Tera-Genesis | Εκθεση του Arshak Sarkissian

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει τη νέα εικαστική δουλειά του Arshak Sarkissian, γνωστού εικαστικού, η τέχνη του οποίου καταπιάνεται με τον σύγχρονο άνθρωπο, την πολυπλοκότητα και τις διαμάχες που τον περιβάλλουν, καθώς και τις μεταφυσικές του ιδιομορφίες, όπως αυτές διαθλώνται μέσα από τη φαντασία του.

Η έκθεση του Arshak Sarkissian εγκαινιάζεται την 1η Ιουλίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Φάρος και θα παραμείνει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2015.

Αναφέρεται για τη δουλειά του Sarkissian σε σχετικό δελτίο Τύπου:

«Πεπεισμένος ότι ο κόσμος είναι ένα μέρος πλουραλιστικό που δεν περιορίζεται απλά στη φυσική πραγματικότητα, ένα μέρος στο οποίο συνυπάρχουν πολλοί κόσμοι που είναι εξίσου αληθινοί και είναι άμεσα επηρεασμένοι από τις τέχνες και τη λογοτεχνία, ο κόσμος του Sarkissian διέπεται από τον Μαγικό Ρεαλισμό της Νοτίου Αμερικής καθώς και τις ασιατικές σαμανικές παραδόσεις.

Η τέχνη του απεικονίζει τις υπερφυσικές πτυχές της καθημερινής ζωής. Για τον Sarkissian ως εικαστικό, η κατανόηση των πολυδιάστατων πραγματικοτήτων είναι θεμελιώδους σημασίας στην αναγνώριση της προσωπικής πραγματικότητας του ανθρώπου, και ο ίδιος σαγηνεύεται από την εξερεύνηση των ακροτήτων της ανθρώπινης συμπεριφοράς και φύσης. Το έργο του διεισδύει ολοσχερώς στον ανθρώπινο ψυχισμό, τον οποίο αποκαλεί «προσωπικότητα».

 Ο Sarkissian είναι ένας καλλιτέχνης αλλά και ανθρωπολόγος διαφόρων νοητικών καταστάσεων ο οποίος αφήνει περιθώρια για πολλαπλές και περίπλοκες φυσιογνωμικές ερμηνείες, ενώ βρίσκεται συνεχώς σε εξερεύνηση των πολυεπίπεδων πτυχών της ανθρώπινης προσωπικότητας. Τα σχέδια του απεικονίζουν αυτοσυνείδητες οντότητες που μοιάζουν να διεξάγουν ψυχολογικά πειράματα με τους εαυτούς τους σε μια διαδικασία αυτοανακάλυψης και εξέλιξης. Είναι μέσω τέτοιων πειραμάτων που η προσωπικότητα οδηγεί στη γένεση είτε μιας τερατώδους ανωμαλίας είτε ενός υβριδίου της πανίδας και της χλωρίδας, μέχρις ότου το ανθρώπινο και το ‘απανθρώπινο’ γίνουν ένα δυσδιάκριτο στοιχείο πριν το επόμενο στάδιο της μεταμόρφωσης.

Τα σχέδια του Arshak Sarkissian εκφράζουν την ατέρμονη επιθυμία του καλλιτέχνη για αλλαγή και πρωτοτυπία. Είναι εικονιστικά αλλά και σύγχρονα, και είναι εμπνευσμένα σε μεγάλο βαθμό από την τέχνη της Αναγέννησης – με συναφείς αναφορές στη σχολαστική προσέγγιση στη σχεδίαση καθώς και στη σύνθεση τόσο ρεαλιστικών όσο και μυστικιστικών στοιχείων.

