Κωνσταντίνος Σ. Κωνσταντίνου

Η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτελεί μέρος του project με τίτλο “Η Πράσινη Γραμμή”. Την έβγαλα την άνοιξη του 2014 στο χωριό Τρούλλοι. Η επιλογή της συγκεκριμένης φωτογραφίας γίνεται με αφορμή τη συμμετοχή μου στην έκθεση με τίτλο “Borderlines” στο πλαίσιο του Athens Photo Festival στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Κατά κύριο λόγο την επέλεξα ως την αγαπημένη μου γιατί αντικατοπτρίζει την έννοια του “ορίου”, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από τους κατοίκους περιοχών οι οποίες βρίσκονται εντός της πράσινης γραμμής στην Κύπρο. Μία από αυτές και το χωριό από το οποίο κατάγομαι, η Αθηένου. Σκεφτείτε λοιπόν να μεγαλώνεις ανάμεσα σε δύο στρατιωτικές γραμμές και υπό την επίβλεψη ειρηνευτικών δυνάμεων. Τότε αρχίζεις να νιώθεις την πίεση που ασκείται ατομικά, σε εσένα, από τα όρια. Όπου και αν στρέψεις το βλέμμα σου βλέπεις σημάδια στο τοπίο (τεχνητά ή μη) που σου υπενθυμίζουν ότι εδώ πρέπει να σταματήσεις: μέχρι εδώ είναι τα “όριά” σου. Ο περίπατος σε έναν λόφο με σκοπό την παρατήρηση του τοπίου και του ορίζοντα διακόπτεται από τα “όρια” τα οποία ανακόπτουν την κίνηση του βλέμματος. Παρεμβάλλονται σαν ένας μεγάλος νοητός τοίχος που σε αποτρέπει από το να δεις παραπέρα. Εκεί ακριβώς είναι το σημείο που σταματάει η “θέση – το βλέμμα” σου. Έτσι λοιπόν και στη συγκεκριμένη φωτογραφία, περπατώντας ακριβώς στο “όριο”, αντιλαμβάνεσαι αυτόν τον “αόρατο – ορατό” τοίχο ο οποίος βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου και γνωρίζεις ότι αδυνατείς να τον παρακάμψεις, τόσο σωματικά όσο και μέσα από το βλέμμα σου.

Ημ. γέννησης: 25 Σεπτεμβρίου 1990

Σπουδές: Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, Α.ΤΕΙ Αθήνας, 2014.

Επιρροές: Για το συγκεκριμένο φωτογραφικό project από τους Paul Seawright “Valley / Hidden”, Anthony Haughey “Disputed Territory” και τη Sophie Ristelhueber “Fait”.

High : Τίποτα δεν μπορεί να ξεχωρίσει ως Το σημείο.

Low : Όλα είναι μέρος μιας συνεχούς διαδρομής.

Tip: Δώσε χρόνο πρώτα στον εαυτό σου, μετά στο θέμα σου και, τέλος, στην τελική σου “εικόνα”.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σεμπούγκ Βοσκεριτσιάν

Η φωτογραφία αυτή πήρε μέρος σε ένα διαγωνισμό που οργάνωσε το πολιτιστικό τμήμα της ...

Aντώνης Φαρμακάς

«20 Ιουλίου 1994, ο ΘΟΚ, στο πλαίσιο της επετείου 20 χρόνων από την τουρκική ...

Μιχάλης Δημητρίου

Αυτή τη φωτογραφία την έβγαλα στο Παρίσι, στη γέφυρα Pont de l’Archeveche, τον Δεκέμβριο ...

Μαριάννα Κωνσταντή

Day dreaming, έγχρωμη φωτογραφία, 2012 Αυτή η φωτογραφία είναι από τις αγαπημένες μου αυτήν ...

Ανδρέας Μανώλη (φωτορεπόρτερ)

Έβγαλα αυτή τη φωτογραφία στις 22 Μαρτίου 2013, την εβδομάδα μετά το κούρεμα, στη ...

Νίκος Φιλίππου

Untitled, 2012, Instant photograph from the series Surrealscapes Αυτή δεν είναι η αγαπημένη μου ...

X