Έκθεση του Φρίξου Παπαντωνίου στην γκαλερί Γκλόρια

Την Τρίτη 19 Μαΐου στις 19:30 ανοίγει στην γκαλερί Γκλόρια η έκθεση του Φρίξου Παπαντωνίου με τίτλο «Συναύγεια».

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης.

«Συναύγεια» είναι η συνάντηση των ακτίνων της όρασης με το ορούμενο στο ενδιάμεσο διάστημα. Ο Πλάτωνας στο έργο του «Τίμων» αναφέρει:

«Όταν υπάρχει το φως της μέρας γύρω από το ρεύμα των ματιών, συναντιούνται δύο όμοια πράγματα, ενώνονται και σχηματίζουν μια μόνο συγγενική ύλη, μπροστά στα μάτια μας, δηλαδή ακριβώς στο σημείο όπου συναντιέται η φωτιά που βγαίνει από μέσα μας μ’ εκείνη που υπάρχει απ’ έξω. Απ’ την ομοιότητα των δυο αυτών στοιχείων, δημιουργείται κάτι ομοιόμορφο, μεταδίδει τις κινήσεις όλων των αντικειμένων που αγγίζει ή από τα οποία αγγίζεται σ’ ολόκληρο το σώμα και μέχρι το βάθος της ψυχής, δίνοντας αυτήν την αίσθηση που ονομάζουμε ‘όραση’» (Πλάτων, Τίμαιος 45c,46d)

Ο Φρίξος Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο.  Το πρώιμο του ενδιαφέρον για την Τέχνη, τον οδήγησε σε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Kingston υπό την καθοδήγηση του γλύπτη John Robson και στη συνέχεια σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Education).

Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως καθηγητής Τέχνης και επαγγελματίας καλλιτέχνης.

FRIXOS_PAPANTONIOU7

Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις και είχε επιλεγεί για μια σειρά από ομαδικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Έχει βραβευτεί στο The Sefton OPEN, στο Southport, στο Fresh Art, στο Islington Business Centre, London και πρόσφατα επιλέχθηκε  σαν ένας από τους 3 νικητές στο Lauderdale House του Λονδίνου.

Έργα του βρίσκονται σε διάφορες συλλογές όπως στο London Arts council, στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στην Κύπρο, στο American College of Greece και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σ’ όλο τον κόσμο.

Ο καλλιτέχνης, μιλώντας για το έργο του, αναφέρει:

«Η δουλειά μου εστιάζει στη σχέση μεταξύ του χώρου και του συναισθήματος που έτυχε να έχω εκείνη την εποχή. Μετά από  τα στιγμιαία συμβάντα όλα τα προβλήματα είναι εικονογραφικά. Τα έργα μου παίρνουν μορφή μέσα από μια σταδιακή διαδικασία διαστρωμάτωσης και η εσωτερική λογική της κάθε σύνθεσης ξεδιπλώνεται, οι μορφές καθορίζονται, θάβονται και ξαναεμφανίζονται ώσπου το έργο έρχεται σε ‘αρμονική σχέση με τον εαυτό του’».

Κάθε πίνακας του αποτελείται από συμπύκνωμα πολλών πινάκων, λειτουργεί όμως σαν αυτόνομο αντικείμενο αποκαλύπτοντας τα ορατά ίχνη των κατασκευών του. Με τα έργα του, σκοπός του δεν είναι να πει στο θεατή τι να σκεφτεί, αλλά να του επιτρέψει να κάνει το προσωπικό του ταξίδι  με νέες εμπειρίες.

FRIXOS_PAPANTONIOU2 FRIXOS_PAPANTONIOU3 FRIXOS_PAPANTONIOU4 FRIXOS_PAPANTONIOU5 FRIXOS_PAPANTONIOU6

Η δουλειά του Φρίξου έχει συζητηθεί σε πολλά άρθρα της τέχνης καθώς και σε εκπομπές της τηλεόρασης.

Ο Salvatore Rubbino καθηγητής στο Cambridge School of Art, έχει πει ότι οι πίνακες του Φρίξου μάς βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τον χώρο και την ποιότητα του χρόνου, συναρπάζουν το μάτι και διεγείρουν το πνεύμα.

+ Η έκθεση ανοίγει την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 5 Ιουνίου. Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία.-  Τηλ. 22762605. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 5.30 – 8.00 μ.μ. Σάββατο, 10.30-12.45 μ.μ. 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“Σοφία η μέλισσα” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπασλάμ στον ΘΟΚ

Βασισμένο στην έκδοση του Πανεπιστημίου Κύπρου Η Σοφία. Μια μέλισσα που της άρεσε να ...

Στο σφυρί τα «Απειλούμενα Είδη» του Γουόρχολ

Το ολοκληρωμένο σύνολο με δέκα μεταξοτυπίες της σειράς «Απειλούμενα Είδη» [Endangered Species] του Αμερικανού ...

Έκθεση για τα 20 χρόνια δωρεάν μαθημάτων χαρακτικής

Μια μεγάλη έκθεση με έργα χαρακτικής τα οποία δημιούργησαν μαθητές στα εργαστήρια της Σχολής ...

Στη Μαρία Αβρααμίδου το Βραβείο Λογοτεχνίας «Γ. Φ. Πιερίδης»

  Στην πεζογράφο και θεατρική συγγραφέα Μαρία Αβρααμίδου απονέμεται το φετινό Βραβείο Γ. Φ. ...

Δημιουργία τοιχογραφίας «ELEMENTS» στη Χλώρακα

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται δράση δημιουργίας τοιχογραφίας (mural art) από τον καλλιτέχνη Ανατόλιο Σπυρλίδη ...

Η ιστορία των Gorillaz σε ένα αλμανάκ

Eπιτέλους, ένα κόμικ από τους Gorillaz: είκοσι και πλέον χρόνια από τότε που ο ...

X