Εντυπώσεις ενός πνιγμένου

Εντυπωσιακές. Η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου παρουσιάστηκε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου” 2015 και απέσπασε -δικαίως- το βραβείο του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος αλλά και το Βραβείο Σκηνοθεσίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του φεστιβάλ. Με λίγη αργοπορία η άποψή μας: Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Παπαβασιλείου δεν έκλεψε τις εντυπώσεις όλων. Κάποιοι νεαροί στις διπλανές θέσεις κοίταζαν ο ένας τον άλλο και με το που έπεσαν οι τίτλοι τέλους εξαφανίστηκαν. Δεν ήταν, φαίνεται, εξοικειωμένοι με το “σινεμά της υπομονής”. Άλλοι όμως έμειναν καρφωμένοι στις θέσεις τους. Μια πραγματικά καλή ταινία, η οποία διαπραγματεύεται ένα πολύ δύσκολο θέμα -τις εντυπώσεις του αυτόχειρα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη όταν αυτός επιστρέφει στη “ζωή” σε κάθε επέτειο του θανάτου του- με πολλή σοβαρότητα και επίγνωση. Με λίγες ατάκες, η ταινία δεν ήταν… βωβή γιατί βρέθηκαν πολλοί τρόποι για να ειπωθούν τα πράγματα χωρίς λέξεις. Εντυπωσιακή η φυσική παρουσία του πρωταγωνιστή, Θοδωρή Πεντίδη, και σοφή η επιλογή για “λίγες κουβέντες”. Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου δεν είναι μια ταινία για τους πολλούς, ούτε για τους εκλεκτούς. Είναι μια ταινία ειλικρινής και αφοσιωμένη στην τέχνη του κινηματογράφου. Όχι, δεν θα παίξει στα Cineplex, αλλά αν τη ρωτούσαμε δεν θα ήθελε κιόλας.

Τέλος, κρατάω δύο ατάκες: η πρώτη προέρχεται από τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου Μιχάλη Γεωργιάδη, ο οποίος στο τέλος της προβολής είπε το εξής εντυπωσιακό: “Συγχαρητήρια, αυτή η ταινία είναι σταθμός στην ιστορία του κυπριακού κινηματογράφου”. Η δεύτερη ανήκει στον ίδιο τον σκηνοθέτη, τη θυμήθηκα με το τέλος της ταινίας και συμφωνώ απόλυτα: “Αν είναι να παρτάρουμε, να παρτάρουμε. Αν θα κάνουμε κινηματογράφο, ας κάνουμε κάτι σοβαρό”.

Μερόπη Μωυσέως

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το αλάτι της γης

Γράφει η Κατερίνα Στεφάνου “Το αλάτι της γης” είναι μια τηλεοπτική εκπομπή της ελληνικής ...

Ο Ιππόλυτος στη Σαλαμίνα

Είχα διαβάσει αρνητικές κριτικές για τον “Ιππόλυτο” του ΘΟΚ, πολύ πριν αποφασιστεί η παράσταση ...

Bella Addormentata

Αληθινή ιστορία: η Ελουάνα Ενγκλάρο ήταν σε κωματώδη κατάσταση επί 17 ολόκληρα χρόνια και ...

Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα

Να φοβάστε και τους δικηγόρους. Ειδικά αυτούς που δεν αρκούνται στο να κολλάνε χαρτόσημα, ...

Flasou Rock Festival

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν μπορώ να πω ότι δεν πέρασα καλά. Άλλωστε είναι ...

«Διγενής Ακρίτας»

26.6.2011 To λιμπρέτο «Διγενής Ακρίτας» του Σταμάτη Δαγδελένη, όπως παρουσιάζεται από το ΘΕΠΑΚ, μιλά ...

X