Σπύρος Δημητριάδης: επιστροφή στην πόλη με νοσταλγία

Ο Σπύρος Δημητριάδης παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεσή του στο Lellos Art Point, στη Λεμεσό, από τις 22 Μαΐου και μέχρι τις 29 Μαΐου 2015.

Η έκθεση έχει τίτλο «Επιστροφή στην πόλη με έντονη νοσταλγία» και αποτελείται από έργα της ολοκαίνουργιας «state-of-the-art συλλογής Giclée εκτυπώσεων του καλλιτέχνη» και της νέας του δουλειάς σε λάδι.

Οι εκτυπώσεις Giclée κατέχουν την ύψιστη θέση στην εξέλιξη της τεχνολογίας εκτυπώσεως έργων τέχνης, λόγω του ότι οι εικόνες δημιουργούνται μέσω υψηλής ανάλυσης ψηφιακών σαρώσεων και τυπώνονται με μελάνια της καλύτερης ποιότητας σε ποικίλα υποστρώματα. Η διαδικασία εκτύπωσης Giclée παρέχει καλύτερη χρωματική ακρίβεια από οποιοδήποτε άλλο μέσο αναπαραγωγής και προτιμάται από μουσεία και γκαλερί τέχνης ανά το παγκόσμιο.

Μέσω αυτής της έκθεσης, ο Σπύρος Δημητριάδης επιθυμεί να εισαγάγει αυτή την σύγχρονη διαδικασία εκτύπωσης έργων τέχνης τα οποία είναι αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Ο Σπύρος Δημητριάδης θεωρείται ο κατεξοχήν «ζωγράφος της Λεμεσού», καθώς αποτυπώνει στον καμβά του κάθε πλευρά της πόλης, αξιοθέατης και αθέατης.

Παράλληλα σχολιάζει διακριτικά τις εκάστοτε πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές καταστάσεις, παντρεύοντας υπαρκτά με φανταστικά πρόσωπα σε ένα σουρεαλιστικό κόσμο όπου το ένα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς το άλλο.

Ο καλλιτέχνης καταφέρνει, κάθε φορά, να συλλάβει την ουσία και την απόλυτη εμπειρία της πόλης, καθώς και τη νοοτροπία των ανθρώπων της.
Παρόλο που ο Δημητριάδης εξελίσσεται συνεχώς, η καλλιτεχνική του ταυτότητα παραμένει ανέπαφη: χαρακτηριστικά της το φως, η γραμμή και τα χρώματα, το ευαίσθητο βλέμμα, η κυριάρχηση [δικών του] ντόπιων ή μη πολιτιστικών αρχετύπων και προσωπικοτήτων μέσα σε ένα οικείο περιβάλλον, καθώς και η έμφαση που δίνει στην αμφισημία του τόπου και του χρόνου. Η μνήμη κυριαρχεί ως κεντρικός άξονας στην καλλιτεχνική δουλειά του Σπύρου Δημητριάδη, όχι ως προσκόλληση στο παρελθόν αλλά ως ένα όχημα για το μέλλον.

+ Στις 26 Μαΐου θα δοθεί μια διάλεξη από τον Μίμη Σοφοκλέους, ακαδημαϊκό και επιστημονικό διευθυντή του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Λεμεσού – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Ερευνών με θέμα «Τι είναι αυτό που το λένε Λεμεσός και πώς το αφηγείται με το έργο του ο ζωγράφος Σπύρος Χρύση Δημητριάδης».

To Lellos Art Point βρίσκεται στην οδό Αγίου Ανδρέου 211 στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25356424 και www.lellosbookbinding.com

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τέσσερα μεγάλα πλήκτρα στη Λευκωσία

Αξιοποιώντας τη δυναμική που αναπτύχθηκε πέρυσι με την τοποθέτηση 10 πιάνων σε δημόσιους χώρους ...

Προκήρυξη θέσης επιμελητή Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή

H Εταιρία Σχολή- Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή προκηρύσσει θέση επιμελητή του Μουσείου στα Πλατανίστεια Λεμεσού, ...

«Αντί γενεθλίων», εκδήλωση τιμής στον Αγγελόπουλο [vid]

Την ημέρα των γενεθλίων του Θόδωρου Αγγελόπουλου -την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012- επέλεξε η ...

«Όνειρα σε άλλη γλώσσα» σήμερα στην ΕΡΤ

Τιμώντας τη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη, η οποία απεβίωσε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, η ...

Aπεβίωσε ο ανθρωπολόγος Peter Loizos

Σε ηλικία 75 ετών απεβίωσε την Παρασκευή, 2 Μαρτίου, ο καθηγητής ανθρωπολογίας Peter Loizos, ...

121 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Γράφει η Ελίζα Κωνσταντίνου Ο πολιτισμός και η κουλτούρα είναι άξονες της ιστορίας κάθε ...

X