Graphic Stories Cyprus 2015

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου – Καρρά | Graphic Designer | @mak.adcy

Οι πύλες της φετινής πρώτης συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Graphic Stories Cyprus ετοιμάζονται να ανοίξουν για να υποδεχθούν τους δημιουργικούς ανθρώπους των εφαρμοσμένων τεχνών της Κύπρου, και όχι μόνο, σε μόλις πέντε ημέρες από σήμερα, στον γνωστό φιλόξενο χώρο των κεντρικών γραφείων της εφημερίδας «Πολίτης», στο κέντρο της Λευκωσίας.
Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα με τα εγκαίνια της έκθεσης “The Art of Reggae”. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 80 από τις καλύτερες αφίσες που προέκυψαν από τους 3 διαγωνισμούς του International Reggae Poster Contest. Συμμετείχαν, συνολικά, περισσότερες από 3.000 αφίσες από 101 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τους Michael Thompson και Μαρία Παπαευσταθίου, τους οποίους θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Graphic Stories Cyprus. Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της Reggae μουσικής και η υποστήριξη του Alpha Boys School. Η έκθεση “The Art of Reggae” θα πλαισιωθεί από Reggae πάρτι με τη σφραγίδα των επιτυχημένων DJ της reggae σκηνής DJ Haji Mike και DJ Johnny Rankin και θα παραμείνει στον χώρο έως τις 15 Μαρτίου 2015.

Θα ακολουθήσει το διήμερο εργαστήριο δημιουργίας έντεχνης αφίσας από τον Γιώργο Τσαγγάρη και την Ελένη Παναγίδου με θέμα “Η τέχνη της αφίσας ως φορέας ιδεών και οραμάτων”. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 10 π.μ. έως τις 2μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή. Οι θέσεις του εργαστηρίου έχουν ήδη συμπληρωθεί, όμως η παρακολούθησή του θα είναι ανοικτή για το κοινό έστω και εάν δεν συμμετέχει. Το εργαστήριο στοχεύει στο να δημιουργήσει κλίμα πειραματισμού εξερευνώντας τη σχέση μεταξύ φόρμας, σχεδίου, χρώματος και τυπογραφίας. Τυπογραφικά στοιχεία, κολάζ, μεταξοτυπία, λινοτυπία και μονοτυπία θα προκαλέσουν τους συμμετέχοντες να εργαστούν για τη δημιουργία μιας έντεχνης αφίσας. Το εργαστήρι στηρίζει το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία.

Το κυρίως πρόγραμμα του Graphic Stories Cyprus περιλαμβάνει τις διαλέξεις του Σαββάτου, που ξεκινούν στις 3:30μμ με μια εισαγωγική ομιλία σχετικά με τους στόχους και τους σκοπούς της όλης διοργάνωσης. Και στη συνέχεια… φως, περισσότερο φως! ?Στο εναρκτήριο λάκτισμα ο ακαδημαϊκός Κλήμης Μαστορίδης αφορμάται από ένα συνδυασμό συνειρμών και νόστου και υποπίπτει στον πειρασμό να μιλήσει για το ρόλο των τριγώνων στην πανοραμική θεώρηση του graphic design.

Ακολούθως το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία της σχεδιαστικής εξέλιξης για την επικοινωνία μιας εμπορικής ταυτότητας, καθώς και της στρατηγικής της προβολής, από τον Ρένο Δημητρίου ο οποίος θα μας μυήσει στα μυστικά της δημιουργικής χρήσης της τεχνολογίας και το πώς αυτή μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με το design.
Ο Δημήτρης Σωτηρίου και ο Περικλής Χριστοφορίδης θα μας δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις που δημιουργούνται σχετικά με τον σχεδιασμό συσκευασίας, ενός κυπριακού προϊόντος, το 2030 μ.Χ.. Πως θα είναι τα σημεία πώλησης προϊόντων στο μέλλον; Και ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην τυπογραφία; Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που αν ακολουθηθούν σήμερα στο σχεδιασμό μιας συσκευασίας ή μιας ετικέτας μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο δημιουργικό αποτέλεσμα και καλύτερη εμφάνιση του στα νέα μέσα επικοινωνίας;

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σχεδιαστής, Χάρης Τσέβης, θα βρεθεί κοντά μας για την συνέχεια της εκδήλωσης, ταξιδεύοντας στην Κύπρο αποκλειστικά για το κοινό του GSC. Στόχος του να μας οδηγήσει στο χώρο του Design… χωρίς αδιέξοδα! Ποια είναι η επιρροή του Arciboldo, του Bruno Munari, του Steve Jobs, του Οδυσσέα Ελύτη, του ανώνυμου Έλληνα ψαρά… και πώς το όλον γίνεται μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του;

Μετά το πέρας των διαλέξεων, θα γίνει παρουσίαση νικητήριων έργων του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Art Directors Club, ADC*E, από τον ιδρυτή του “Creative Club Cyprus”, Ρένο Δημητρίου.

Να είστε εκεί!

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Horror Vacui | Η αξία του κενού χώρου για το design και την οπτική επικοινωνία

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Το κενό μπορεί να θεωρηθεί ότι όχι ...

Graphic Design, Challenging the Perception | 3ος Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας από το Graphic Stories Cyprus .=

Το Graphic Stories Cyprus, στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου ...

Τα 4 εργαστήρια του 4ου Graphic Stories Cyprus

Από την κατασκευή ενός αλφάβητου με cartoons μέχρι τη δημιουργία ενός πλήρους κόμιξ και ...

Συνέδριο GRID19 από την Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου

H Ένωση Γραφιστών & Εικονογράφων Κύπρου διοργανώνει φέτος για πρώτη χρονιά το συνέδριο GRID ...

Information Graphics & 6ο ICTVC Early Birds

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @aggeliki.mk Έναν σπουδαίο και πολυβραβευμένο διεθνώς σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας ...

Johannes Gutenberg

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Χάρη στον Γκούτενμπεργκ ή Γουτεμβέργιο, στις 23 ...

X