Θα σώσουν τα “παράθυρα” το σπίτι;

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Όλα τα μάτια στον κόσμο της τεχνολογίας είναι στραμμένα στην κυκλοφορία του νέου λειτουργικού συστήματος Windows 10 της Microsoft. Μετά τη χλιαρή αποδοχή από τους χρήστες των Windows 8 και 8.1, τα 10 έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη. Οι δε προσδοκίες του κοινού γιγαντώνονται από τις συνεχείς ανακοινώσεις και “διαρροές”.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η εταιρεία έχει δώσει πολύ μεγάλη σημασία στα βιομετρικά δεδομένα. Για πρώτη φορά οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στον υπολογιστή τους ή σε όποια άλλη συσκευή, χωρίς τη χρήση κωδικού πρόσβασης [password], αλλά με βιομετρικό τρόπο, όπως την αναγνώριση του προσώπου, της ίριδας του ματιού ή και των δαχτυλικών αποτυπωμάτων τους. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι η νέα δυνατότητα Windows Hello των Windows 10 θα υποστηρίζει τη βιομετρική ταυτοποίηση του χρήστη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθεί η χρήση κωδικών πρόσβασης διεθνώς και έτσι να γίνει πιο δύσκολη η δουλειά των χάκερ, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν βρει τρόπους να τα σπάνε. Για να μην αναφέρουμε και το πρόβλημα ότι συχνά οι χρήστες ξεχνάνε τα passwords τους.
Η Apple και η Samsung έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνουν βιομετρικούς αισθητήρες στα smartphones τους, που αναγνωρίζουν το πρόσωπο και τα δακτυλικά αποτυπώματα των ιδιοκτητών τους. Αν η συσκευή του χρήστη διαθέτει τέτοιο βιομετρικό σύστημα, τότε το Windows Hello θα είναι συμβατό με το αντίστοιχο της συσκευής. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι προγραμματιστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ανάλογο σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης για να το ενσωματώνουν στις ιστοσελίδες ή εφαρμογές [apps] που ζητούν αναγνώριση της ταυτότητας του χρήστη.

Τα Windows 10 θα σημάνουν και το τέλος του Internet Explorer. Ο browser που πρωτοεμφανίστηκε το 1995 με τα Windows 95, θα αντικατασταθεί από έναν νέο, που προς το παρόν φέρει το όνομα Spartan [Σπαρτιάτης], καθώς το νέο πρόγραμμα θα είναι πιο λιτό και πιο γρήγορο. Μερικές εκδόσεις των Windows 10 πάντως θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν και τον Internet Explorer, για να διασφαλίζεται ο χρήστης ότι το νέο λειτουργικό σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παλαιότερες ιστοσελίδες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Το οριστικό όνομα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από τη Microsoft. Είναι πιθανό ότι η ανακοίνωσή του θα γίνει μαζί με την ανακοίνωση για την ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 10, η οποία για την ώρα παραμένει άγνωστη, αλλά υπολογίζεται κάπου μέσα στο καλοκαίρι.
Ωστόσο τα μεγάλα ερωτηματικά αφορούν την καινοτομία της εταιρείας να διαθέσει δωρεάν επί ένα χρόνο το καινούργιο λειτουργικό. Και μάλιστα απ’ ό,τι φαίνεται και στα πειρατικά αντίγραφα προηγουμένων εκδόσεων 7 και 8.1. Μόνο για τους ιδιώτες, όμως, και όχι για τις εταιρείες. Αυτό σημαίνει, άραγε, ότι νομιμοποιεί τα πειρατικά; Είναι ένα έξυπνο κόλπο μάρκετινγκ ώστε μετά το έτος να πληρώσουν όλοι και να εξαφανιστούν έτσι τα πειρατικά αντίγραφα από την αγορά; Με όλο και περισσότερους χρήστες να χρησιμοποιούν android και στον υπολογιστή τους, η νέα εποχή που το δωρεάν λειτουργικό θα πάρει το πάνω χέρι δεν βρίσκεται μακριά. Έτσι κι αλλιώς η Microsoft είναι πίσω στην αγορά των κινητών συσκευών, τόσο στις ταμπλέτες όσο και στα κινητά, κυρίως γιατί δεν απογειώθηκαν οι εφαρμογές [apps] για το λειτουργικό της.

Η επιλογή του Μπιλ Γκέιτς πριν από περισσότερα από 30 χρόνια να αφήσει “ανοιχτό” το MS-DOS [πριν ακόμα από τα Windows] σε τρίτους κατασκευαστές έκανε την εταιρεία του κυρίαρχη στην αγορά. Δεν είναι, λοιπόν, λογικό ότι η επιλογή της Google να αφήσει το δικό της λειτουργικό δωρεάν σε όλους θα της δώσει την πρώτη θέση στο μέλλον;

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πετάει, πετάει το ρομποτάκι

Πριν από λίγες ημέρες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε δηλώσεις του για την ...

Amazon, πιάσε ένα κιλό τομάτες

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από έξι μήνες, τον Δεκέμβριο του 2016 ...

Διακοπές με το κινητό

Πέρσι μιλήσαμε λίγο αργά για διακοπές. Αλλά από πέρσι μέχρι φέτος δεν υπάρχει μόνο ...

Η μοναξιά είναι χειρότερη από τον καπιταλισμό

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το ψώνιο μου το έχετε μάθει πια, όπου ...

Γεγονότα, μόνο γεγονότα

Βομβαρδίζουν εμένα με τα θέματα παραπληροφόρησης, βομβαρδίζω κι εγώ εσάς. Το τελευταίο που έπεσε ...

#WMC17

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου, η μεγάλη διοργάνωση ...

X