Κλεμμένοι θησαυροί επιστρέφονται στον Ντικμέν

Στον αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν θα επιστραφούν έως και τα μισά από τα διεκδικούμενα αντικείμενα κυπριακής προέλευσης που είχαν βρεθεί στο διαμέρισμά του στο Μόναχο το 1997.

Το Εφετείο του Μονάχου εξέδωσε σήμερα απόφαση διατάσσοντας την επιστροφή στον Ντικμέν μέρους των θρησκευτικών θησαυρών και αρχαιολογικών κειμηλίων που είχαν κλαπεί από τις κατεχόμενες περιοχές μετά το 1974.

Σε ανακοίνωσή του, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Walk of Truth εκφράζει την οργή του με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου του Μονάχου σημειώνοντας ότι ο Ντικμέν είναι ένας αρχαιοκάπηλος ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει συλήσει την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται και το ιστορικό της μακράς δίκης:

Τον Μάρτιο του 2013 το Εφετείο του Μονάχου είχε εκδόσει απόφαση με την οποία διέτασσε τον Ντικμέν να επιστρέψει στην Κύπρο 173 κλεμμένους θησαυρούς.

Το δικαστήριο ζητούσε περαιτέρω έρευνα για την προέλευση αριθμού αντικειμένων  εικόνων, ψηφιδωτών και αρχαιοτήτων των οποίων η προέλευση αμφισβητείτο.

Λόγω της μεγάλης παρέλευσης χρόνου από την βίαιη μετακίνησή τους  από το χώρο προέλευσης του, η έρευνα απέτυχε να καταδείξει την ακριβή τους ταυτότητα.

Mεταξύ των αντικειμένων που αναμένεται να επιστραφούν στον Ντικμέν είναι τερρακότες και εργαλεία.

Αυτοί οι θησαυροί είχαν εντοπιστεί μεταξύ 5000 κειμηλίων στα διαμερίσματα του Αϊντίν Ντικμέν το 1997 και 1998 στο Μόναχο από την βαυαρική αστυνομία μετά από μια επιχείρηση την οποία ενορχήστρωσε η Τασούλα Χατζητοφή, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Walk of Truth, η οποία τη συγκεκριμένη περίοδο δρούσε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας.

Οι θησαυροί βρίσκονται έκτοτε σε αποθήκες της βαυαρικής αστυνομίας καθώς οι προσπάθειες έκδοσης του Ντικμέν από την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποτύχει όπως και οι ποινικές διώξεις των γερμανικών αρχών.

img102 img127img176 img216

Κυπριακά κειμήλια στο Μόναχο, 1997 ©Walk of Truth

«Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι το  γερμανικό δικαστήριο έχει στηρίξει την απόφασή του στην αμφισβήτησης της προέλευσης των θησαυρών προς όφελος ενός αρχαιοκάπηλου,  ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει εμπλακεί στην παράνομη διακίνηση κλεμμένων θησαυρών από τα κατεχόμενα , αντί να διατάξει την επιστροφή τους στον κυπριακό λαό», σημειώνει η Τασούλα Χατζητοφή.

«Είμαστε εξοργισμένοι από αυτή την προδοσία απέναντι στην πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά μας, τον κόσμο και την ιστορία του τόπου μας».

Το Walk of Truth έχει ήδη παρέμβει και απαιτεί από τις γερμανικές αρχές την έκδοση του πλήρους καταλόγου των 5000 θησαυρών που βρέθηκαν στα διαμερίσματα του Ντικμέν ώστε και άλλα κράτη να έχουν την δυνατότητα να ταχτοποιήσουν και να ζητήσουν την επιστροφή των θησαυρών της πολιτιστικής τους κληρονομιάς που έχει λεηλατηθεί.

Aπαιτεί ακόμα να μην δοθεί κανένας θησαυρός, θρησκευτικός ή αρχαιολογικός, στον Ντικμέν, ώστε να δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα στην Κύπρο και όλες τις άλλες χώρες να διερευνήσουν εκ νέου όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Αυτή τη στιγμή που εξτρεμιστικές ομάδες λεηλατούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μεσοποταμίας και πουλούν παράνομα αρχαιότητες για να αγοράσουν όπλα, είναι σημαντικό από κάθε άλλη φορά για τα δημοκρατικά κράτη να σταθούν ενωμένα απέναντι στην καταστροφή, τη λεηλασία και την αρχαιοκαπηλία της κοινής παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αν και είναι πολύ αργά για να βοηθηθεί η Κύπρος, το  Walk of Truth ελπίζει ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή της Γερμανού υπουργού πολιτισμού Monika Grutters  να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων θα αποτελέσει εμπόδιο σε τέτοιες παρατυπίες στην ιστορία.

Η υπουργός της Γερμανίας ετοιμάζει σχέδιο νόμου που να καθορίζει όπως αρχαιότητες που εισάγονται στην Γερμανία θα πρέπει να συνοδεύονται από άδεια από την χώρα εξαγωγής.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τζίμι Χέντριξ: 42 χρόνια από τον θάνατό του, το μυστήριο παραμένει

Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Τζίμι Χέντριξ, στις 18 Σεπτεμβρίου ...

Το “Ιερό Ελάφι” του Γιώργου Λάνθιμου στις Κάννες

Όπως αναμενόταν, ο έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος θα συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 70ού ...

Δύο ελληνικά μουσεία διεκδικούν τον τίτλο «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2012»

Yποψήφια για την ύψιστη ετήσια διάκριση «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» είναι το Μουσείο ...

Ο Μιχάλης Αναστασιάδης σχεδιάζει την “Sommelier Collection”

Ο Κύπριος designer Μιχάλης Αναστασιάδης σχεδίασε μια σειρά από ποτήρια κρασιού που χρειάζεται να ...

Πάει καλά η προπώληση για τα ΚΥΠΡΙΑ

Σε ικανοποιητικό βαθμό κινείται η προπώληση των εισιτηρίων για τις φετινές παραστάσεις του Διεθνούς ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 13η

Γράφει η Κωνσταντίνα Ζάνου/Καθηγήτρια Ιταλικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης Προσπαθώ να ...

X