Κόσμοι από Lego στη Νέα Υόρκη

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου

Δύο τόνοι λευκά τουβλάκια καταλαμβάνουν τη φαντασία των Νεοϋορκέζων, οι οποίοι καλούνται να παίξουν κατασκευάζοντας φανταστικές πόλεις.

Ανάμεσα στην πολεοδομία και το παιχνίδι, το «collectivity project» τοποθετείται στον δημόσιο χώρο της Νέας Υόρκη σαν μια εγκατάσταση σε συνεχή εξέλιξη η οποία καλεί το κοινό σε παιχνίδι.

Το πρότζεκτ αποτελεί πρωτοβουλία του διεθνώς αναγνωρισμένου Δανού καλλιτέχνη Olafur Eliasson, ο οποίος προσκαλεί το κοινό να κτίσει μελλοντικές πόλεις με τουβλάκια Lego. Πρόκειται για ένα διαδραστικό αστικό τοπίο, φτιαγμένο από δύο τόνους λευκά τουβλάκια Lego, τα οποία το κοινό καλείται να σχεδιάσει, να κτίσει και να ξανακτίσει σε ένα παιχνίδι που κρατά για όλο το καλοκαίρι.

Ανάλογη πρόταση είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το 2005 σε μια κεντρική πλατεία στα Τίρανα, όπου έφερε τρεις τόνους λευκά τουβλάκια ζητώντας από το κοινό να κτίσει μια ιδανική μελλοντική πόλη. Το πρότζεκτ στήθηκε αργότερα σε δημόσιους χώρους στο Όσλο το 2006 και στην Κοπεγχάγη το 2008. Μόνος στόχος του πρότζεκτ, η συλλογική κατασκευή ενός αστικού τοπίου από τους κατοίκους ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και ενδιαφερόντων.

Βασική διαφορά με την εγκατάσταση που παρουσιάζεται τώρα στη Νέα Υόρκη είναι ότι σε αυτή την εκδοχή του οι οργανωτές κάλεσαν γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία να προτείνουν ιδέες για την εγκατάσταση.

Ανάμεσά τους τα γραφεία BIG, David M. Schwarz, Diller Scofidio + Renfro, James Corner Field Operations, OMA New York, Renzo Piano Building Workshop, Robert A.M. Stern Architects, Selldorf Architects, SHoP και Steven Holl Architects, τα οποία συμμετέχουν σχεδιάζοντας ένα κτήριο με το οποίο στη συνέχεια μπορεί να «παίξει» το κοινό, μετατρέποντας και προσαρμόζοντάς το συνεχώς. Η μόνη οδηγία που δόθηκε στους αρχιτέκτονες ήταν να δημιουργήσουν με βάση το όραμά τους για την ιδανική πόλη. Μετά τα εγκαίνια της εγκατάστασης, στις 29 Μαΐου, όλες οι κατασκευές τέθηκαν στη διάθεση του κοινού, το οποίο ξεκίνησε να κτίζει και να ξανακτίζει πάνω στις προτάσεις, δημιουργώντας μια διαδραστική εγκατάσταση.

lego_newyork

 

+ Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο High Line, Νέα Υόρκη | www.art.thehighline.org

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διάλεξη της Κατερίνας Περιστέρη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Κατερίνα Περιστέρη, η πολυσυζητημένη αρχαιολόγος – επικεφαλής των ανασκαφών του Τύμβου Καστά στην ...

Τμήμα Αρχαιοτήτων: Aναγκαία η παγκόσμια ενότητα στη βάση των αξιών του πολιτισμού

Οι δυσκολίες που όλα τα κράτη καλούνται να αντιμετωπίσουν, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ...

Κύπριοι στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης και ο θεατρικός συγγραφέας Χαράλαμπος Γιάννου παρουσιάζουν δουλειά τους στο ...

Απεβίωσε η Γουίτνεϊ Χιούστον

«Δυστυχώς είναι αλήθεια», ήταν τα λόγια του εκπροσώπου της διάσημης τραγουδίστριας Γουίτνεϊ Χιούστον, ο ...

Η Κύπρος σε εικόνες, στο Βερολίνο

Στην υπαίθρια έκθεση Wall on Wall και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζεται η Κύπρος ...

Europa Nostra: «Προσωπική απώλεια» η τραγωδία της Notre Dame

Η Europa Nostra, η “φωνή” της Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης εκφράζει βαθιά θλίψη για ...

X