Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2015 | Στους δρόμους και χωρίς σκεπτικό

Χωρίς σκεπτικό θα πραγματοποιηθεί το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2015, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η φετινή διοργάνωση δεν θα διέπεται από συγκεκριμένο σκεπτικό και θεματολογία, χωρίς αυτό να αλλοιώνει «τους στόχους του φεστιβάλ, σε σχέση με την ποιότητα και το επίπεδο των παραγωγών.

Αποκλεισμένες «μονάδες»

Η χθεσινή ανακοίνωση συνοδευόταν από τους όρους και τις προδιαγραφές για την υποβολή προτάσεων στη διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί και φέτος κατά τον μήνα Σεπτέμβριο και τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου.

Καθώς το φεστιβάλ παρουσιάζει συνήθως μεγάλες παραγωγές οι οποίες δύσκολα βρίσκουν χρηματοδότηση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Άντης Παρτζίλης, εστιάζει και αυτή τη φορά σε αυτό το δεδομένο, διευκρινίζοντας ότι «προτάσεις με ένα συντελεστή (περφόρμερ) δεν θα εξετάζονται.»

Και ενώ φέτος το φεστιβάλ δεν θα διέπεται από συγκεκριμένο σκεπτικό, ωστόσο «θα συνεχίσει την προσπάθεια για προβολή των πανανθρώπινων αξιών, διαχρονικών προβληματισμών, φαινομένων και καθημερινών συναισθημάτων που απασχολούν την κοινωνία και τον άνθρωπο, καθώς και τη συνέχιση της προσπάθειας για ουσιαστική αναβάθμισή του».

 

Μέχρι 10 ευρώ

Το εισιτήριο καθορίζεται και φέτος στα 10 ευρώ (και 5 ευρώ για τα μειωμένα), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να παρακολουθήσει «υψηλής ποιότητας παραγωγές», όπως κατονομάζονται στην ανακοίνωση.

Χωρίς εισιτήριο

Για πρώτη φορά φέτος θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στον κύριο κορμό του προγράμματος παράλληλες εκδηλώσεις (μέχρι 4) με ελεύθερη είσοδο, σε δρόμους και πλατείες. Αυτές οι προτάσεις πρέπει να είναι χαμηλού κόστους (μέγιστο ποσό επιχορήγησης 8 χιλιάδες ευρώ για 2-3 παραστάσεις).

Οι παραγωγές αυτές πρέπει να προσφέρονται για παραστάσεις σε δρόμους και πλατείες των αστικών κέντρων. Σ’ αυτές και μόνο τις περιπτώσεις θα γίνεται διαπραγμάτευση για το τελικό κόστος το οποίο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το φεστιβάλ.

Κυπριακή… εύνοια

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι διοργανωτές του φεστιβάλ δίνουν προτεραιότητα σε καλλιτεχνικές προτάσεις με κυπριακή συμμετοχή και σε κυπριακές παραγωγές «νοουμένου ότι πρόκειται για προτάσεις που πληρούν τα κριτήρια» και «προωθούν την κυπριακή δημιουργία σε όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών». Τέτοιες προτάσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας κυπριακών καλλιτεχνικών σχημάτων ή καλλιτεχνών με αντίστοιχα σχήματα και καλλιτέχνες του εξωτερικού, ιδιαίτερα προερχόμενα από τις ευρωπαϊκές χώρες, ή να είναι προτάσεις που αφορούν ξένα σχήματα, τα οποία συνεργάζονται με Κύπριους συντελεστές στο καλλιτεχνικό και οργανωτικό μέρος της εκδήλωσης.

+ Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται για πληροφορίες και διευκρινίσεις στον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, Άντη Παρτζίλη, τηλ. 99689543 (09.00-13.30 και 16.00-18.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής), email: andy@bargilly.com.
Οι προδιαγραφές και οι όροι όπως και τα έντυπα υποβολής προτάσεων βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.moec.gov.cy.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από την περσινή παραγωγή «Unravelling – I am and I am not»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  • Show Comments

You May Also Like

Ατομική Έκθεση τους Γιώργου Αχιλλέως στην ALPHA C.K. ART GALLERY

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Αχιλλέως. Πρόκειται ...

Διάλεξη: «Χρήμα, βία, αιμομιξία: η εικόνα του τυράννου στην αρχαία τραγωδία»

Διάλεξη με θέμα «Χρήμα, βία, αιμομιξία: η εικόνα του τυράννου στην αρχαία τραγωδία» θα ...

Στην ταινία Sami Blood το βραβείο Lux

Η ταινία Sami Blood απέσπασε το φετινό κινηματογραφικό βραβείο LUX, που απονέμει κάθε χρόνο ...

Κύπριοι θεατρικοί συγγραφείς στην πλατφόρμα του The Greek Play Project

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) συνεχίζει τη συνεργασία του με το ...

Η ΚΥΠΡΟΣ ΩΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ : Ο στόχος που δεν υπήρξε ποτέ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Η σουρεαλιστική στιγμή κατά την οποία χρειάζεται να καταφύγει κανείς ...

Ο Gerry Bibby στο Point Centre for Contemporary Art

Στα πλαίσια της συμμετοχής του εικαστικού και συγγραφέα Gerry Bibby, στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών ...

X