ΘΟΚ στα βαθιά με νέα έργα, αλλαγές και προτάσεις

Νέο τρόπο προσλήψεων του καλλιτεχνικού του προσωπικού, νέο σχέδιο επιχορηγήσεων των θεατρικών ομάδων και νέο ρεπερτόριο ανακοίνωσε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, φέρνοντας τα πάνω κάτω στα μέχρι σήμερα δεδομένα του κυπριακού θεατρικού γίγνεσθαι. 

 

Προσλήψεις ανά έργο 

Ο Οργανισμός προχωρεί στην πρόσληψη ηθοποιών ανά παραγωγή και όχι ανά σεζόν, δίνοντας μάλιστα την ευχέρεια σε κάθε σκηνοθέτη ο οποίος θα έχει την ευθύνη καταρτισμού της διανομής του έργου που αναλαμβάνει, για απευθείας ανάθεση ρόλου. Μπορεί, όμως, να προχωρήσει και σε ακροάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβουλευτική γνώμη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής ενώ όλες οι διανομές των παραγωγών θα υπόκεινται στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού για έγκριση.

Το ρεπερτόριο

Δεδομένης της νέας πολιτικής πρόσληψης ηθοποιών, ειδικότερα της απευθείας ανάθεσης ρόλου, ο ΘΟΚ θέτει σε «επικίνδυνη ζώνη» τους Κύπριους ηθοποιούς, αν αναλογιστεί κανείς πως σημαντική παρουσία έχουν στο νέο ρεπερτόριο Έλληνες σκηνοθέτες που ίσως θελήσουν να έχουν δικούς τους συνεργάτες στις παραγωγές τους.

Έφη Θεοδώρου, Άντζελα Μπρούσκου, Γιάννης Καλαβριανός και Βασίλης Μυριανθόπουλος θα έρθουν στην Κύπρο και θα αναλάβουν τέσσερις από τις επτά παραγωγές που θα παρουσιάσει τη σεζόν 2015-16 ο ΘΟΚ.

Η Έφη Θεοδώρου θα αναλάβει τη δεύτερη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής για τη σεζόν με το εμβληματικό έργο της Μαρίας Ιορδανίδου «Λωξάντρα». Το έργο ανεβαίνει σε δραματοποίηση του Σάββα Κυριακίδη ενώ ο ρόλος της Λωξάντρας είναι ένας από τους πολυαναμενόμενους που θα περιμένουμε να δούμε ποια ηθοποιός θα αναλάβει.

EFI_THEODOROU

Η Έφη Θεοδώρου.

Η Άντζελα Μπρούσκου θα σκηνοθετήσει το έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Γλυκό πουλί της νιότης», την τρίτη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής ΘΟΚ, η οποία θα ανοίξει την αυλαία της σεζόν με μια οπερατική παραγωγή, βασισμένη στη σύνθεση του Φελίξ Μέντελσον «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας». Το έργο θα σκηνοθετήσει η Αθηνά Κάσιου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή ΘΟΚ – Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου την οποία θα δούμε στο πλαίσιο του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΣΟΚ Άλκης Μπαλτάς.ANGELA_BROUSKOU

Η Άντζελα Μπρούσκου.

athina_kasiouΗ Αθηνά Κάσιου.

Στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ θα δούμε το έργο «Η Τάξη Μας» του Tadeusz Slobodzianek, ένα έργο που μιλά για τις περίπλοκες σχέσεις Πολωνών Εβραίων τον 20ό αιώνα. Το έργο θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Καλαβριανός και ανεβαίνει σε πανελλήνια πρώτη, όπως και το «Παλάτι του τέλους», της Τζούντιθ Τόμσον, τη σκηνοθεσία του οποίου θα αναλάβει μια «ομάδα όνειρο» του κυπριακού θεάτρου: οι ηθοποιοί Αντώνης Κατσαρής, Λένια Σορόκου και Στέλα Φυρογένη σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια πολυμέσων Νικολέτα Καλαθά. Σε πρώτη πανελλήνια ανεβαίνει και το «Κάστινγκ» του Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Αλεξάντερ Γκαλίν, με το οποίο επιστρέφει στον ΘΟΚ μετά από σχεδόν μια δεκαετία ο σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης. 

GIANNIS_Kalavrianos

Ο Γιάννης Καλαβριανός.

pantzisΟ Ανδρέας Πάντζης.

