Σπύρος Στάβερης

Μια “ρευστή” φωτογραφία από τις περσινές διακοπές στην Αστυπάλαια. “Ρευστή” και κάπως “αβέβαιη”, επειδή τραβήχτηκε με φιλμ, χωρίς τρίποδο, με μηχανή 6×6, σχεδόν νύχτα. Και σχεδόν χωρίς σκέψη και έλεγχο πάνω στα χρώματα, την ευκρίνεια και την έκφραση [με κατεβασμένο καθρέφτη]. Μήπως αυτό όμως δεν προσδοκούμε από τη φωτογραφία, να προσθέτει από μόνη της κάτι το ανυπολόγιστο, το μαγικό, έξω από τις δικές μας προθέσεις; Πάντα, το καλοκαίρι, αφήνω τον χρόνο να γράψει αλλιώς πάνω στο φιλμ, να κυλήσει αργά, σχεδόν σταματημένος, όταν έρχεται το σούρουπο ή όταν η νύχτα φωτίζεται μόνο από τα άστρα. Είναι ίσως ένας υποσυνείδητος τρόπος να συγχρονίζομαι με τον αργόσυρτο ρυθμό του καλοκαιριού, και μ’ αυτές ειδικά τις σκοτεινές φωτογραφίες να μεταφέρομαι πάλι στην καρδιά του. Πιο πολύ κι από μια εικόνα λουσμένη σ’ έναν εκτυφλωτικό ήλιο, νιώθω πάλι, μετά από πολύ καιρό, το ίχνος των περασμένων καλοκαιριών σε μια λεπτομέρεια, στα λίγο θολά ξανθιά μαλλιά που ανακάτευε η θαλασσινή αύρα σ’ εκείνη τη γωνιά με τη θέα που είχαμε πιάσει τότε στο μπαρ του Κάστρου. Ή στις λυγισμένες αφαιρετικές καλαμιές στο κάμπινγκ της Αντιπάρου, στο φουσκωμένο πανί της ομπρέλας στην παραλία του Αγίου Τύχωνα στη Λεμεσό, στη μακριά φωτεινή γραμμή που άφηνε το πλοίο βγαίνοντας από το λιμάνι της Ερμούπολης μέσα στη μαύρη νύχτα.

Ημ. γέννησης: 05.09.1953

Σπουδές: Ιστορία [Universite Paris VII, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales]

Eπιρροές: Robert Doisneau, Ιαπωνική φωτογραφία, Diane Arbus

High: Η περίοδος του περιοδικού 01, του Symbol, τα ταξίδια με το περιοδικό Ένα, οι συνεργασίες με το ένθετο “Ευρώπη” της εφημερίδας Liberation.

Low: Στην κηδεία του Νίκου Ζαχαριάδη, τον είχα μπροστά μου πριν τον βάλουν στο φέρετρο, και δεν τον φωτογράφισα.

Tip: Όλες οι φωτογραφίες μετά από κάποιο καιρό γίνονται ντοκουμέντα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ιάκωβος Χατζησταύρου

Δυσκολεύτηκα πολύ να επιλέξω μία εικόνα, γιατί τα πρότζεκτ με τα οποία ασχολούμαι έχουν ...

Ανδρέας Μανώλη (φωτορεπόρτερ)

Έβγαλα αυτή τη φωτογραφία στις 22 Μαρτίου 2013, την εβδομάδα μετά το κούρεμα, στη ...

Χρυστάλλα Κυριάκου

“The Spoken Word” από τη σειρά “Within the White Walls” Πρόκειται για την απουσία ...

Μιχάλης Μακρή EFIAP

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2010, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στο Βιετνάμ, σε ...

Δέσπω Πασιά

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2010 και είναι μέρος μιας μελέτης των κομμωτηρίων της Λευκωσίας ...

Rebecca Sampson

Αυτή η εικόνα είναι μέρος της σειράς “AUSSEHNSUCHT”, η οποία ασχολείται με το θέμα ...

X