Έκθεση του Peter Sheppard Skӕrved στη Λευκωσία

Για μια έκθεση του Peter Sheppard Skӕrved, γνωστότερου στο ευρύτερο κοινό ως ενός εξαιρετικού βιολονίστα, ανοίγει ξανά τις πόρτες του το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Φάρος επί της λεωφ. Δημοσθένη Σεβέρη στη Λευκωσία.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Φάρος παρέμενε ανενεργό το τελευταίο διάστημα χάρη στην προσήλωση του Ιδρύματος στα θέματα μουσικής, όπου πάντα είχε στραμμένο το βλέμμα.

Ωστόσο την Παρασκευή 27 Μαρτίου εγκαινιάζεται σε αυτό τον χώρο η έκθεση του δημιουργικού μουσικού μεν αλλά και ταλαντούχου εικαστικού Peter Sheppard Skӕrved, ιδιότητα για την οποία δεν γνωρίζουν πολλοί.

Η έκθεση έχει τίτλο A Flash Between Darknesses και θα παραμείνει μέχρι τις 16 Απριλίου 2015.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος των συναυλιών του, ο Peter Sheppard Skӕrved κάθεται συνήθως στα παρασκήνια και ζωγραφίζει, συλλαμβάνοντας την αύρα του κοινού και τη γενικότερη ατμόσφαιρα της συναυλίας.

Με το πέρας της παράστασης, αποσύρεται για να αποσαφηνίσει στο χαρτί τα συναισθήματα που του άφησε η εμπειρία, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα – γραφίτη, μελάνι, κάρβουνο και μπογιά.

Ο βιολονίστας Peter Sheppard Skӕrved έχει φιλοξενηθεί κατ’ επανάληψη από το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος και όλες του οι συναυλίες σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Όμως πέρα από τη μουσική, ο Φάρος τον ώθησε να σχεδιάσει μια σειρά έργων τα οποία είναι εμπνευσμένα από τις συναυλίες της Λευκωσίας, την αντίδραση του κοινού και τις φιλοσοφικές και σκανδαλιστικές συζητήσεις που ακολούθησαν, με την υπόλοιπη ομάδα και τους μουσικούς.

A_FLASH_BETWEEN_DARKNESSES

Επιπλέον, ο Peter Sheppard Skӕrved θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον βιολονίστα Morgan Goff στις 29 Μαρτίου για ένα ρεσιτάλ με έργα τα οποία ενέπνευσαν αλλά και εμπνεύστηκαν από τα εικαστικά έργα του Peter.

«Υπήρξα εικαστικός όσο καιρό είμαι και βιολονίστας», λέει ο ίδιος.

«Αυτή η πλευρά μου δεν αποτελεί δημόσια δραστηριότητα. Από την άλλη, ούτε ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου ως μουσικός είναι δημόσιο. Οι δραστηριότητες αυτές συμπίπτουν, αλληλοσυμπληρώνονται, και ενίοτε αντικαθιστούν ή ακόμα επισκιάζουν η μία την άλλη.

Έχοντας ζήσει στο Λονδίνο καθόλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μου, ο χώρος ήταν πάντοτε για μένα ένα δώρο. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την πλανόδια ύπαρξή μου ως μουσικός, συνέτειναν έτσι ώστε η πλειοψηφία των έργων που σχεδίασα να είναι μικρής κλίμακας και κεκλεισμένων των θυρών.

Πάντα όμως ήμουν άνετος με αυτή την κατάσταση, με την ανάπτυξη αυτού του έργου και των εμμονών του να παραμένει προσωπική υπόθεση. Αυτή η απομόνωση ήταν εξαιρετικά βοηθητική, ακόμα και απαραίτητη, όταν το έργο μου ως βιολονίστας ήταν πάραυτα δημόσιο.

Αν υπάρχει μια πτυχή του έργου μου που θα μπορούσε να αποσαφηνίσει τη σχέση μεταξύ της ερμηνείας του βιολιού μου και της ζωγραφικής/σχεδίου μου, τότε αυτή προκύπτει από το θέμα, ή από τον τρόπο που μεταδίδεται το θέμα αυτό.

Ως κλασικός οργανοπαίχτης, υπάρχω σε έναν κόσμο μη-λεκτικό, όπου ωστόσο η αφήγηση και το νόημα μεταδίδονται με ακρίβεια. Δεν υπάρχει καμία ασάφεια. Κάπως έτσι αισθάνομαι για το θεωρητικό χάσμα μεταξύ παραστατικής και αφηρημένης ζωγραφικής/σχεδίου.

Είμαι ανίκανος να το δω (ή να το ακούσω). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ένα τεράστιο μέρος του έργου μου – με ένα στυλό, μολύβι ή πινέλο στο χέρι – περιελάμβανε προσωπογραφίες: ανθρώπους που είχα παρατηρήσει. Αυτή όμως η συλλογή, την οποία συνέλαβα περί τα τέλη του 2014 με αρχές του 2015, είναι κενή από ανθρώπους και παρεισφρέει σε μεθοριακούς χώρους μεταξύ τοπιογραφίας, αφηρημένης τέχνης, χαρτογραφίας και μουσικής σημειογραφίας.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι παράθεμα από ένα γράμμα που έγραψε ο Rupert Brooke κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εγκατέλειψε το Ντόβερ, στο οποίο δεν έμελλε να γυρίσει ποτέ ξανά.» © Peter Sheppard Skӕrved

+ A Flash Between Darknesses: εγκαίνια στις 27 Μαρτίου 2015 στις 19:30 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Φάρος (Λεωφόρος Δημ. Σεβέρη 24), και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου 2015. Ώρες λειτουργίας: 28 Μαρτίου – 6 Απριλίου  Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00 & Σάββατο 11:00-14:00 / 6 – 16 Απριλίου μόνο με ραντεβού.

Συναυλία στις 29 Μαρτίου στο The Shoe Factory στις 20:30.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι ταινίες της εβδομάδας

The Iron Lady Σκηνοθεσία: Φιλίντα Λόιντ Παίζουν οι: Μέριλ Στριπ, Τζιμ Μπρόουντμπεντ κ.ά. Ένα ...

Διάλεξη στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

Mια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη θα δώσουν στις 27 Μαρτίου στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Και ...

Τι θα δούμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Δεκατέσσερις παραστάσεις από έξι ομάδες σε τρεις ανοιχτούς θεατρικούς χώρους παρουσιάζει το φετινό Διεθνές ...

Βραβείο Europa Nostra στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας στη Λευκωσία είναι ενας από τους 29 νικητές ...

Ο Άγγλος πρόσφυγας

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Ο Πίτερ Μουρ, ο Άγγλος δάσκαλος που έζησε ως πρόσφυγας ...

Πολιτικοί και καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Θ. Μικρούτσικο

Ο «ανόητος» πυρετός των τελευταίων εβδομάδων, όπως ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος τον αποκάλεσε ...

X