“Ε…ΣΟΥ…Α” : Ο Άντης Σκορδής στο φεστιβάλ τεχνών του Μπαλί

Ο Κύπριος συνθέτης Άντης Σκορδής βρίσκεται στο Μπαλί της Ινδονησίας αυτή τη στιγμή όπου κάνει πρόβες για την παρουσίαση του κομματιού του “Ε…ΣΟΥ…Α” στο Διεθνές φεστιβάλ “Pesa Kesenian Bali 2015”. Το κομμάτι είναι γραμμένο για 2 ορχήστρες Βalinese Gamelan και χορωδία, και είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος έχει εκπρόσωπο στο Φεστιβάλ τεχνών του Μπαλί.

Λίγα λόγια για την Gamelan

H Gamelan είναι η παραδοσιακή αυλική μουσική της Ινδονησίας η οποία απαρτίζεται από κρουστά όργανα φτιαγμένα από μέταλλο, ξύλο ή μπαμπού. Τα όργανα που απαρτίζουν την ορχήστρα είναι διαφόρου μεγέθους ξεκινώντας από τεράστια Γκόνγκς μέχρι μικρές καμπάνες, δημιουργώντας ενα συμπληρωμένο ακουστικό φάσμα, παρόμοιο με μια κλασσική ορχήστρα. Πέραν των κρουστών, μια ορχήστρα Γκάμελαν συμπεριλαμβάνει αρκετές φορές επιπλέον όργανα όπως: Κεντανγκ (ξύλινο κρουστό με δέρμα), ρεμπάπ (έγχορδο), σουλίνγκ (πνευστό από μπαμπού), Γκάμπαγκ (ξυλόφωνο), ζίθερ και φωνές. Στο κάθε μέρος όπου αναπτύχθηκε η μουσική (Ιάβα, Μπαλί, Σουμάτρα, κ.α) , αναπτύχθηκε και με ένα διαφορετικό τρόπο, προσεγγίζοντας τον ρυθμό, το τονικό σύστημα, τη δομή και πολλά άλλα με εναν μοναδικό τρόπο που διαφέρει αρκετά το ένα με το άλλο.

Η Γκάμελαν παρουσιάζεται κυρίως σε δύο τονικά συστήματα, το Πέλογκ (επτατονικό) και Σλέντρο (πεντατονικό), ωστόσο η κάθε ορχήστρα εχεί το δικό της σύστημα που διαφέρει σε διαστήματα και σε γενικό χαρακτήρα έτσι ώστε να δημιουργείτε ένα χρώμα μοναδικό, που διαφέρει αρκετά από το δυτικό τονικό σύστημα.

Στο Μπαλί υπάρχει ενα ξεχωριστό είδος Γκάμελαν το οποίο διαφέρει από τα άλλα μέρη της Ινδονησιάς, ωστόσο όμως απαρτίζεται από παρόμοια όργανα. Η μουσική αποκτά πνευματική αξία, μιας και θεωρείτε ως η γέφυρα μεταξύ του κόσμου των θνητών και των πνευμάτων, οπότε είναι παρόν σε όλες τις θρησκευτικές τελετές αλλα επίσης πάντα συνοδεύει τον παραδοσιακό χορό, το θέατρο σκιών, το θέατρο, κτλ. Άλλα χαρακτηριστικά της Γκάμελαν του Μπαλί είναι η ταχύτητα, η διπολικότητα, και η τρομερή δεξιοτεχνία που χρειάζεται να κατέχουν οι εκτελεστές για να μπορέσουν να εκτελέσουν την συγκεκριμένη μουσική.

Πέραν αυτής της ιδιότητας, η γκάμελαν του Μπάλι είναι μοναδική στην τονική προσέγγιση, έχοντας πολλά διαφορετικά τονικά συστήματα, και κυρίως έχοντας το φαινόμενο που δύο όργανα της ίδιας οικογένειας είναι κουρδισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να απέχουν ελάχιστα hertz το ένα από το άλλο, δημιουργώντας διαφορετικούς κραδασμούς όταν ο εκτελεστής παίζει κάποιο μουσικό απόσπασμα.

“Ε…ΣΟΥ…Α”

Ό Άντης Σκορδής σύνθεσε ένα κομμάτι διάρκειας περίπου 50 λεπτών για δύο διαφορετικα τονικά συστήματα (Σεμάρ Πεγκουλιγκάν και Γκόνγκ Κεμπυάρ) και χορωδία, δημιουργώντας έτσι ενα μονάδικο τονικό κόσμο ο οποίος μπορεί μόνο να υπάρξει με τα συγκεκριμένα όργανα. Το κομμάτι είναι εμπνευσμένο από τον κόσμο που ενα έμβρυο πιθανόν να βιώνει, μέσα από την εμπειρία του μέσα στην κοιλιά της μάνας του. Μεγαλώνοντας, δίνει το δικό του νόημα στους ήχους που ακούει αλλά επίσης περιορίζει την φαντασία του μέρα με την μέρα λόγω της επανάληψης των ήχων που ακούει. Η όλη διαδικασία ξεκινά από την σύλληψη του εμβρύου μέχρι τη στιγμή της γέννησης του. Το κείμενο που τραγουδά η χορωδία, είναι γραμμένο στα Ινδονησιακά και μιλάει για κάποιον/α που ψάχνει να βρεί κάποιον/α, αλλά στο τέλος το τι βρίσκει είναι τον εαυτό του.

Τη μουσική θα εκτελέσει το Narwastu Art Community το οποίο είναι ενα διεθνές σχήμα μουσικής το οποίο απαρτίζεται από ντόπιους και ξένους που διαμένουν στο Μπαλί. Το σχήμα παρουσιάζει αρκετές συναυλίες τον χρόνο σε διάφορα φεστιβάλ και τελετές στο Μπαλί και το πρόγραμμα του συμπεριλαμβάνει παραδοσιακά κομμάτια αλλά και νέες συνθέσεις. Ό Άντης Σκορδής ήταν μέλος του σχήματος το 2013-2014 σαν εκτελεστής και φέτος σαν συνθέτης και μαέστρος.

Το έργο θα παρουσιαστεί στο Pesa Kesenian Bali (Φεστιβάλ τεχνών του Μπαλί) από τους Narwastu στις 5 Ιουλίου και στο Μουσείο Μασκών και Κούκλων (Setia Dharma) στις 10 Ιουλίου.

 

choir

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ψηλά από τη γέφυρα» στο Σατιρικό Θέατρο

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου σηκώνει αυλαία το Σατιρικό Θέατρο με το κλασικό έργο του ...

Η Λευκωσία δεν έχει θάλασσα αλλά…

…έχει την Πινακοθήκη Λεβέντη, η οποία ετοίμασε ένα ειδικό έντυπο για τους μήνες Ιούλιο ...

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

H Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) θα σηκώσει την αυλαία του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ ...

Τόσο κοντά, τόσο μακριά | Η σύγχρονη κυπριακή τέχνη ταξιδεύει στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες ο Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια της ...

Ο Έντι Βέντερ ετοιμάζει κομμάτι για τη νέα ταινία του Κρίστιαν Μπέιλ

Τραγούδι για το soundtrack της ταινίας «Out of the Furnace», στην οποία θα πρωταγωνιστεί ...

Διεθνής Ημέρα Μουσείων και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα, επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας ...

X