10o Rialto World Music Festival

Στις 3 Ιουλίου θα σηκώσει αυλαία το φετινό Rialto World Music Festival, ο δημοφιλής καλοκαιρινός θεσμός του Θεάτρου Ριάλτο, με μουσικές συναυλίες στην Πλατεία Ηρώων.

Η φετινή σηματοδοτεί την επετειακή δέκατη διοργάνωση του φεστιβάλ, με το οποίο το Θέατρο Ριάλτο ολοκληρώνει κάθε φορά την πολιτιστική του σεζόν.

Το residency για τη φετινή χρονιά θα είναι υπό την καθοδήγηση του Ross Daly, ο οποίος μέσα από την παραμονή και κοινή μελέτη του με καλλιτέχνες που ζουν στην Κύπρο και την Κέλυ Θωμά, αναπτύχθηκε μια ανανεωμένη ανάγνωση διαφόρων μουσικών παραδόσεων που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών αλλά και στον Καταρράκτη των Καληδονιών.

Την αυλαία του φεστιβάλ θα σηκώσει η Πορτογαλίδα Claudia Madur με fado και θα κλείσουν οι Κύπριοι Rumba Attack.

Ενδιαμέσως θα ακούσουμε τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico, τους Yamma Ensemble, την Afro Banda Banana και την χορωδία του Amalgamation Project της Βασιλικής Αναστασίου.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Πλατεία Ηρώων και στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών έχουν ελεύθερη είσοδο.

ethnic_festival_2015

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • 3/7  Παρασκευή 20:30  (Πλατεία Ηρώων)

Fado: H ψυχή της Πορτογαλίας

Claudia Madur

Ακόμη μια νεαρή φωνή, από τις πιο όμορφες της Πορτογαλίας, που ήρθε για να δώσει νέα πνοή στο Fado. Ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια fado το 2006, και το 2009, εξέδωσε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Fado Sem Tempo» με ποιήματα της ιδίας και διασκευές από παραδοσιακά fado, με τη συμμετοχή γνωστών μουσικών.

Claudia Madur: τραγούδι

Mario Henriques: πορτογαλική κιθάρα

Bruno Brás: κλασική κιθάρα

  • 4/7 Σάββατο 20:30 (Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών)

Ross Daly: ΡΙΑΛΤΟ Residency

Ο θεσμός του Rialto Residency συνεχίζεται για ακόμη μια χρονιά, υπό την καθοδήγηση αυτή τη φορά του διεθνώς γνωστού καλλιτέχνη Ross Daly. Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων ο Ross Daly έχει συμπράξει επανειλημμένως με μεγάλους μουσικούς από όλο τον κόσμο, δουλεύοντας με τη μουσική πειθαρχεία των ανατολικών παραδόσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα νέες φόρμες και το δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Μεταξύ άλλων παίζει κρητική λύρα, αφγανικό ραμπάμπ, λαούτο, πολίτικη λύρα, σαράνγκι, ούτι, σάζι και ταμπούρ.

Μέσα από την παραμονή και κοινή μελέτη του Ross Daly με καλλιτέχνες που ζουν στην Κύπρο και την Κέλυ Θωμά, αναπτύσσεται μια ανανεωμένη ανάγνωση διαφόρων μουσικών παραδόσεων που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών.

  • 5/7 Κυριακή 12:00 (Καταρράκτης των Καληδονιών)

Ross Daly: ΡΙΑΛΤΟ Residency

Ένα ζωντανό απόσπασμα της κοινής τους μελέτης θα παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες του Rialto Residency, στο δροσερό χώρο του καταρράκτη των Καληδονιών στις Πλάτρες.

  • 8/7 Τετάρτη 20:30 (Πλατεία Ηρώων)

Moυσικές της γενέθλιας γης

Yamma Ensemble

Επιμένοντας σε ακουστικά όργανα, το μουσικό σχήμα από το Ισραήλ ενσωματώνει μουσικά στοιχεία από τη Μέση Ανατολή με Δυτικές μουσικές φόρμες. Συνδυάζοντας μελισματικό τραγούδι από Ανατολικά Μακάμ, και γοητευτικούς ασυνήθιστους ρυθμούς, εξερευνούν το πεδίο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.

Talya G.A Solan: φωνή

Aviv Bahar : ούτι,  kupuz, κιθάρα

Yonnie Dror: Μεσανατολίτικα και δυτικότροπα πνευστά

Avri Borochov: κοντραμπάσο

Ben Dagovitch: κρουστά

  • 14/7 Τρίτη 20:30  (Πλατεία Ηρώων)

Afro Banda Banana

Το 9μελές μουσικό σχήμα από την Κύπρο είναι αφοσιωμένο στους ήχους της Afrobeat μουσικής, η οποία συνδυάζει παραδοσιακούς ρυθμούς από την Αφρικάνικη χορευτική παράδοση μαζί με την τζαζ και funk μουσική. Με φωνές, πνευστά, κρουστά, έγχορδα, φανκ riffs και αφρικάνικους ρυθμούς, η Afro-Mπάντα Banana υπόσχεται χορό.

