Αναστασιάδης – Ακιντζί μαζί στο θέατρο

Οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα παρακολουθήσουν μαζί την θεατρική παράσταση «Κύπρος: πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα» τη Δευτέρα 8 Ιουνίου στο Θέατρο Ριάλτο.

Σε μια συμβολική συνάντηση στη γενέτειρά τους, Λεμεσό, οι δύο ηγέτες θα παρακολουθήσουν μαζί  την παράσταση του Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας «Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τούρκικα». Πρόκειται για ένα μονόλογο βασισμένο στο ομότιτλο ποίημα της Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ.

Η μεταφορά του έργου στο θεατρικό σανίδι και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Γιασάρ Ερσόι, ο οποίος επίσης κατάγεται από την Λεμεσό.

Αξιοποιώντας την υποκριτική τέχνη ως εργαλείο συμφιλίωσης και ειρήνης, η παράσταση μάς φέρνει αντιμέτωπους με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια, με ύφος εξομολογητικό και παράλληλα ανακριτικό.

Η γλώσσα του έργου είναι σκληρή γι’ αυτούς που εγκλημάτησαν σε βάρος της Κύπρου, αλλά και γεμάτη με ελπίδα και αισιοδοξία.

Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο όπου διανοίγονται νέες προοπτικές για την επανένωση του νησιού μας, ο συμβολισμός της παράστασης γίνεται ακόμη πιο έντονος. Ο ρόλος της τέχνης και του πολιτισμού στην προσπάθεια αυτή αναδεικνύεται ακόμη πιο σημαντικός και αναγκαίος.

+ Η παράσταση ανεβαίνει με ελληνικούς υπότιτλους στο Θέατρο Ριάλτο τη Δευτέρα 8 Ιουνίου στις 20:00. Εισιτήρια προς 5 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 77777745 και www.rialto.com.cy.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Θεατρική «Αόρατη Όψη» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η θεατρική ομάδα Alpha Square και η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνεργάζονται ξανά  για το ανέβασμα ...

Έργα που είχαν κατασχέσει οι Ναζί, αξίας 1 δισ. ευρώ, εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα στο Μόναχο

Ένας ολόκληρος θησαυρός εργων τέχνης η τιμή εκτίμησης των οποίων αγγίζει το ένα δισ. ...

Επιπλέον παραστάσεις για την «Αριζόνα»

Λόγω μεγάλης ζήτησης, η παράσταση «Aριζόνα» με τους Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και Κώστα Καζάκα επιστρέφει ...

«DiscoverEU»: ταξίδι σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και της παροχής ευκαιριών κινητικότητας στους ...

Ζητούνται νέοι μουσικοί ως σολίστ στην Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου οργανώνει ακροάσεις για νέους μουσικούς μέχρι 27 ετών, για ...

Νέα ταινία στα σκαριά από τον Πέτρο Χαραλάμπους

Πόσο μακριά θα έφτανες για την αγάπη; Αυτό το ερώτημα θέτει η ταινία «Love, ...

X