«Ιππόλυτος» και Φαίδρα δέσμιοι

Είναι μια από τις πιο… θεοκρατικές αρχαίες τραγωδίες, αφημένες στη θέληση των θεών. Και οι ήρωές της, από τους πιο αντιήρωες. Υπάρχουν δηλαδή στιγμές που θες να σπάσεις τα μούτρα του Ιππόλυτου όταν αφήνεται σε αντιφεμινιστικό παραλήρημα. Ωστόσο η πρώτη εντύπωση από την ανοιχτή δοκιμή της καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ με την ευριπίδεια τραγωδία «Ιππόλυτος» είναι από καλή έως πολύ ενδιαφέρουσα.

Ο Ιππόλυτος [Προκόπης Αγαθοκλέους], δέσμιος της αφοσίωσής του στη θεά Αρτέμιδα και της απαξίωσής του στις χαρές του έρωτα, θα βρει απέναντί του την οργή της Κύπριδας θεάς Αφροδίτης [Κρίστη Παπαδοπούλου], που στέλνει τα ερωτικά της βέλη πάνω στη Φαίδρα [Νιόβη Χαραλάμπους] για να τον ερωτευτεί. Η Φαίδρα, όμως, είναι η μητριά του Ιππόλυτου, καθώς παντρεύεται τον πατέρα του, τον Θησέα. Η ηθική του Ιππόλυτου δεν επιτρέπει τέτοια πράγματα. Ούτε κι η Φαίδρα βέβαια είναι χαρούμενη για τη μοίρα που τη βρήκε. Εν τέλει θα αυτοκτονήσει, αλλά για να μην της μείνει η ρετσινιά πως ερωτεύτηκε τον γιο του άντρα της, θα τον κατηγορήσει πως της επιτέθηκε. Ο Θησέας [Γιώργος Κυριάκου] δεν μπορεί να δεχτεί πως ο ίδιος του ο γιος έκανε τέτοιο πράγμα. Ζητά την κατάρα του Ποσειδώνα πάνω στον Ιππόλυτο και θα την έχει.

Η κατάληξη είναι βεβαίως τραγική. Αν όλοι αυτοί, όμως, απαρνιούνταν το αξιακό σύστημα της εποχής τους, μια «ξεπέτα» θα ήτανε και θα γλυτώναμε τόσες χαμένες ζωές.

+ Πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου στο αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία στις 21:00. Πληροφορίες τηλ. 77772717.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Νιόβη Χαραλάμπους ως Φαίδρα. Φωτογραφία ©Χρίστος Θεοδωρίδης.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Δείτε το πρώτοι!

Το πόστερ του φεστιβάλ Φέγγαρος ετοιμάστηκε και είναι το… πέμπτο και καλύτερο της -γνωστής ...

αλλαγή συν αλλαγή

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή και συνεχίζεται μέχρι τις 11 Μαΐου η διαδραστική έκθεση-εγκατάσταση των Χαράλαμπου ...

Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος

Η Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου έγραψε, η Μαρία Μανναρίδου Καρσερά επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία και ο ...

Occupy the Buffer Zone

Στα όρια “ελεύθερων” και κατεχομένων, το Occupy the Buffer Zone κατέλαβε δωμάτια ενός ερημωμένου ...

“Πέτρες, μύθοι και τρέμιθοι”

Χρίστος Φουκαράς επιστρέφει εκεί που πάντα περιδιάβαζε: στη σύζευξη ανθρώπου-φύσης και στη νέα του ...

Street Art Square Festival reloaded

Ο διάσημος Ιταλός street artist Μillo [δουλειά του οποίου εικονίζεται εδώ] είναι μεταξύ των ...

X