Πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα

Άλλη μια παράσταση του Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θεάτρου φιλοξενεί το Σατιρικό Θέατρο στο Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, δίνοντας συνέχεια στη συνεργασία των δύο θεάτρων. Αυτή τη φορά θα δούμε επί σκηνής το έργο “Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, πληγώθηκα στα Τούρκικα”, βασισμένο σε ποίηση της Faize Οzdemirciler.

Χάριν επικαιρότητας, αξίζει να αναφερθεί η συμβολή του Μουσταφά Ακιντζί στη δημιουργία του Τ/κυπριακού Δημοτικού Θεάτρου: Τον Σεπτέμβριο ’80, οι προοδευτικοί ηθοποιοί Osman Alkas, Erol Refikoglou και Isin Cem απολύθηκαν από το “Τουρκοκυπριακό Εθνικό Θέατρο” εξαιτίας της συμμετοχής τους στην παράσταση “Το έργο των συμπατριωτών”, που διοργάνωσε ο τ/κ Δήμος της Λευκωσίας. Έτσι, ο τότε δήμαρχος της πόλης Μουσταφά Ακιντζί τούς κάλεσε και τους ανέθεσε την ευθύνη της δημιουργίας ενός νέου θεάτρου με επιχορήγηση του δήμου. Έτσι γεννήθηκε από μια ομάδα προοδευτικών ανθρώπων το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο στις 3 Νοεμβρίου 1980, με ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά στελέχη του, τον Γιασάρ Ερσόι, να θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους θεατράνθρωπους, ο οποίος αξιοποιεί το θέατρο ως κοινωνικό εργαλείο συμφιλίωσης. Ο ίδιος πρωταγωνιστεί στην παράσταση που θα δούμε στο Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, στην Αγλαντζιά.

+ Η παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 20:30 με υπέρτιτλους στα ελληνικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Κρατήσεις θέσεων τηλ. 22312940 και 22421609.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Υιοθέτησε αυτή την πανέμορφη κράγκα

Με τη διεθνώς αναγνωρισμένη και δη βραβευμένη εικονογράφο Δάφνη Χριστοφόρου συνεργάζεται ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος ...

«To Γκαράζ» στη Δερύνεια

Ένα γκαράζ αυτοκινήτων έχει παραχωρηθεί οικειοθελώς για να λειτουργήσει ως κέντρο συνεργασίας μεταξύ ατόμων ...

Ραΐσσα Αγγελή | Cosmicomics

Η έκθεση της τελευταίας δουλειάς της Ραΐσσας Αγγελή με τίτλο Cosmicomics είναι «ένας βατήρας ...

“Πιδκιαύλια και στίχοι”

Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους ήταν ποιητής από την Κοντέα, φίλος και ομοϊδεάτης ενός άλλου ποιητή, ...

Μουσείο Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα

17 Μαΐου 2012, λίγο πριν τα εγκαίνια του Μουσείου Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, στη ...

Μισέλ βαν Ράιν

Αυτός είναι ο Μισέλ βαν Ράιν [Michel van Rijn], έμπορος έργων τέχνης, ο οποίος ...

X