Απεβίωσε ο Διαγόρας Χρονόπουλος

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος ήταν διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης από το 2004 έως τον Σεπτέμβρη του 2014 και μέχρι χθες διευθυντής της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν.

Στην Κύπρο σκηνοθέτησε τρεις παραγωγές του ΘΟΚ, η πρώτη πριν από 22 χρόνια: Ήταν η «Μήδεια» του Ευριπίδη τη σεζόν 1983/84 με την Τζένη Γαϊτανοπούλου στον ομώνυμο ρόλο.

Τη σεζόν 1997/98 σκηνοθέτησε την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη όπου πρωταγωνιστούσε ο Σωτήρης Μουστάκας ενώ μόλις πρόσφατα, τη σεζόν 2012/13 σκηνοθέτησε το έργο «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του σκηνοθέτη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια «για την απώλεια του Διαγόρα Χρονόπουλου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και μια μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου».

ÄÇÌÏÓÉÏÃÑÁÖÉÊÇ ÄÉÁÓÊÅØÇ - ÈÏÊ

Τρίτος από αριστερά, στην παρουσίαση των έργων της σεζόν 2012/13 στον ΘΟΚ.

thoc_diagorasΠρώτος από αριστερά, με την «οικογένεια» του ΘΟΚ της σεζόν 2012/13 όταν σκηνοθέτησε την «Μέθοδο Γκρόνχολμ».

Ποιος ήταν

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Ιερουσαλήμ της Παλαιστίνης, σπούδασε νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ταυτόχρονα φοίτησε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν, σε παραστάσεις του οποίου έλαβε μέρος ως ηθοποιός αλλά και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1965 φεύγει στο Παρίσι όπου παρακολουθεί μαθήματα και εργάζεται στο Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης, το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Από τις αρχές του 1966 μέχρι το ’71 ήταν υπεύθυνος του τμήματος Οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Από το 1975 συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στο Θεσσαλικό Θέατρο και σκηνοθέτησε πολλές από τις παραστάσεις του.

Είχε σκηνοθετήσει παραστάσεις Αρχαίου Θεάτρου για το Ηρώδειο και την Επίδαυρο, αλλά και πολλά σύγχρονα έργα.

Διετέλεσε Αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί Κούρκουλου, διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και διευθυντής του ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Διετέλεσε, επίσης, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Δημιούργησε ταινίες, σίριαλ, ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ και στήριξε δυναμικά τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τα τελευταία οχτώ χρόνια στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν στην οποία υπήρξε Διευθυντής.

Έχει διατελέσει Μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Πρόεδρος της ‘Ενωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ, Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1,Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Έχει τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.

Ως διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης υποστήριξε προσπάθειες νέων καλλιτεχνών ενώ ο ίδιος πρότεινε την διάδοχό του, Μαριάννα Κάλμπαρη, για τη διεύθυνση του Θεάτρου.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Και οι Dead Can Dance πάνε Ελλάδα

Για δύο συναυλίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν τον Σεπτέμβρη οι ατμοσφαιρικοί ...

Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών

O βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου θα είναι ο πρώτος Μεξικανός που ...

Συστηματική ανασκαφή και αναστηλωτικές εργασίες στο Δεσποτικό Κυκλάδων

Νέα στοιχεία, που ολοκληρώνουν την εικόνα για την αρχιτεκτονική των κτιρίων γύρω από το ...

Σειρά συναυλιών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου: «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ»

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Το Μουσικό Κλειδί” του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου παρουσιάζει τις Οικογενειακές ...

Ιούλιο η πρώτη κοινή συνάντηση της Επιτροπής για τον Πολιτισμό

Την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα η πρώτη κοινή συνάντηση των μελών, Ε/κ και ...

Έκθεση του Peter Sheppard Skӕrved στη Λευκωσία

Για μια έκθεση του Peter Sheppard Skӕrved, γνωστότερου στο ευρύτερο κοινό ως ενός εξαιρετικού ...

X