Τα βραβεία του φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015»

Με την τελετή απονομής των βραβείων ολοκληρώθηκε την Κυριακή το φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015, στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού.

Μεγάλος νικητής του φεστιβάλ αναδείχθηκε ο Αλβανός σκηνοθέτης Isa Qosja, ο οποίος απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για την ταινία του Three Windows and a Hanging.

O Κύπριος σκηνοθέτης Κύρος Παπαβασιλείου απέσπασε το πολύ τιμητικό βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αλλά και το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του φεστιβάλ για την ταινία του «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου».

Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής δόθηκε στην ταινία The Goob, σε σκηνοθεσία Guy Myhill.

Η Κριτική Επιτροπή απένειμε, επίσης, τιμητικές διακρίσεις στην ταινία «Difret» σε σκηνοθεσία Zeresenay Berhane Mehari και για τις συγκλονιστικές τους ερμηνείες στους Naveh Tzur για την ταινία Valley, και Irena Cahani για την ταινία Three Windows and a Hanging.

Το Βραβείο Κοινού απέσπασε η οσκαρική ταινία Whiplash ενώ το Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής University of Nicosia δόθηκε στην ταινία Three Windows and a Hanging.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ

26 APR15_353 Cine Film Days-1

Η Κριτική Επιτροπή του φεστιβάλ: η δύο φορές προτεινόμενη για Βραβείο Όσκαρ σκηνογράφος και παραγωγός Kristi Zea (Πρόεδρος), ο ηθοποιός και σεναριογράφος Βαγγέλης Μουρίκης, o σκηνοθέτης και σεναριογράφος Άδωνις Φλωρίδης, η σεναριογράφος και υπεύθυνη προγραμματισμού του Φεστιβάλ του Σαράγεβο Elma Tataragic και η κριτικός κινηματογράφου Christie Huysmans.

Η Επιτροπή απένειμε τα βραβεία ευχαριστώντας το Φεστιβάλ για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία. Σε σύντομο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, τόνισε το υψηλό επίπεδο του προγράμματος των ταινιών και την εξαίρετη επιλογή της θεματολογίας.

26 APR15_384 Cine Film Days-1

Ο παρουσιαστής της τελετής, ηθοποιός Γιάννης Κόκκινος.

26 APR15_338 Cine Film Days-1

Ο Isa Qosja παρέλαβε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images, συνοδευόμενο από το ποσό των 6000 ευρώ, για την ταινία Three Windows and a Hanging (Κόσοβο – Γερμανία). Το Βραβείο παρέδωσε στον σκηνοθέτη ο Δήμαρχος Λεμεσού κύριος Ανδρέας Χρίστου. Η ταινία βραβεύθηκε «για την εκπληκτικά αυθεντική και ανεπιτήδευτη κινηματογραφική προσέγγιση ενός θέματος ταμπού που υφίσταται ανά το παγκόσμιο, καθώς και για το θάρρος και τη δύναμή του να καταρρίψει τα τείχη της σιωπής και της ντροπής».

26 APR15_207 Cine Film Days-1

Η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ, δρ Κώστας Κωνσταντινίδης και οι σκηνοθέτιδες Στελάνα Κληρή και Τώνια Μισιαλή.

26 APR15_271 Cine Film Days

Ανάμεσα στο κοινό, οι συντελεστές της ταινίας «Μέλος Οικογένειας», σε σκηνοθεσία Μαρίνου Καρτίκκη, που διεκδικούσε βραβείο στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ.

26 APR15_296 Cine Film Days

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, απένειμε διπλώματα σε παιδιά που συμμετείχαν σε κινηματογραφικά εργαστήρια στο πλαίσιο του νέου τμήματος του Φεστιβάλ «Kινηματογραφικές μέρες για παιδιά και νέους» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη David Hands.

26 APR15_435 Cine Film Days

Tο Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Glocal Images, που συνοδεύεται από το ποσό των 1000 ευρώ, απένειμε η Πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Ανδρούλλα Βασιλείου στον Κύπριο σκηνοθέτη Κύρο Παπαβασιλείου, για την ταινία του Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου (Κύπρος, Σλοβενία, Ελλάδα). H κριτική επιτροπή ξεχώρισε τον σκηνοθέτη και την ταινία του «για το κινηματογραφικό του ιδίωμα, καινοτόμο και συνάμα απαιτητικό, καθώς και για την εξαίρετη αφοσίωσή του στη λεπτομέρεια σε όλες τις πτυχές της σκηνοθετικής διαδικασίας».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βασίλης Κεκάτος: «Είναι ωραίο να κάνεις σινεμά με τους ανθρώπους που αγαπάς»

«Είναι μία μικρή ιστορία για τον έρωτα που μπορεί να προκύψει στο πιο ανέλπιστο ...

Ένωσης Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου

Η νεοσύστατη  Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου είναι η επίσημη ένωση των Γραφιστών και Εικονογράφων ...

«Mια πορνογραφική σχέση» στο Θέατρο Ριάλτο

Η παράσταση που κέρδισε το ενδιαφέρον του αθηναϊκού κοινού φτάνει και στην Κύπρο στις ...

5th FIAP Photo Meeting στην Κίνα

Από τις 6 μέχρι τις 17 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Jinan της επαρχίας ...

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος

Με ένα μνημειώδες έργο το οποίο καθόρισε οριστικά την πορεία της μουσικής εξέλιξης, το ...

Μήνυμα για τη σημασία του χορού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χορού

Ο χορός είναι εκεί που ο πολιτισμός μοιράζεται και τα σύνορα παρέρχονται στο χώρο ...

X