Les Fetes de Paphos από την Αριάννα Οικονόμου

Τη νέα της δουλειά με τίτλο Les Fetes de Paphos παρουσιάζει η χορογράφος Αριάννα Οικονόμου στο πλαίσιο του επιχορηγημένου προγράμματος Τερψιχόρη.

Η γνωστή χορογράφος Αριάννα Οικονόμου θέτει στους χορευτές της το ερώτημα «Πώς κάνεις σύγχρονο χορό με τη συνοδεία οπερατικής μουσικής» και μαζί δημιουργούν το αποτέλεσμα που θα δούμε σε τέσσερις παραστάσεις, στις 3, 5, 6 και 7 Ιουνίου στη Στέγη Χορού Λευκωσίας.

Η όπερα

Η όπερα Les Fetes de Paphos του J-J Mondonville (1711- 1770) είναι ένα μουσικό κληροδότημα της ύστερης μπαρόκ εποχής που πάντα θα εμπνέει για τη σβελτάδα του χιούμορ της: πρόκειται για μια όπερα όπερα παστίς γύρω από τρεις μύθους όπου σε ένα πλαίσιο γιορτής η Αφροδίτη καλεί στην Πάφο τον Άδωνη, τον Βάκχο και τον Ερωτιδέα να μιλήσουν για τον πρώτο τους έρωτα. Η όπερα περιλαμβάνει γρήγορες εναλλαγές εικόνων/συναισθημάτων.

Ο χορός

«Μετά από ένα εργαστήρι με την Αλεξάντρα Βάγιερσταλ τον Μάρτη 2015 επέλεξα η χορογραφική δομή να κινείται μέσα από στόχους όπως η χρήση αρχετυπικού υλικού από τους μύθους, το γίγνεσθαι επί σκηνής, η δημοκρατική σχέση στη διαδικασία μεταξύ χορευτών και χορογράφου, η χρήση μερών για δόμηση ενός συνόλου, η προσέγγιση του Interdisciplinarity όπου η δόμηση της ομάδας και συνεργατών να αποτελείται από επαγγελματίες από τον χορό, το σωματικό θέατρο, τη σύγχρονη γραφή, και η δομή της παράστασης να εμπεριέχει μουσική, βίντεο, κείμενο και κίνηση», αναφέρει σχετικά με το σκεπτικό της χορογραφίας της η Αριάννα Οικονόμου.

Εννέα περφόρμερ ερμηνεύουν το χορογραφικό έργο, για την έρευνα του οποίου τόσο η χορογράφος όσο και η ομάδα της έθεσαν ως στόχο να λειτουργήσουν «ως ερευνητές αρχαιολόγοι όπου μέσα από ένα αρχειακό υλικό και βιβλιογραφία πάνω στην εποχή του μπαρόκ και εμπνεύσεις της εποχής -μουσικές παρτιτούρες, εικαστικό υλικό, πίνακες, βιβλία εικονογράφησης ή τοιχογραφίες ή αγγειογραφίες βασισμένες πάνω σε μύθους της Ελληνιστικής εποχής- να αναζητήσουν μια συσχέτιση με το υλικό σε σχέση με τα βιώματα της ομάδας (διακειμενική προσέγγιση – και εμπειρική / βιωματική προσέγγιση).

Το αρχικό για διερεύνηση ερώτημα ήταν και είναι πώς το Les Fetes de Paphos, ένα έργο μπαρόκ όπερας με το πλούσιο υλικό των αρχαιοελληνικών μύθων, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έμπνευση / αφετηρία για τη δημιουργία ενός έργου σύγχρονης χορογραφικής γραφής.

Οι συντελεστές

Το έργο ερμηνεύουν οι Πέτρος Κονναρής, Αριάνα Μαρκουλίδου, Παναγιώτης Τοφή, Ιωάννα Κορδάτου, Νάντια Μουάφη, Τζέσσικα Αργυρίδου, Άντρια Ζένιου και Γεωργία Ανδρέου. Βίντεο περφόρμερς είναι οι Aneesha Μιχαήλ, Παναγιώτης Τοφή, Πέτρος Κόνναρης, Νάντια Μουάφη και Τζέσσικα Αργυρίδου ενώ την επιλογή και προσαρμογή των κειμένων από το λιμπρέτο επιμελήθηκε η Μαρία Καρολίδου.

+ Παραστάσεις στις 3, 5, 6 και 7 Ιουνίου στις 20:30 στη Στέγη Χορού Λευκωσίας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έφυγε από τη ζωή ο Νάνι Μπαλεστρίνι

Μία από τις τελευταίες σημαντικές φωνές της ποίησης, της διανόησης και της πολιτικής, ο ...

Βραβεία Γ’ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη Κ. Κολώτα

Ανακοινώθηκαν τη Παρασκευή, 27 Μάιου 2016, τα αποτελέσματα του Γ’ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη ...

Ψευδής Ρομαντισμός | Έκθεση του Δημήτρη Νεοκλέους

Fake: Είναι η ψευδής γνώση, η ψευδής πληροφορία, η ψευδής εμπειρία μέσα από ορισμένες ...

Jamm-in και Pop-Up Festival στη λεωφ. Μακαρίου

Συνεχίζεται την Πέμπτη 13 Ιουνίου η σειρά μουσικών βραδιών Jamm-in στη λεωφ. Μακαρίου, ένα ...

Χαρακτική περιδιάβαση σε Πλάτρες και Λάρνακα

Στο Πολιτιστικό Κέντρο των Πλατρών και στο Σπίτι της Κοντέας, στη Λάρνακα, θα δώσει ...

Θερινό Σινεμά στον κήπο του Τεχνόπολις 20

Οι καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου στον Πολιτιστικό Χώρο «Τεχνόπολις 20» στην Πάφο συνεχίζονται και τους ...

X