Σπύρος Δημητριάδης: επιστροφή στην πόλη με νοσταλγία

Ο Σπύρος Δημητριάδης παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεσή του στο Lellos Art Point, στη Λεμεσό, από τις 22 Μαΐου και μέχρι τις 29 Μαΐου 2015.

Η έκθεση έχει τίτλο «Επιστροφή στην πόλη με έντονη νοσταλγία» και αποτελείται από έργα της ολοκαίνουργιας «state-of-the-art συλλογής Giclée εκτυπώσεων του καλλιτέχνη» και της νέας του δουλειάς σε λάδι.

Οι εκτυπώσεις Giclée κατέχουν την ύψιστη θέση στην εξέλιξη της τεχνολογίας εκτυπώσεως έργων τέχνης, λόγω του ότι οι εικόνες δημιουργούνται μέσω υψηλής ανάλυσης ψηφιακών σαρώσεων και τυπώνονται με μελάνια της καλύτερης ποιότητας σε ποικίλα υποστρώματα. Η διαδικασία εκτύπωσης Giclée παρέχει καλύτερη χρωματική ακρίβεια από οποιοδήποτε άλλο μέσο αναπαραγωγής και προτιμάται από μουσεία και γκαλερί τέχνης ανά το παγκόσμιο.

Μέσω αυτής της έκθεσης, ο Σπύρος Δημητριάδης επιθυμεί να εισαγάγει αυτή την σύγχρονη διαδικασία εκτύπωσης έργων τέχνης τα οποία είναι αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Ο Σπύρος Δημητριάδης θεωρείται ο κατεξοχήν «ζωγράφος της Λεμεσού», καθώς αποτυπώνει στον καμβά του κάθε πλευρά της πόλης, αξιοθέατης και αθέατης.

Παράλληλα σχολιάζει διακριτικά τις εκάστοτε πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές καταστάσεις, παντρεύοντας υπαρκτά με φανταστικά πρόσωπα σε ένα σουρεαλιστικό κόσμο όπου το ένα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς το άλλο.

Ο καλλιτέχνης καταφέρνει, κάθε φορά, να συλλάβει την ουσία και την απόλυτη εμπειρία της πόλης, καθώς και τη νοοτροπία των ανθρώπων της.
Παρόλο που ο Δημητριάδης εξελίσσεται συνεχώς, η καλλιτεχνική του ταυτότητα παραμένει ανέπαφη: χαρακτηριστικά της το φως, η γραμμή και τα χρώματα, το ευαίσθητο βλέμμα, η κυριάρχηση [δικών του] ντόπιων ή μη πολιτιστικών αρχετύπων και προσωπικοτήτων μέσα σε ένα οικείο περιβάλλον, καθώς και η έμφαση που δίνει στην αμφισημία του τόπου και του χρόνου. Η μνήμη κυριαρχεί ως κεντρικός άξονας στην καλλιτεχνική δουλειά του Σπύρου Δημητριάδη, όχι ως προσκόλληση στο παρελθόν αλλά ως ένα όχημα για το μέλλον.

+ Στις 26 Μαΐου θα δοθεί μια διάλεξη από τον Μίμη Σοφοκλέους, ακαδημαϊκό και επιστημονικό διευθυντή του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Λεμεσού – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Ερευνών με θέμα «Τι είναι αυτό που το λένε Λεμεσός και πώς το αφηγείται με το έργο του ο ζωγράφος Σπύρος Χρύση Δημητριάδης».

To Lellos Art Point βρίσκεται στην οδό Αγίου Ανδρέου 211 στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25356424 και www.lellosbookbinding.com

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η Γιόκο Όνο ετοιμάζει ταινία για τη σχέση της με τον Τζόν Λένον

O παραγωγός Μάικλ Ντε Λούκα συνεργάζεται με την Γιόκο Όνο σε μία δραματική ταινία ...

Επιστροφή τεσσάρων τοιχογραφιών από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου

Τέσσερις τοιχογραφίες οι οποίες αφαιρέθηκαν από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου έχουν παραδοθεί στην Τασούλα ...

Εργαστήρι για το έργο Phygital από το Ερευνητικό Ίδρυμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει εργαστήρι έναρξης για το έργο Phygital από τον ...

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2014

Φοίβος Δεληβοριάς, Χειμερινοί Κολυμβητές, το ντουέτο Ξυλούρης/White και το σουηδικό συγκρότημα Two Camels and ...

500 Ευρωπαίοι σκηνοθέτες ψηφίζουν Ευρώπη

Μανιφέστο με το οποίο τονίζουν τη σημασία της ψήφου στις προσεχείς Ευρωεκλογές υπογράφουν 500 ...

X