Για τον δημιουργό του πιάνου το νέο doodle της Google

Στον Μπαρτολομέο Κριστοφόρι, ο οποίος επινόησε το fortepiano -την πρώτη εκδοχή του πιάνου- είναι αφιερωμένο το doodle της Google, με αφορμή την επέτειο των 360 χρόνων από την γέννηση το ιταλού κατασκευαστή οργάνων, στις 5 Μαΐου 1655.

Ο Μπαρτολομέο Κριστοφόρι γεννήθηκε στην Πάντουα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας (σημερινή Πάντοβα Ιταλίας).

Γύρω στο 1690 πήγε από την Πάντοβα στη Φλωρεντία, μετά από πρόσκληση του πρίγκιπα Φερδινάνδου των Μεδίκων, έχοντας εδραιώσει την φήμη του ως κατασκευαστής αρπίχορδων οργάνων (σπινέτο, τσέμπαλο, κ.ά).

Ο Κριστοφόρι επινόησε το πιάνο γύρω στο 1709 και, σύμφωνα με πηγές της εποχής του, υπήρχαν το 1711 τέσσερα πιάνα. Το 1713 ο Φερδινάνδος πέθανε και ο Κριστοφόρι παρέμεινε στην υπηρεσία του μεγάλου δούκα Κόζιμο Γ’. Αργότερα (1716) ορίστηκε υπεύθυνος για τη φροντίδα της συλλογής οργάνων που είχε συγκεντρώσει ο Φερδινάνδος. Από τα 84 όργανα, τα 7 τα είχε κατασκευάσει ο Κριστοφόρι.

Ο Ιταλός οργανοποιός είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε μικρά σφυριά για να πλήττονται αντί να νύσσονται οι χορδές και έτσι έδωσε την δυνατότητα στον ήχο να γίνεται απαλότερος (piano) ή εντονότερος (forte), ανάλογα με την πίεση που ασκούσε στα πλήκτρα ο εκτελεστής. Γι’ αυτό στην αρχή ο νέος τύπος του πληκτροφόρου οργάνου που πρότεινε, ονομάσθηκε pianoforte ή fortepiano και με την πάροδο του χρόνου επικράτησε η ονομασία «πιάνο».

Στο doodle της Google, δίνεται στον χρήστη η ευκαιρία να ανεβάσει την ένταση κινώντας τον κέρσορα προς το f ή να την χαμηλώσει προς το p.

Ο Κριστοφόρι τελειοποίησε το πιάνο μέχρι τού σημείου ώστε, από το 1726, είχε φτάσει, ως προς τα ουσιαστικά του στοιχεία, στην ολοκλήρωση του σύγχρονου πιάνου. Το σχέδιο του δεν ήταν ευρύτερα γνωστό στην Ιταλία, αλλά φρόντισε να το διαδώσει στον ευρωπαϊκό χώρο με ένα άρθρο του ο συμπατριώτης του τεχνοκριτικός Σιπιόνε Μαφέι (1675-1755).

Ο Μπαρολομέο Κριστοφόρι πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1731, σε ηλικία 75 ετών.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η πραγματικότητα με άλλο μάτι

Η ταυτότητα του φετινού 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού αντλεί έμπνευση από τον τρόπο που οι ...

Έφυγε από τη ζωή η Λίνα Ζένιου Παπά

Η Κύπρια ηθοποιός Λίνα Ζένιου Παπά «έφυγε» από τη ζωή το Σάββατο 4 Ιανουαρίου, ...

Fusion is the Future

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης speed-dating, 10 καλλιτέχνες και 10 επαγγελματίες από τον χώρο ...

Το Χρυσό Λιοντάρι στον “Joker” του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς

Το Χρυσό Λιοντάρι του 76ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε απόωε η ταινία “Joker” ...

Το ΕΤΕΚ μπορεί να ενεργήσει υποβοηθητικά για τον ΘΟΚ

Το ΕΤΕΚ είναι σε θέση να λιετουργήσει αντικειμενικά και να υποβοηθήσει τον ΘΟΚ με ...

Τα «αρνητικά» του Φέγγαρου 2015

Δώσαμε 7 φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης σε 7 μπάντες του Φέγγαρου.Δείτε τί είδαν οι ...

X