Οι χαρακτήρες του διέπονται από μια εκκεντρική ιδιοσυγκρασία και μια εξωτική διάθεση – στοιχεία που είναι ζωτικής σημασία για τη δημιουργία της ‘προσωπικότητας – και τα υβρίδια του αποκαλύπτουν πάντα νέες διαστάσεις και εκφάνσεις στην πορεία. Ξεπροβάλλουν μέσα από έναν αρχαίο κόσμο ο οποίος κατοικείτο από αρχέτυπα που ήταν κατά το ήμισυ ανθρώπινα και κατά το ήμισυ ζωώδη, και των οποίων οι μυθολογίες αποκάλυψαν πολυσχιδείς κόσμους. Μέσα από τα σχέδια του Sarkissian, ωστόσο, αυτές οι οντότητες είναι τοποθετημένες σε έναν μετα-μοντέρνο, σύγχρονο κόσμο στον οποίο ακόμα παλεύουν με τους δαίμονές τους.»

Ποιος είναι

Ο Arshak Sarkissian γεννήθηκε στο Γκιουμρί της Αρμενίας το 1981. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο National Aesthetic Center of Art της Αρμενίας, συμμετείχε στο πρόγραμμα διαμονής καλλιτεχνών του Κολλεγίου Τέχνης της Λέμπας υπό τον Στας Παράσχο, με τη στήριξη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος.

Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, στην Albemarle Gallery του Λονδίνου, Gavriel Gallery της Βρέμης, Mildberry Gallery της Μόσχας, καθώς και στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Πειραματικής Τέχνης και στη Διεθνή Μπιενάλε της Γκιουμρί στην Αρμενία, στις Charlie Smith Gallery του Λονδίνου, Harvest Gallery της Καλιφόρνια και Marie Pavgas Art Gallery της Βορείου Καρολίνας.

Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνεται και η ανάθεση για τη διακόσμηση των τερματικών σταθμών επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Zvartnots της Αρμενίας. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα πρότζεκτ, μεταξύ άλλων σε residency στο Διεθνές Κέντρο Τεχνών OMI της Νέας Υόρκης, στο Πρόγραμμα Σχεδιασμού και Εικονογράφησης “Stand Up For Your Rights” στο Buntingford του Ηνωμένου Βασιλείου, και στην Εθνική Επιτροπή της Ανδόρας για το International Art Camp της UNESCO, το 2014. Ο Sarkissian ζει και εργάζεται στο Έρεβαν της Αρμενίας. Έργα του βρίσκονται σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

 + Εγκαίνια την 1η Ιουλίου στις 20:00 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Φάρος [λεωφ. Δημοσθένη Σεβέρη 24, Λευκωσία]. Πληροφορίες τηλ. 22663871.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Φάρος μέχρι τις 29 Ιουλίου. Μετά τα εγκαίνια, μπορείτε να δείτε την έκθεση με ραντεβού στο τηλ. 22663871 και info@pharosartsfoundation.org. 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ζητείται επιμελητής για την κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε Βενετίας

Ανοιχτή πρόσκληση σε επιμελετή για την συμμετοχή της Κύπρου στην 57η Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης ...

Νέα θεατρική ομάδα και θρίλερ επί σκηνής

Η θεατρική ομάδα D-tale παρουσιάζει την πρώτη της θεατρική δουλειά, σε παγκύπρια πρώτη πρεμιέρα, ...

Φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα τη Συνεργασία

Το «The Meeting Point», μια πρωτοβουλία την οποία στηρίζει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ...

Το Σατιρικό διακόπτει τη συνεργασία του με Ριάλτο και Μαρκίδειο

Τη διακοπή της συνεργασίας του με τα θέατρα Ριάλτο Λεμεσού και Μαρκίδειο Πάφου ανακοίνωσε ...

5ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2019

Η International Art Academy διοργανώνει τον 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2019. Στο Διαγωνισμό ...

Ιδού το λογότυπο για τη σήμανση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα

Είχε τα λιγότερα like στην ιστοσελίδα ideas.culture.gr ωστόσο το σχέδιο των Καλλιόπης Ζαφείρη και ...

X