Μόνο ένα έργο θα δούμε στη Σκηνή 018: Πρόκειται για το παιδικό μιούζικαλ «Εγώ, ο πρίγκιπας» του Βασίλη Μυριανθόπουλου, σε σκηνοθεσία του ιδίου. Ο Β. Μυριανθόπουλος παρουσίασε στην ίδια σκηνή τον «Τρελαντώνη» το 2013. Έχουν, στο μεταξύ, ανακοινωθεί ακροάσεις για αυτή την παραγωγή, την Παρασκευή 12 Ιουνίου. Καλούνται επαγγελματίες ηθοποιοί και απόφοιτοι δραματικών σχολών να δηλώσουν ενδιαφέρον στέλλοντας βιογραφικό και πρόσφατη φωτογραφία στο dramaturg@thoc.org.cy μέχρι τις 10 Ιουνίου 2015 στις 15:00. Πληροφορίες τηλ. 22864306.

Τι προνοεί το νέο Σχέδιο Επιχορήγησης Θεατρικής Δημιουργίας: Ανατρέπει συθέμελα η «Θυμέλη»

Σε μια προσπάθεια «εκσυγχρονισμού και αναδιάρθωσης» των θεατρικών δρώμενων προχωρεί σε νέο Σχέδιο Επιχορήγησης, με την ονομασία «Θυμέλη», ο ΘΟΚ και ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον θεατρικό χώρο.

Το εν λόγω σχέδιο καταργεί τα σχέδια Α, Β και Γ, είναι ενιαίο και αντιμετωπίζει «ισότιμα και δίκαια» τους δημιουργούς, με μετρήσιμα κριτήρια. Ουσιαστικά καταργείται η δεδομένη επιχορήγηση των θεατρικών σχημάτων του σχεδίου Γ, από το οποίο επωφελούνταν το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Ένα, η ΕΘΑΛ και άλλα σχήματα με ιστορία στον χώρο και από αυτή την πλευρά αναμένονται αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον ΘΟΚ, το εν λόγω σχέδιο δίνει έμφαση «στην ποιότητα, στην οργάνωση, προσφέρει στήριξη και κίνητρα στους φορείς/ομάδες ώστε να προσφέρουν θεατρική δημιουργία επιβραβεύοντας τη συνεργασία (συμπαραγωγές), την ικανότητα προσέλκυσης κοινού, τον επαγγελματισμό κ.ά.»

Το σχέδιο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη και τίθεται στην κρίση των δημιουργών για σχόλια. Είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του ΘΟΚ www.thoc.org.cy και καλούνται όλοι οι θεατρικοί φορείς να το μελετήσουν και να αποστείλουν γραπτώς τις εισηγήσεις ή/και παρατηρήσεις τους μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 στην ηλεκτρονική διεύθυνση thymele@thoc.org.cy. Ο ΘΟΚ θα μελετήσει το περιεχόμενο των εισηγήσεων και θα παρουσιάσει τελικό σχέδιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Σαίξπηρ στην Τεχεράνη, δύο συλλήψεις για ένα επίμαχο τρέιλερ

Δύο προσωπικότητες της θεατρικής σκηνής της Τεχεράνης που συνελήφθησαν εξαιτίας ενός επίμαχου τρέιλερ θεατρικής ...

«Εγώ είναι ο άλλος» το σκεπτικό για τα «Κύπρια 2014»

Συνεχίζοντας την πολιτική που ξεκίνησε πέρυσι και θέλει το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ να διέπεται ...

Τιμητικό μετάλλιο στο Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη

Με το Τιμητικό Μετάλλιο της Λευκωσίας τιμήθηκαν τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 η Ρίτα ...

ΠΑΦΟΣ2017: Αποτελέσματα της Πρόσκλησης “Δεύτερη Φύση” (SECOND NATURE)

Στην πρόσκληση με τίτλο: “SECOND NATURE’’ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ2017, υποβλήθηκαν ...

ΘΟΚ: Αποτελέσματα του Σχεδίου Θυμέλη

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει τα αποτελέσματα του Σχεδίου Θυμέλη για το πρώτο εξάμηνο ...

Ο Νικόλας Κυριάκου υποψήφιος για το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας

Ένα διήγημα από την Κύπρο είναι ανάμεσα στα υποψήφια για το φετινό Βραβείο Διηγήματος ...

X