Προχωρά με «Σταχτοπούτα» η Alpha Square παρά την απόρριψη επιχορήγησης

Η Alpha Square ανακοινώνει ότι η επερχόμενη χειμερινή της παραγωγή, το μιούζικαλ «Σταχτοπούτα»,αξιολογήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με ανεπαρκή βαθμολογία για επιχορήγηση από το «Πρόγραμμα Πολιτισμός».

Στην κατηγορία-κριτήριο «Προφίλ αιτητή/συντελεστών/συνεργατών/συμμετεχόντων» η ομάδα που συγκέντρωσε η Alpha Square για την παράσταση«Σταχτοπούτα» βαθμολογήθηκε με 60%. Αυτή η ομάδα, αυτό το «εξάρι από τα δέκα», αποτελείται από τους εξής:

  • Έξι ηθοποιούς, όπου οι πέντε έχουν τελειώσει Δραματική Σχολή στην Αθήνα και η μία στο Λονδίνο ενώ και οι έξι υπήρξαν, παλαιότερα ή πρόσφατα, στο επίλεκτοδυναμικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου

  • Έναν μουσικοσυνθέτη ο οποίος, μεταξύ άλλων, συνέθεσε τη μουσική στις παραστάσεις «Οδύσσεια» (2012) του Robert Wilson (ενός από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς του παγκόσμιου θεάτρου) και «Πιάφ» του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος (2015)

  • Μία σκηνογράφο που έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στο εξωτερικό και έχει πάρει το κρατικό Βραβείο Θεάτρου, ενώ άλλες πέντε φορές ήταν υποψήφια

  • Ένα στιχουργό ο οποίος έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Γιάννη Κότσιρα, την Τάνια Τσανακλίδου,τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Γιώργο Θεοφάνους (ο Γιάννης Κότσιρας πρόσφατα τραγούδησε στίχους του στο Ηρώδειο)

  • Έναν κινησιολόγο που έχει λάβει Ευρωπαϊκή υποτροφία, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς και συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα κινησιολογίας

Αψηφώντας, λοιπόν, τον πιο πάνω χλευασμό προς την ομάδα αυτή αλλά και προς το δωδεκάχρονο έργο μας, και με τη μηδενική στήριξη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες,η Alpha Square θα προχωρήσει με το δικό της «Πρόγραμμα Πολιτισμός» και θα ανεβάσει ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια όλων των εποχών τον ερχόμενο Δεκέμβριο, για μικρούς και μεγάλους.

+ Η «Σταχτοπούτα» θα παρουσιαστεί μετά από την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Μαντάμ Σουσού», το οποίο ανεβαίνει με εννέα Κύπριους ηθοποιούς τον Οκτώβριο στο Παλλάς. Σύντομα, όλες οι πληροφορίες της νέας σεζόν στη σελίδα www.alphasquare.com.cy.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα  το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) και η Alpha Square έριξαν βολές εναντίον των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τον τρόπο χειρισμού των χορηγιών που δίνονται φέτος.

Με ανακοίνωσή τους, τόνισαν ότι οι Πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δεν υπήρξαν χορηγοί της παράστασης «Caterina: Last Queen of Cyprus», εφόσον δεν έχουν εγκρίνει κανένα ποσό επιχορήγησης για την παράσταση. Όπως σημειώνουν, ο λόγος που οι Πολιτιστικές υπηρεσίες είχαν προβληθεί ως χορηγοί της παράστασης είναι ότι οι επιχορηγήσεις για το έτος 2015 δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι τις 2 Ιουλίου (δηλαδή έξι μήνες μετά που το εν λόγω έτος ξεκίνησε), ενώ η υποβολή αιτήσεων κλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 – σχεδόν δύο μήνες μετά που το εν λόγω έτος ξεκίνησε. «Εκφράζουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας τόσο για τα αποτελέσματα όσο και τη λειτουργικότητα του συστήματος των πολιτιστικών επιχορηγήσεων του υπουργείου», αναφέρουν.

Ο θεατρικός μονόλογος «Caterina: Last Queen of Cyprus», βασισμένος στην ιστορία του νησιού κατά τον 15ο και 16ο αιώνα, δημιουργήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Μουσείου, γι΄ αυτό και η πρεμιέρα στις 26 Μαΐου ήταν ανοιχτή για το κοινό, με δωρεάν είσοδο σε 100 περίπου άτομα. Μετά τις τρεις προκαθορισμένες παραστάσεις δόθηκαν και πέντε επιπρόσθετες κατόπιν ζήτησης από το κοινό.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Με Fado ανοίγει το 10ο World Music Festival του Ριάλτο

To 10o Cyprus Rialto World Music Festival αρχίζει φέτος με μια από τις πιο ...

Ποίηση του Βαγενά στα καλύτερα των Times

«Η ποίηση είναι ζωντανή και σπαρταράει», αναφέρει η κριτικός Τζόζεφιν Μπάλμε σε άρθρο της ...

ΣχέδιοTRANSIT 2020

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανακοινώνουν το νέο Σχέδιο  ...

Επεκτείνεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής βινυλίων στις ΗΠΑ

Το εργοστάσιο της United Record Pressing, το μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες εργοστάσιο παραγωγής δίσκων βινυλίου ...

Ένας Κύπριος στα βραβεία Emmy της Νέας Υόρκης

Ο Μίνως Παπάς, σκηνοθέτης και παραγωγός, βρέθηκε ανάμεσα στους νικητές των βραβείων New York ...

Το πρόγραμμα της Alpha Square μέχρι τον Φεβρουάριο 2018

Ολόκληρο τον προγραμματισμό των παραστάσεών της από τον Απρίλιο μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο ...

X