Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Τους λαούς σε επίπεδο ταυτότητας δεν τους ενώνει μόνο η ιστορία, η παιδεία και η γλώσσα. Στην καθημερινότητά τους, στη ζωή που κινείται μεταξύ δουλειάς, καφέ, σπιτιού και κοινωνικοποίησης, αυτό που ενώνει τους ανθρώπους είναι οι θρύλοι, οι ανεπιβεβαίωτες ιστορίες. Αυτό που έχει καταλήξει επακριβώς και επιστημονικά να ονομάζεται λαογραφία, όρος που αδικείται από τα κλισέ που έχουν μαζευτεί γύρω του με τα χρόνια [λαογραφία δεν είναι μόνο τα παραμύθια και τα λευκαρίτικα – λαογραφία είναι και ο Ηλίας Πετρόπουλος].

Είχαμε γράψει με τη Μιράντα Λυσάνδρου, όταν βρεθήκαμε πέρσι τέτοιο καιρό στην παλιά Αμμόχωστο για να καλύψουμε την έναρξη των εργασιών, πως η συντήρηση και η διάσωση του Πύργου του Οθέλλου είναι και η επιδιόρθωση της ψυχής μιας πόλης [bit.ly/Οθέλλος]. Κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν συσχετίζει το κύριο φρούριο των οχυρώσεων των Βενετών γύρω από τη μεσαιωνική πόλη με τον θρυλικό Μαυριτανό στρατηγό. Ο ίδιος ο Σαίξπηρ δεν τοποθέτησε το έργο του στην Αμμόχωστο αλλά στην Κύπρο, απλώς η Αμμόχωστος είναι η πιο λογική τοποθεσία.

Τι εκφράζει περισσότερο την ψυχή μιας πόλης από έναν πύργο στον οποίο ένας θρύλος που έγινε θεατρικός χαρακτήρας πέρασε στον πραγματικό κόσμο και πήρε φυσική υπόσταση στον “πραγματικό” κόσμο; Κάθε εργασία που έγινε στον Πύργο του Οθέλλου, κάθε παρέμβαση, κάθε άγγιγμα, φτάνει τελικά στο συλλογικό ασυνείδητο των Αμμοχωστιανών, προσφύγων, ντόπιων, επισκεπτών, ακόμα και των σημερινών – παράνομων για πολλούς- αλλά ακόμα κατοίκων.

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας το έργο εγκαινιάζεται και επίσημα, με την ιστορία του Οθέλλου και της ζήλιας του να ενσαρκώνεται στο σημείο όπου ο θρύλος έγινε πραγματικότητα. Είναι ανοιχτό για όλους. Και είναι ευκαιρία να δούμε την Κύπρο της φαντασίας μας να γίνεται πραγματικότητα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ιστορίες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κάθε χρόνο οι πρόσφυγες από την Άσσια και τα παιδιά ...

Συνομιλίες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης, 10.7.2011 Συνομιλίες έχουμεν με μπίραν τζαι Pink Floyd στο ξεχασμένον ...

Το ενοχικό μας μεγαλόπιασμα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης  Το βεβαιώσαμε άμα ξεκίνησε το χοντρό δούλεμα διαδικτυακά για τη ...

Τω Αγνώστω “Ξένω”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Η Ν. από τη Σρι Λάνκα βοηθούσε την ηλικιωμένη κυρία ...

Άγνωστος, στο πεζοδρόμιο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Περπατώντας στην παλιά πόλη, ήβρα έναν άγνωστο απλούμενο στο πεζοδρόμιο, ...

Μένοντας στα προφανή

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κάποτε θα ήταν υπέρβαση και ένδειξη πολιτικής εμμονής ένας υποψήφιος ...

X