memo | H ΜNHMH από εικαστική σκοπιά

«Σκέψου τον χρόνο σαν να έχει σχήμα, κάτι που μπορείς να δεις, σαν μια σειρά υγρών διαφανειών που βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη. Δεν κοιτάς πίσω κατά μήκος του χρόνου, αλλά κάτω, διαμέσου του, όπως το νερό. Μερικές φορές έρχεται αυτό στην επιφάνεια, μερικές φορές κάτι άλλο, μερικές φορές τίποτα. Τίποτα δεν χάνεται» – Margaret Atwood, Το μάτι της γάτας, 1988

Το τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζει έργα των φοιτητών του τμήματος αλλά και έργα μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου, σε μια έκθεση με τίτλο «memo | H ΜNHMH από εικαστική σκοπιά».

Η θεματική του διαγωνισμού* και της έκθεσης πραγματεύεται την ιδέα της μνήμης και την ιδέα της υπενθύμισης που κρύβεται πίσω από τη λέξη memo, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λέξη memorandum και το ρήμα memoro.

Στα ελληνικά memo σημαίνει σημείωμα, αναφορά ή υπενθύμιση ενός σημαντικού γεγονότος. Κατ’ επέκταση είναι μια σημείωση, ένα αρχείο ή κάποια άλλη μορφή επικοινωνίας που βοηθάει τη μνήμη να καταγράψει γεγονότα ή παρατηρήσεις που αφορούν κάποιο θέμα.

Οι μαθητές και φοιτητές κλήθηκαν να διερευνήσουν δημιουργικά και να ασχοληθούν με την ιδέα της μνήμης και της υπενθύμισης, να ασχοληθούν με παλιούς και σύγχρονους αστικούς και υπαίθριους μύθους ή πραγματικότητες, να ανακαλέσουν από το παρελθόν μορφές της αστικής ζωής που έχουν εκλείψει και σκηνές οι οποίες δεν πρόλαβαν να καταγραφούν ή απορρίφθηκαν από τις μεγάλες αφηγήσεις που βρίσκουμε στα βιβλία ιστορίας. Να καταγράψουν την ιστορία μιας κοινωνικής ομάδας [π.χ. μιας οικογένειας], μιας πόλης ή ενός χωριού, καθώς και τωρινές ιστορίες, που θα ήθελαν να θυμούνται οι ίδιοι μετά από χρόνια.

Η έκθεση memo διοργανώνεται στον χώρο όπου σήμερα στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας «Πολίτης» και που παλαιότερα υπήρξε η έδρα του σημαντικού τυπογραφείου των Αδελφών Ζαβαλλή. Στο ισόγειο του ιστορικού κτηρίου, ανάμεσα στις τυπογραφικές μηχανές του παρελθόντος, μια σειρά από σύγχρονα έργα νεαρών καλλιτεχνών μάς δείχνουν με ποιο τρόπο το παρελθόν διαμορφώνει το παρόν και πώς το παρόν σχηματίζει τον πολιτισμό του αύριο…

*Η θεματική αναπτύχθηκε αρχικά από το τμήμα Σχεδιασμού Πολυμέσων στο πλαίσιο του Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γραφείο επιθεωρητή Εικαστικών Τεχνών, μέση εκπαίδευση, υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

+ Εγκαίνια την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 19:30 στο ισόγειο των γραφείων της εφημερίδας «Πολίτης», Βασιλείου Βουλγαροκτόνου 8, παλιά Λευκωσία [έναντι του Κοσμικού Κέντρου Αντωνάκης]. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 23 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 09:00-18:30 και Σάββατο 10:00-12:00.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το φιλί της γυναίκας αράχνης στο Ίδρυμα ARTos

Η Alpha Square ξεκινά την καινούργια χρονιά με το σπαρακτικό έργο «Το φιλί της ...

«Διόρθωση» στη Δημοτική Αγορά Λευκωσίας

Η έκθεση φωτογραφίας «Διόρθωση» της Πάολας Ρεβενιώτη παρουσιάστηκε την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, στη Δημοτική ...

Εργο της street art για το κλίμα, το μεγαλύτερο στον κόσμο

Οι street artists Ella & Pitr ολοκλήρωσαν τον περασμένο Ιούνιο το πιο πρόσφατο έργο ...

7o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού | η έναρξη

Σήκωσε χθες αυλαία το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, με την προβολή της ταινίας ...

«Από τα Βαλκάνια στην Ινδία» στο Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6

To Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6 παρουσιάζει την φωτογραφική έκθεση της Galia Nazaryants από τις 19 ...

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του φετινού ISFFC

Για ακόμη μία χρονιά, το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, επιφυλάσσει μεγάλες ...

X