Στη μεγάλη οθόνη η «Αναφορά στον Γκρέκο»

Στην «Αναφορά στον Γκρέκο», το αυτοβιογραφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, στηρίζεται η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος επιστρέφει κινηματογραφικά μετά τον Ελ Γκρέκο και το Ο Θεός Αγαπάει Το Χαβιάρι, με μια διεθνή συμπαραγωγή που έχει προσωρινό τίτλο Αναφορά στον Ζορμπά.

Τον Καζαντζάκη σε νεαρή ηλικία θα ερμηνεύσει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Την σύντροφό του Καζαντζάκη, Ελένη, θα υποδυθεί η Μαρίνα Καλογήρου και τον Γιώργο Ζορμπά ο Θοδωρής Αθερίδης. Βασικούς ρόλους στην ταινία κρατούν επίσης η Ζέτα Δούκα ως Μελίνα Μερκούρη και ο Στάθης Ψάλτης στον ρόλο ενός καλόγερου.

Στην ταινία, «τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μια ταινία για τον Κρητικό Έλληνα, τον Ευρωπαίο και τον οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Σμαραγδής, παρουσιάζοντας την ταινία του.

Τα γυρίσματα της ταινίας έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Απρίλιο 2016.

«Θα γίνουν γυρίσματα στην Κρήτη, την Αθήνα, την Αίγινα, στις θάλασσες του Αιγαίου, στο Παρίσι και την Αντίμπ, στη Βιέννη και το Βερολίνο, καθώς και στην Κίνα, μια χώρα που επίσης θα συμμετάσχει στην παραγωγή» είπε ο σκηνοθέτης.

Όλοι οι συντελεστές στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη δηλώνοντας γοητευμένοι από το σενάριο της ταινίας.

anafora_ston_greko

Οι συντελεστές της ταινίας: από αριστερά η Μαρίνα Καλογήρου, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Στάθης Ψάλτης, η Ζέτα Δούκα και ο Θοδωρής Αθερίδης.

Οι συμπαραγωγοί της ταινίας, παρόντες επίσης στην συνέντευξη, αφού επισήμαναν ότι είναι πολύ δύσκολο αυτή την εποχή να βρεις βιβλία του Καζαντζάκη στη Γερμανία ή την Αυστρία, υποστήριξαν ότι η ταινία θα μπορέσει να φέρει στο προσκήνιο ξανά τον οικουμενικό συγγραφέα.

Σε επιστολή του μάλιστα προς τον Γιάννη Σμαραγδή, ο Λι Τσενγκούι, επίσημος μεταφραστής των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και του σεναρίου του Γ. Σμαραγδή στα κινεζικά αναφέρει: «Δούλευα δυο εβδομάδες μερόνυκτα, με κόπο, και κυρίως δακρυσμένος. Μεταφράζοντας το σενάριο στα κινεζικά για τις ανάγκες της ταινίας, περνούν μπροστά από τα μάτια μου όσα έχω δει στο Μουσείο του Ν. Καζαντζάκη, τα συναισθήματα μου όταν επισκέφθηκα τους τάφους του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη στην Κρήτη…»

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου»

Ο ηγεμονικός ρόλος της παλαιολόγειας τέχνης στο περιβάλλον της φραγκοκρατούμενης Κύπρου παρουσιάζεται μέσα από ...

Η Κύπρος στην 58η Μπιενάλε Τέχνης Βενετίας με Χριστόφορο Σάββα

Oι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι το Κυπριακό  Περίπτερο στην 58η ...

Δύο παραστάσεις από τον ΘΟΚ τη Μέρα Θεάτρου

«Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της θεατρικής κοινότητας και γιορτάζεται ανά ...

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός της κόρης του Ρόμπιν Γουίλιαμς

Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του πατέρα της, ηθοποιού Ρόμπιν Γουίλιαμς, η ...

Από τη Μπιενάλε στο Κέντρο Τεχνών Λεμεσού

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Με την έκθεση The Future of Colour που εκπροσωπεί αυτή ...

BUFFER FRINGE 2015 Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών – Υποβολή Αιτήσεων

Το Σπίτι της Συνεργασίας διοργανώνει το ετήσιο φεστιβάλ εναλλακτικού θεάτρου, χορού, οπτικοακουστικών τεχνών και ...

X