευνητών, ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου ...

Θέατρο, μουσική και άλλες δράσεις από το Ισραήλ

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, στο οποίο αντανακλάται το μωσαϊκό των πολιτισμών που συναντά κανείς στο ...

«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» στην ΕΘΑΛ

Την πρώτη κωμωδία του Άλαν Έικμπορν με τίτλο «Relatively Speaking» [1965], ανεβάζει η Κεντρική ...

Δωρεάν είσοδος σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στις 18 Απριλίου

Δωρεάν είσοδο σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα έχουν οι επισκέπτες στις 18 Απριλίου, ...

“Ηρω-ισμοί” από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Πραγματοποιείται παρουσίαση του προγράμματος Ηρω-ισμοί (Hero-isms) από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, ένα διετές ...

X