Με Fado ανοίγει το 10ο World Music Festival του Ριάλτο

To 10o Cyprus Rialto World Music Festival αρχίζει φέτος με μια από τις πιο όμορφες φωνές της Πορτογαλίας, την τραγουδίστρια Claudia Madur στη συναυλία «Fado: Η ψυχή της Πορτογαλίας», την Παρασκευή, 3 Ιουλίου στην Πλατεία Ηρώων, με ελεύθερη είσοδο.

Η Claudia Madur ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια fado το 2006, όταν εντάχθηκε στην ομάδα fado Prelúdio. Το 2009, εξέδωσε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Fado Sem Tempo, που περιλαμβάνει πέντε ποιήματα της ιδίας και διασκευές από παραδοσιακά fado. Ο δίσκος Fado Sem tempo ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή γνωστών μουσικών, με τον José Luís Nobre Costa στην κιθάρα, τον Artur Caldeira στην κλασσική κιθάρα και τον José Fidalgo στο κοντραμπάσο.

Η Claudia Madur είναι μια νεαρή φωνή που ήρθε για να δώσει νέα πνοή στο Fado, μεταφέροντας την αίσθηση νοσταλγίας, πόθου, πόνου, ευτυχίας και αγάπης που εκφράζει το διάσημο αυτό μουσικό είδος. Το fado σήμερα θεωρείται η ψυχή της Πορτογαλίας και έχει αναγνωριστεί από την Unesco ως μέρος της άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Αναπτύχθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα αλλά έχει παλαιότερες ρίζες αφού, σύμφωνα με πολλούς μελετητές, αποτελεί συνδυασμό της μουσικής των σκλάβων της Αφρικής με την παραδοσιακή μουσική των Πορτογάλων ναυτών, αλλά και με ορισμένα αραβικά στοιχεία. Αυτό το κράμα πορτογαλικών και αποικιακών επιρροών δημιουργήθηκε στα λαϊκά στέκια της Αλφάμα και της Μουραρία, φτωχογειτονιών της Λισσαβόνας, και εξελίχθηκε σε κοινωνικές συνθήκες που θυμίζουν εκείνες οι οποίες γέννησαν το ρεμπέτικο στην ανατολική άκρη της Μεσογείου -μια σύμπτωση που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τα κοινά στοιχεία του μεσογειακού πολιτισμού.

Με συνοδεία πορτογαλικής και κλασικής κιθάρας, τα κατεξοχήν όργανα του fado, η Cláudia Madur θα ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια fado που μιλούν για τη μοίρα και το πεπρωμένο – βασικά θέματα αυτής της τρυφερής και έντονα συναισθηματικής μουσικής, καθώς και τραγούδια που ανήκουν στο πιο εύθυμο μελωδικά και ρυθμικά είδος του Fado Canção.

Διοργάνωση: Θέατρο Ριάλτο, Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, Κοινότητα Πλατρών, Event Pro

Στηρίζουν: Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού, Δήμος Λεμεσού,

ΤΕΠΑΚ και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 20.30 – Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 77 77 77 45 www.cyprusrialtoworldmusic.com

 +Η ίδια συναυλία θα παρουσιαστεί και στο Αρχοντικό της Αξιοθέας το Σάββατο 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στις 25 Νοεμβρίου τα εγκαίνια του Παττίχειου

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος | Φωτογραφία Κωνσταντίνος Ιωάννου Στις 25 Νοεμβρίου -και με κάθε ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 4η

Κοιτάζω τις στατιστικές και τα γραφήματα. Ενστικτωδώς το μάτι μου πάει στην κατηγορία 50-59. ...

Οι «σκάουτερ» στο 1ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου

Κορυφώνονται αυτές τις μέρες οι προετοιμασίες για το 1ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου (SΧΚ) το ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 23η

Γράφει η Άρτεμις Ευαγόρου/Συγγραφέας «Το τζιέρρατο μου, γιατί να ππέσει το τέλος του κόσμου ...

Απεβίωσε η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Πένι Μάρσαλ

Η Πένι Μάρσαλ, η αξιολάτρευτα «άχαρη» ηθοποιός με τη χαρακτηριστική προφορά του Μπρονξ που ...

Το ΡΙΚ ανοίγει το αρχείο του στο κοινό

«Ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του κοινού, αλλά και αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως η Δημόσια ...

X