True West

Ούτε στο «άγριο» Σπιρτόκουτο δεν υπήρξαν τόσο αιφνίδιες επιθέσεις. Η νέα σκηνοθετική δουλειά της Αθηνάς Κάσιου δεν είναι μια βόλτα στο… Τίβολι [εκτός αν επιβιβαστεί κανείς στο τρενάκι του τρόμου]. Δύο αδέλφια, ο Όστιν και ο Λι, βρίσκονται στο σπίτι της μητέρας τους καθώς εκείνη απουσιάζει για διακοπές στην Αλάσκα. Ο Όστιν είναι κοντός, χοντρός και επιτυχημένος, συγκρατημένος, το καλό παιδί της οικογένειας. Ο Λι είναι ψηλός, λιγνός και ξοφλημένος, ένας άνθρωπος χωρίς όρια και βίαιος. Η συνάντησή τους στη ροζ κουζίνα της μητέρας τους μοιάζει με ένα φυτίλι που σιγοκαίει. Και η έκρηξη έρχεται στη δεύτερη πράξη. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δουλειές της, τουλάχιστον εκείνες με τις οποίες καθιερώθηκε η Α. Κάσιου [Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας – Σαίξπηρ, Βυσσινόκηπος – Τσέχωφ], εδώ παίρνει ένα άγνωστο κείμενο το οποίο δεν τοποθετείται σε ένα -ακόμη- ειδυλλιακό περιβάλλον, αλλά στο σκηνικό μιας κουζίνας και δίνει πια τεράστια σημασία στις ερμηνείες. Αυτές είναι που κερδίζουν και την παράσταση. Ο Βαλεντίνος Κόκκινος και ο Ανδρέας Τσέλεπος ξεπερνούν τους εαυτούς -και τις όποιες μανιέρες- τους και δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες ως Όστιν και Λι αντίστοιχα. Ο Σπύρος Σταυρινίδης εμφανίζεται σε έναν ρόλο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, σε ένα μικρό θέατρο που του ταιριάζει πολύ. Και η εμπειρία της Λένιας Σορόκου είναι αρκετή για να προσαρμοστεί στον δικό της, μικρό ρόλο, ο οποίος, όμως, σημειολογικά ανταποκρίνεται στο μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα δύο παιδιά της. Τη σκηνογραφία ανέλαβε η Λύδια Μανδρίδου, η οποία στηρίχτηκε σε μια άκρως πετυχημένη παστέλ παλέτα χρωμάτων για να αποδώσει τον χαρακτήρα της εμμονικής μητέρας που αποτελεί μέρος «του κακού», όσο κι αν η εικόνα της δημιουργεί αυταπάτες. Η Καρολίνα Σπύρου σχεδίασε τον εξαιρετικό φωτισμό κι ας ήμασταν από τους άτυχους που κάθισαν στο τέρμα της κουζίνας, με το φως της… νύχτας να μας τυφλώνει. [Τιπ, καθίστε στα διαθέσιμα καθίσματα απέναντι από την κουζίνα].
Κόκκινος και Τσέλεπος θα πήγαιναν για Όσκαρ; Θα πήγαιναν. Προς το παρόν, πηγαίνετε, όσοι δεν το κάνατε ακόμη, να δείτε την παράσταση.

Μερόπη Μωυσέως

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το αλάτι της γης

Γράφει η Κατερίνα Στεφάνου “Το αλάτι της γης” είναι μια τηλεοπτική εκπομπή της ελληνικής ...

“Seven Miles East” στο Αρχοντικό της Αξιοθέας

Γράφει ο Πέτρος Λαζάρου Την πραγματική αξία ενός μουσικού έργου κι ενός μουσικού την ...

Όταν η «Εβραία» συνάντησε την «Καρράρ»

Έμοιαζε περισσότερο με μαθητική παράσταση. Δεν με έπεισε ούτε η σκηνοθεσία του Νεοκλή Νεοκλέους ...

Φουσκόpolis

Τελικά, πράγματι, ένα φουσκωτό μπορεί να αλλάξει τον δημόσιο χώρο. Η πρώτη εκδήλωση του ...

Μάνος Χατζιδάκις, αυτός ο αστροναύτης

“Μοιάζω με τον αστροναύτη που βρίσκεται εκατομμύρια μίλια μακριά απ’ τη Γη. Και γνωρίζεις ...

Ο αγνοούμενος ΙΙ

“Αν σκάσει απόψε μια βόμβα εδώ, τελείωσε το Κυπριακό”, μου είπε ένας φίλος. Στεκόμασταν ...

X