Αναστασιάδης – Ακιντζί μαζί στο θέατρο

Οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα παρακολουθήσουν μαζί την θεατρική παράσταση «Κύπρος: πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα» τη Δευτέρα 8 Ιουνίου στο Θέατρο Ριάλτο.

Σε μια συμβολική συνάντηση στη γενέτειρά τους, Λεμεσό, οι δύο ηγέτες θα παρακολουθήσουν μαζί  την παράσταση του Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας «Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τούρκικα». Πρόκειται για ένα μονόλογο βασισμένο στο ομότιτλο ποίημα της Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ.

Η μεταφορά του έργου στο θεατρικό σανίδι και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Γιασάρ Ερσόι, ο οποίος επίσης κατάγεται από την Λεμεσό.

Αξιοποιώντας την υποκριτική τέχνη ως εργαλείο συμφιλίωσης και ειρήνης, η παράσταση μάς φέρνει αντιμέτωπους με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια, με ύφος εξομολογητικό και παράλληλα ανακριτικό.

Η γλώσσα του έργου είναι σκληρή γι’ αυτούς που εγκλημάτησαν σε βάρος της Κύπρου, αλλά και γεμάτη με ελπίδα και αισιοδοξία.

Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο όπου διανοίγονται νέες προοπτικές για την επανένωση του νησιού μας, ο συμβολισμός της παράστασης γίνεται ακόμη πιο έντονος. Ο ρόλος της τέχνης και του πολιτισμού στην προσπάθεια αυτή αναδεικνύεται ακόμη πιο σημαντικός και αναγκαίος.

+ Η παράσταση ανεβαίνει με ελληνικούς υπότιτλους στο Θέατρο Ριάλτο τη Δευτέρα 8 Ιουνίου στις 20:00. Εισιτήρια προς 5 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 77777745 και www.rialto.com.cy.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Dimitri G στο Eyekon Comic Con

To φετινό Eyekon Comic Con ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο ενδιαφερόμενο κοινό. Ο ...

Το ακριβότερο έργο τέχνης ανήκει στον Φράνσις Μπέικον, απεικονίζει τον Λούσιαν Φρόιντ

Το τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον με τίτλο «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ» έγινε το ...

Ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ του βραβείου LUX

Ανακοινώθηκαν στις 22 Ιουλίου στη Ρώμη οι τρεις φιναλίστ ταινίες για το κινηματογραφικό βραβείο ...

Οι παραστάσεις του φθινοπώρου

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Τα φώτα σβήνουν, οι κουρτίνες ανοίγουν και οι ηθοποιοί είναι ...

«Κειμήλια Μικρασίας με σύγχρονη ματιά»

Μια εικαστική έκθεση με τίτλο «Κειμήλια Μικρασίας με σύγχρονη ματιά» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 ...

Στενή επαφή Ελλάδας – Γερμανίας με αφορμή την Ολυμπία

Μια γέφυρα πολιτισμού, εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας κατασκευάζεται αυτές τις ημέρες ...

X