Ο Κόσμος της Κύπρου : Έκθεση φωτογραφίας του ‘Αντρου Ευσταθίου

Η λοξή ματιά του ‘Αντρου Ευσταθίου, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από το φωτογραφικό του πρότζεκτ «Nicosia International Airport» (το οποίο παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Αθήνας πέρυσι), είναι εμφανής στη νέα σειρά φωτογραφιών του με τίτλο «Ο Κόσμος της Κύπρου».

Ξεκινώντας από το 2002, ο Α. Ευσταθίου φωτογραφίζει μέχρι σήμερα ανθρώπους, τοπία και … καταστάσεις κυπριακές. Το αποτέλεσμα αυτής της πολύχρονης εργασίας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 10 Ιουλίου στην isnotgallery, στην παλιά Λευκωσία.

Τι εστί κυπριακό
«Πολλές είναι οι απόπειρες στο τι εστί κυπριακό, και αναλογικά περισσότερες τα τελευταία χρόνια», αναφέρει σε ένα μακροσκελές σημείωμά της για τη φωτογραφική έκθεση η εικαστικός και επιμελήτρια Μαρία Ευσταθίου.
«[…] Η εικόνα αυτή, είπα και προηγουμένως, ήταν για μένα μια ανάγκη […]». Αυτό που είχε γράψει ο Διαμαντής το 1975 με αφορμή το καταλυτικό κυπριακό έργο ΄Ο Κόσμος της Κύπρου΄ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης του δημιουργού και των δημιουργιών του.Κάτι, επίσης, που βλέπουμε όχι μόνο στην παρούσα δουλειά του ‘Αντρου Ευσταθίου, αλλά και σε ένα γενικότερο πλαίσιο.

Αυτή η “ανάγκη” είναι δέουσας σημασίας για την κατανόηση της φωτογραφικής σειράς “Ο Κόσμος της Κύπρου” και τη λήψη της από τον θεατή. Δανειζόμενος τον τίτλο από το έργο του Διαμαντή, ο Ευσταθίου δεν επιχειρεί να αναπαραγάγει το εμβληματικό έργο, αλλά να επισημάνει ομοιότητες τόσο στα όσα τον ώθησαν να παραγάγει αυτήν τη φωτογραφική (και αφηγηματική) σειρά και στις ανάγκες του καλλιτέχνη να παρουσιάσει πράγματα σημαντικά για την κυπριακή κουλτούρα, όσο και στους λόγους που ο Διαμαντής επιχείρησε και ολοκλήρωσε το καθοριστικό, για την κυπριακή τέχνη, έργο του.

Πρωτίστως, όμως, ο Ευσταθίου επιχειρεί μια οδό έκφρασης για τα όσα τον απασχολούν και τον περιβάλλουν. Ίσως είναι τολμηρό, αλλά η δουλειά αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ύμνος στην κυπριακή πραγματικότητα (αυτήν την πραγματικότητα που είναι μακριά από τα κέντρα των πόλεων, ανόθευτη, και παραμένει πιστή στο τι είναι κυπριακό).

Πριν από 13 χρόνια, ο Ευσταθίου συνέχιζε την πορεία του ως φωτογράφος που είχε ήδη ξεκινήσει προ ετών. Φωτογράφιζε εικόνες από χωριά της Κύπρου, με αφορμή τη σειρά του που ασχολείτο με τους πρόσφυγες και τους συνοικισμούς αυτών. Έτσι, έβρισκε και συναθροιζόταν με ανθρώπους που δημιούργησαν αυτό που σήμερα λέμε Κύπρο, όπως ο ίδιος εξηγεί. Φωτογράφιζε φιγούρες (φευγαλέες), μαυροφορημένες γριές και άλλες με πολύχρωμες μαντίλες στο κεφάλι, παιδιά που παίζουν σε χωράφια με “ππαλαζούθκια” και ξέρουν πώς να τα χειριστούν γιατί αυτά είναι η καθημερινότητά τους, κατέγραφε φιγούρες, τύπους και νοοτροπίες που σιγά-σιγά σβήνουν».

[…] «Το κυριότερο, όμως, σημείο σε δουλειές όπως οι προαναφερθείσες (οι “Κόσμοι της Κύπρου”, αν μου επιτρέπεται), είναι η αλήθεια τους: η αλήθεια στο θέμα τους και η αλήθεια που κουβαλούν μαζί τους και επικοινωνούν για τις πρακτικές δυσκολίες, ή ακόμα και απλά πρακτικά ζητήματα, που αντιμετωπίζει ο καλλιτέχνης-δημιουργός μέχρι η δουλειά να φτάσει σε ένα στάδιο παρουσίασής της στο κοινό. Αυτή η αλήθεια και συνάμα εντιμότητα είναι ακριβώς το στοιχείο που διαφοροποιεί τη δουλειά αυτή».

+Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 10 Ιουλίου 2015, στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Αυγούστου. Η isnotgallery βρίσκεται στην οδό Οδυσσέως 11, στην παλιά Λευκωσία. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 99569498  / 99569498 .

o kosmos tis kyprou 2

o kosmos tis kyprou 3

o kosmos tis kyprou 4

o kosmos tis kyprou 5

o kosmos tis kyprou 6

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Lemesios στο eleven63 Sessions

Η Λουβάνα Δίσκοι παρουσιάζει το δεύτερο επεισόδιο της σειράς ζωντανά ηχογραφημένων βίντεο, eleven63 Sessions, ...

Γιορτή του Παραμυθιού τον Νιόβρη στη Λεμεσό

Μια γιορτή του παραμυθιού θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον ερχόμενο Νοέμβριο, οπότε ...

ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 2018| Όλες οι υποψηφιότητες και μια πρόβλεψη

Το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιανουαρίου ( 3.00 πμ της 8ης Ιανουαρίου ώρα Κύπρου), ...

Πικάσο VS Ντυσάν | Έργα τους μαζί για πρώτη φορά

To Mουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης παρουσιάζει από σήμερα έργα του ζωγράφου Πικάσο και ...

Η Νατάσα Μποφιλίου στη Λεμεσό

Ύστερα από τις sold out παραστάσεις του χειμώνα που συζητήθηκαν όσο λίγες στην Αθήνα, ...

Ιωάννης Κισσονέργης, μια διαφορετική ανάγνωση

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016, η «Διάλεξη της Τετάρτης» της Λεβέντειου Πινακοθήκης είναι αφιερωμένη ...

X