Μιχάλης Μιχαήλ: τρομπέτα

Μάριος Χαραλάμπους: σαξόφωνο

Νίκος Κουκουβίνος: τρομπόνι

Cotsios Ο Pikatillis: φωνή

Ερμής Μιχαήλ: ηλεκτρική κιθάρα

Αντρέας Παντελή: πιάνο

Λευτέρης Μουμτζής: μπάσο

Ρόδος Παναγιώτου: κρουστά

Αντρέας Στεφάνου: τύμπανα

  •  17/7 Παρασκευή 20:30  (Πλατεία Ηρώων)

Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico / Τραγούδια της Θεσσαλονίκης

Το ομώνυμο άλμπουμ της Σαβίνας Γιαννάτου είναι μια εκθαμβωτική αναφορά στη Θεσσαλονίκη, την ιδιαίτερη πατρίδα του μουσικού σχήματος Primavera en Salonico και φιλόξενο σπίτι για μια σειρά από πολιτισμούς, θρησκείες και εθνικές κοινότητες.  Η Σαβίνα Γιαννάτου δίνει φωνή σε όλους αυτούς με την ερμηνεία της να λάμπει και να γίνεται εκπρόσωπος των μύθων της πόλης. Όπως πάντα, οι Primavera en Salonico είναι απολαυστικοί καθώς συνδιαλέγονται με τις εμπνευσμένες και πολυποίκιλες ενορχηστρώσεις του Κώστα Βόμβολου.

Σαβίνα Γιαννάτου, φωνή

Γιάννης Αλεξανδρής, ούτι, κιθάρα

Κώστας Βόμβολος, κανονάκι, ακορντεόν

Χάρης Λαμπράκης, νέι

Μιχάλης Σιγανίδης, κονταμπάσο

Κώστας Θεοδώρου κρουστά

  • 21/7 Τρίτη (Πλατεία Ηρώων)

Amalgamation Choir 20:30 

Μια συναυλία – γιορτή της ανθρώπινης φωνής και των δυνατοτήτων της με μια ομάδα από φωνές, που αφορμή για την συνύπαρξή τους υπήρξε το μουσικό χωριό Φέγγαρος 2014.  Η Amalgamation Choir ερμηνεύει παραδοσιακότροπες πρωτότυπες συνθέσεις, όπως και διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια υπό την καθοδήγηση της Βασιλικής Αναστασίου. Ένα ταξίδι που ισορροπεί μεταξύ του δροσερού Μεσογειακού ήχου, της ηχούς των βουνών των Βαλκανίων και των πλούσιων ηχοχρωμάτων της πολυφωνίας.

Rumba Attack 21:15

Το ρεπερτόριο των Rumba Attack περιλαμβάνει ποικιλία ρυθμών και μουσικών όπως World, Ethnic, Latin, Jazz, Flamenco και βεβαίως Rumba και Blues. Θα παρουσιάσουν δικές τους συνθέσεις, γνωστά παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια ενώ με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες θα μας ταξιδέψουν σε έθνικ ακούσματα.

Κωνσταντίνος Λύρας: Κιθάρα

Μέμνων Αρέστης: Κιθάρα

Σάββας Θωμά: Καχόν, Κρουστά, Φωνή

 

+ 10o Rialto World Music Festival από τις 3 μέχρι τις 21 Ιουλίου. Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βραβείο Europa Nostra στο Σπίτι της Συνεργασίας

Το Σπίτι της Συνεργασίας είναι ανάμεσα στα 12 έργα τα οποία διακρίθηκαν φέτος με ...

Απεβίωσε στα 50 της η Λουκία Ρικάκη

Απεβίωσε σε ηλικία μόλις 50 ετών η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη. Η σκηνοθέτις το προηγούμενο ...

Open Call για το Pediaios Happening της Στέγης Χορού Λευκωσίας

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας σε συνεργασία με τους τρεις ιδρυτικούς οργανισμούς Dance Gate, Dance Lab, Lefkosia Youth Ballet και τα ...

The Afro Banana Republic Festival 2017

Στη δασική έκταση του Κόρνου επιστρέφει και φέτος το δημοφιλές φεστιβάλ Afro Banana Republic, ...

Δαντέλες και Σύγχρονη Τέχνη στο Καλλινίκειο Μουσείο Αθηένου

Επτά ιστορίες σύγχρονης τέχνης συνοδεύουν αφηγήσεις ανθρώπων της Αθηένου οι οποίες ζωντανεύουν τη δημιουργία ...

Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου με Wanderlust

Και ταινία κυπριακής παραγωγής και έναρξη με την μπάντα της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεμεσού ...

X