Εκθεση του Νικόλα Λαδόμματου στη Λευκωσία

Την τέταρτη ατομική του έκθεση με έργα μεικτής τεχνικής σε καμβά παρουσιάζει ο Νικόλας Λαδόμματος από τις 20 Μαΐου 2015.

Η έκθεση έχει τίτλο «Μικρόκοσμος – Μακρόκοσμος: από τον καμβά στην 3η διάσταση» και με αυτήν επιχειρεί μια εξέλιξη και προέκταση της δουλειάς του αποτυπώνοντας μοτίβα ή αποσπάσματα από τα ζωγραφικά του έργα στην 3η διάσταση.

Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια κατασκευής χρηστικών αντικειμένων, όπως  μικρά τραπέζια χώρου, με υλικό το plexiglass.

Στο μεσοδιάστημα από το 2011, οπότε παρουσίασε την τρίτη του έκθεση με τίτλο «Γεωμετρικές και Βιομορφικές Συνθέσεις», ως σήμερα, ωρίμασε περισσότερο μέσα του η ιδέα να εκφραστεί παράλληλα με τη ζωγραφική στον καμβά και  με υλικά όπως  η αμμόπαστα, ο σπάγγος, οι ριτίνες του πεύκου, το αλουμίνιο, το Balsawood και άλλα.

Όταν πλέον ένοιωσε τον κορεσμό από την μονοεπίπεδη επιτοίχια διδιάστατη δουλειά, επεχείρησε να ξεφύγει από τον τοίχο,  στον «ευρύτερο χώρο». Έτσι προέκυψε και ο τίτλος της έκθεσης «…από  τον καμβά  στην τρίτη διάσταση». Αυτή η αλλαγή ήταν απόρροια της ιδέας ότι ο δημιουργός μπορεί  να εκφραστεί με πολλές μορφές,  σε ποικίλες επιφάνειες και διαφορετικές  τεχνοτροπίες.

Στα έργα  του μπορεί  κανείς να διακρίνει δύο διαφορετικούς  κόσμους, που συνδέονται αναπόσπαστα μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται.

LADOMMATOS_NIK_1

Ο λόγος αφ’ ενός για τον μικρόκοσμο, όπως  αυτός παρουσιάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο, τον μικρόκοσμο της ζωής που συνεχώς κινείται, μεταβάλλεται και μετασχηματίζεται και αφ’ ετέρου τον μακρόκοσμο  του απέραντου σύμπαντος  των πλανητών  και των γαλαξιών.

Σε αυτούς  τους κόσμους, οι κύκλοι προσδιορίζουν, είτε ελεύθεροι είτε αιωρούμενοι, μια άλλη διάσταση. Δίνουν την αίσθηση των κοσμικών δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα  αυτής της σύνθεσης,  που αποτελείται από διάφορα  σχήματα, γεννιέται  η αρμονία  του σύμπαντος.

Η νοερή σύνθεση του μικρόκοσμου και μακρόκοσμου γεννά μέσα μας την αρμονία κι αυτό είναι κατανοητό, αφού ο καθένας  από  εμάς  κουβαλάει  στο dna του μια “χούφτα” μικρόκοσμου και μια ”χούφτα” μακρόκοσμου!

 + Η έκθεση παρουσιάζεται σε χώρο στον αριθμό 24 της λεωφ. Δημοσθένη Σεβέρη, Λευκωσία [έναντι Τράπεζας Κύπρου]. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA BANK CYPRUS LTD κ. Γεώργιος Γεωργίου την Τετάρτη 20 Μαΐου στις 19:30. Πληροφορίες τηλ. 99350563 και 99464736.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10:00 -12:45, 17:30-20:00

ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:30-13:00 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Φίλιπ Ροθ | «I’m done», λέει και αποσύρεται από τη συγγραφή

«Για να σας πω την αλήθεια, τελείωσα! Το ‘Νέμεσις’ είναι το τελευταίο μου βιβλίο». ...

Τα τελευταία ποιήματα και τραγούδια του Λέοναρντ Κόεν

Γεννημένος το 1934 στο Μόντρεαλ, ο Λέοναρντ Κοέν, που πέθανε σε ηλικία 82 ετών ...

25 εκατ. ευρώ για ένα μπολ της δυναστείας Τσινγκ

Έναντι ποσού περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκε την Τρίτη 3 Απριλίου, ένα σπάνιο μπολ ...

Με την ταινία «Τζιάνγκο» αρχίζει η 67η Μπερλινάλε

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Με τη γαλλική ταινία «Τζιάνγκο» του Ετιέν Γκομάρ, που ...

Αιχμές για το πολιτικό σύστημα έκρυβε η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Βενετίας

Αποστολή: Ιάκωβος Γωγάκης Ήρωες που καθορίζουν την τύχη ενός ολόκληρου έθνους, για τον Τζορτζ ...

Πρώτο τρέιλερ από την νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Ένα αεροπορικό δυστύχημα φέρνει τους επιβάτες του αεροπλάνου πιο…  κοντά, στη νέα ταινία του ...

X