Στην 13η Κουατριενάλε Πράγας η Κύπρος

Για τη φετινή Κουατριενάλε Σκηνογραφίας της Πράγας, η τελετή έναρξης της οποίας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, αναχώρησαν χθες οι Κύπριοι καλλιτέχνες Έλενα Κατσούρη και Γιώργος Κουκουμάς, οι οποίοι επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου.

Η Έλενα Κατσούρη, ενδυματολόγος και σκηνογράφος, και ο Γιώργος Κουκουμάς, σχεδιαστής φωτισμού, θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο εθνικό τμήμα της Κουατριενάλε, η οποία πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε τέσσερα χρόνια στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, από το 1967.

Τους καλλιτέχνες συνοδεύουν η επιμελήτρια της κυπριακής συμμετοχής Μαρίνα Μαλένη και ο πρόεδρος του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής.

«Πλάσματα» στη σκηνή

Η Κουατριενάλε της Πράγας αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση θεατρικού σχεδιασμού στον κόσμο, παρουσιάζοντας προτάσεις σκηνογραφίας, σχεδιασμού φωτισμού αλλά και νέες σκηνογραφικές τάσεις γύρω από το θέατρο.

Η Κύπρος έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα αξιόλογα δείγματα γραφής, με μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τη βράβευση του σκηνογράφου Χάρη Καυκαρίδη το 2003 για τη δουλειά του στις «Τρωάδες».

Στη φετινή Κουατριενάλε, το Κυπριακό Περίπτερο είναι βασισμένο σε δύο δουλειές που παρουσιάστηκαν στον ΘΟΚ το 2013 και το 2014: το έργο «Κάλι-Καντζάρ και ΣΙΑ!» και τους «Όρνιθες» αντίστοιχα. Σε αμφότερα τα έργα, τα κοστούμια υπογράφει η Έλενα Κατσούρη και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Γιώργος Κουκουμάς.

Στο γενικό θέμα της διοργάνωσης, με τίτλο SharedSpace: Music Weather Politics, ο ΘΟΚ προτείνει «πλάσματα της φαντασίας». Όπως εξηγεί η επιμελήτρια της κυπριακής συμμετοχής στον «Π», οι Όρνιθες προτείνουν μια εναλλακτική πόλη την οποία επιζητούν, ενώ οι Κάλι-Καντζάρ επαναδιεκδικούν τον χώρο της φαντασίας.

Το Κυπριακό Περίπτερο θα είναι ένα λευκό κουτί το οποίο οι επισκέπτες καλούνται να εξερευνήσουν για να ανακαλύψουν όσα κρύβονται μέσα σ’ αυτό. Στόχος του ΘΟΚ είναι με το πέρας της Κουατριενάλε, στις 28 Ιουνίου, το λευκό αυτό κουτί να μεταφερθεί για έκθεση και παρουσίαση στην Κύπρο.

Παρόντες και οι Paravan

Στη 13η Διεθνή Κουατριενάλε της Πράγας θα συμμετέχει και η θεατρική ομάδα Paravan, της Μελίτας Κούτα και του Χάρη Καυκαρίδη. Η ομάδα έχει επιλεγεί από την Ισλανδή επιμελήτρια Rebekka A. Ingimundardottir για να παρουσιάσει την περφόρμανς Recipe for the heart of a dog στην Gallery at Bethlehem Chapel, στις 20 Ιουνίου.

Η περφόρμανς εντάσσεται στη φετινή σειρά εκθέσεων, δράσεων και ζωντανών παραστάσεων με τίτλο Objects, Makers and Tribes, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε δημόσιους χώρους της πόλης, πέρα από τον κύριο κορμό των εθνικών παρουσιάσεων. heart_of_a_dog_web

heart_of_a_dog2_webHeart of a Dog, 2014 ΦΩΤΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ PARAVAN PROACTIONS

H Paravan θα παρουσιάσει μια τετράωρη εικαστική/θεατρική δράση με τους Χάρη Καυκαρίδη, Μελίτα Κούτα, Μάριο Κακουλλή, Μαρία Παπακώστα, Έλενα Γεωργιάδου και Λουκία Πιερίδου. Η περφόρμανς έχει σαν αφετηρία την παράσταση «Η καρδιά ενός σκύλου» που είδαμε στη Λευκωσία το 2014 και «μεταλλάσσεται σε ένα γαστρονομικό πανδαιμόνιο που επικοινωνεί με τους θεατές μέσω όλων των αισθητήριων οργάνων», όπως ενημερώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Paravan.

Υπενθυμίζεται ότι το σκηνογραφικό δίδυμο Κούτα – Καυκαρίδη εκπροσώπησε την Κύπρο στην Κουατριενάλε του 2011.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλοκαιρινή παραγωγή «Όρνιθες», ΘΟΚ 2014. ΦΩΤΟ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ | ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΘΟΚ 

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πρόταση ενίσχυσης της νομοθεσίας για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει δράση, μέσω ενίσχυσης της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου ...

Το ομοίωμα κεφαλιού του από Lego δώρισε ο Ed Sheeran

Ο Βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης Ed Sheeran δημιούργησε με τουβλάκια Lego ένα ομοίωμα του ...

Κάλεσμα προς Νέους Καλλιτέχνες Πάφου από το Πετρίδειο Ίδρυμα

Το Πετρίδειο Ίδρυμα στα πλαίσια της πολιτιστικής του προσφοράς διοργανώνει για το 2020 έκθεση ...

Αλεξάνδρεια και Πάφος υπογράφουν πρωτόκολλο αδελφοποίησης

Στο ξενοδοχείο «Palestine», την Κυριακή 29 Απριλίου, η Αλεξάνδρεια και η Πάφος αναμένεται να ...

Δυναμική έναρξη για το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Δυναμικά άρχισε η προπώληση για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019. Όπως ...

Rooftop Thursdays: οι νύχτες μουσικής επιστρέφουν στο Σπίτι της Συνεργασίας

Οι νύχτες ζωντανής μουσικής στο Σπίτι της Συνεργασίας επιστρέφουν από την Πέμπτη 11 Μαΐου ...

X