Κόσμοι από Lego στη Νέα Υόρκη

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου

Δύο τόνοι λευκά τουβλάκια καταλαμβάνουν τη φαντασία των Νεοϋορκέζων, οι οποίοι καλούνται να παίξουν κατασκευάζοντας φανταστικές πόλεις.

Ανάμεσα στην πολεοδομία και το παιχνίδι, το «collectivity project» τοποθετείται στον δημόσιο χώρο της Νέας Υόρκη σαν μια εγκατάσταση σε συνεχή εξέλιξη η οποία καλεί το κοινό σε παιχνίδι.

Το πρότζεκτ αποτελεί πρωτοβουλία του διεθνώς αναγνωρισμένου Δανού καλλιτέχνη Olafur Eliasson, ο οποίος προσκαλεί το κοινό να κτίσει μελλοντικές πόλεις με τουβλάκια Lego. Πρόκειται για ένα διαδραστικό αστικό τοπίο, φτιαγμένο από δύο τόνους λευκά τουβλάκια Lego, τα οποία το κοινό καλείται να σχεδιάσει, να κτίσει και να ξανακτίσει σε ένα παιχνίδι που κρατά για όλο το καλοκαίρι.

Ανάλογη πρόταση είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το 2005 σε μια κεντρική πλατεία στα Τίρανα, όπου έφερε τρεις τόνους λευκά τουβλάκια ζητώντας από το κοινό να κτίσει μια ιδανική μελλοντική πόλη. Το πρότζεκτ στήθηκε αργότερα σε δημόσιους χώρους στο Όσλο το 2006 και στην Κοπεγχάγη το 2008. Μόνος στόχος του πρότζεκτ, η συλλογική κατασκευή ενός αστικού τοπίου από τους κατοίκους ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και ενδιαφερόντων.

Βασική διαφορά με την εγκατάσταση που παρουσιάζεται τώρα στη Νέα Υόρκη είναι ότι σε αυτή την εκδοχή του οι οργανωτές κάλεσαν γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία να προτείνουν ιδέες για την εγκατάσταση.

Ανάμεσά τους τα γραφεία BIG, David M. Schwarz, Diller Scofidio + Renfro, James Corner Field Operations, OMA New York, Renzo Piano Building Workshop, Robert A.M. Stern Architects, Selldorf Architects, SHoP και Steven Holl Architects, τα οποία συμμετέχουν σχεδιάζοντας ένα κτήριο με το οποίο στη συνέχεια μπορεί να «παίξει» το κοινό, μετατρέποντας και προσαρμόζοντάς το συνεχώς. Η μόνη οδηγία που δόθηκε στους αρχιτέκτονες ήταν να δημιουργήσουν με βάση το όραμά τους για την ιδανική πόλη. Μετά τα εγκαίνια της εγκατάστασης, στις 29 Μαΐου, όλες οι κατασκευές τέθηκαν στη διάθεση του κοινού, το οποίο ξεκίνησε να κτίζει και να ξανακτίζει πάνω στις προτάσεις, δημιουργώντας μια διαδραστική εγκατάσταση.

lego_newyork

 

+ Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο High Line, Νέα Υόρκη | www.art.thehighline.org

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι Βλάκες είναι παντού στον κόσμο του Άι Ουέιουεϊ

Τις συνθήκες φυλάκισής του στις αρχές του 2011 αναπαριστά στο βίντεοκλιπ του τραγουδιού Dumbass ...

Πράσινο φως για το νέο Κυπριακό Μουσείο, από το τμήμα Περιβάλλοντος

Υπό όρους θετική γνωμάτευση για την κατασκευή και λειτουργία του νέου κυπριακού μουσείου εξέδωσε ...

Double Days | Νέα δουλειά από την Εύη Δημητρίου

Η Εύη Δημητρίου [ομάδα Εν δράσει] παρουσιάζει τη νέα της χορογραφική δουλειά με τίτλο ...

Πίνακας αξίας 2,6 εκατ. ευρώ πιθανώς να κατέληξε στα σκουπίδια

Την εξαφάνιση ενός πίνακα αξίας 2,6 εκατ. ευρώ, ο οποίος πιστεύεται ότι κατέληξε στα ...

22η Διεθνής Μπιενάλε Χιούμορ και Σάτιρας στις Τέχνες

Με θέμα «The World Lasts Because It Laughs» [Ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει γιατί ...

Πανίκος Χρυσάνθου: «Είμαι σε έναν κλοιό που συνεχώς στενεύει»

«Νιώθω μεγάλη μοναξιά» στο πλαίσιο της κινηματογραφικής κοινότητας και πως «είμαι σε έναν κλοιό ...

X