Για τον δημιουργό του πιάνου το νέο doodle της Google

Στον Μπαρτολομέο Κριστοφόρι, ο οποίος επινόησε το fortepiano -την πρώτη εκδοχή του πιάνου- είναι αφιερωμένο το doodle της Google, με αφορμή την επέτειο των 360 χρόνων από την γέννηση το ιταλού κατασκευαστή οργάνων, στις 5 Μαΐου 1655.

Ο Μπαρτολομέο Κριστοφόρι γεννήθηκε στην Πάντουα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας (σημερινή Πάντοβα Ιταλίας).

Γύρω στο 1690 πήγε από την Πάντοβα στη Φλωρεντία, μετά από πρόσκληση του πρίγκιπα Φερδινάνδου των Μεδίκων, έχοντας εδραιώσει την φήμη του ως κατασκευαστής αρπίχορδων οργάνων (σπινέτο, τσέμπαλο, κ.ά).

Ο Κριστοφόρι επινόησε το πιάνο γύρω στο 1709 και, σύμφωνα με πηγές της εποχής του, υπήρχαν το 1711 τέσσερα πιάνα. Το 1713 ο Φερδινάνδος πέθανε και ο Κριστοφόρι παρέμεινε στην υπηρεσία του μεγάλου δούκα Κόζιμο Γ’. Αργότερα (1716) ορίστηκε υπεύθυνος για τη φροντίδα της συλλογής οργάνων που είχε συγκεντρώσει ο Φερδινάνδος. Από τα 84 όργανα, τα 7 τα είχε κατασκευάσει ο Κριστοφόρι.

Ο Ιταλός οργανοποιός είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε μικρά σφυριά για να πλήττονται αντί να νύσσονται οι χορδές και έτσι έδωσε την δυνατότητα στον ήχο να γίνεται απαλότερος (piano) ή εντονότερος (forte), ανάλογα με την πίεση που ασκούσε στα πλήκτρα ο εκτελεστής. Γι’ αυτό στην αρχή ο νέος τύπος του πληκτροφόρου οργάνου που πρότεινε, ονομάσθηκε pianoforte ή fortepiano και με την πάροδο του χρόνου επικράτησε η ονομασία «πιάνο».

Στο doodle της Google, δίνεται στον χρήστη η ευκαιρία να ανεβάσει την ένταση κινώντας τον κέρσορα προς το f ή να την χαμηλώσει προς το p.

Ο Κριστοφόρι τελειοποίησε το πιάνο μέχρι τού σημείου ώστε, από το 1726, είχε φτάσει, ως προς τα ουσιαστικά του στοιχεία, στην ολοκλήρωση του σύγχρονου πιάνου. Το σχέδιο του δεν ήταν ευρύτερα γνωστό στην Ιταλία, αλλά φρόντισε να το διαδώσει στον ευρωπαϊκό χώρο με ένα άρθρο του ο συμπατριώτης του τεχνοκριτικός Σιπιόνε Μαφέι (1675-1755).

Ο Μπαρολομέο Κριστοφόρι πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1731, σε ηλικία 75 ετών.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ζημιογόνα συντήρηση στα ψηφιδωτά της Αντιόχειας

Τουλάχιστον δέκα ψηφιδωτά μοναδικής αξίας, τα οποία φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Χατάι στην Αντιόχεια, ...

Νέα σύνθεση-υπερθέαμα από τον Μάριο Ιωάννου Ηλία

Με την σύνθεση της μουσικής και τη συνολική καλλιτεχνική διεύθυνση από τον  συνθέτη Μάριο ...

14ο Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου

Σε τρεις ξεχωριστούς χώρους διοργανώνεται η φετινή 14η έκδοση του φεστιβάλ, που αγαπά τις ...

Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος ο Η. Δημητρίου, καλύτερη ηθοποιός η Κίκα Γεωργίου

Το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απέσπασε ο Ηλίας Δημητρίου κατά την χθεσινοβραδινή απονομή ...

Πάφος2017 | Ανοικτή πρόσκληση για δημιουργία ντοκιμαντέρ

Ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017 απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε επαγγελματίες ...

«Ο κατάθλας» στο Ίδρυμα ARTος

Ύστερα από τέσσερις sold-out παραστάσεις στη Λεμεσό, το θεατρικό «Ο κατάθλας» φτάνει στη Λευκωσία ...

X