Φεστιβάλ ΑγλανJazz 2015 : Andreas Rodosthenous Ethnic Jazz Ensemble

Από την ηχογράφηση της πρώτης προσωπικής δουλειάς του συνθέτη, με τίτλο Simplicity (Απλότητα), γεννήθηκε το Andreas Rodosthenous Ethnic Jazz Ensemble. Η πολύχρονη σκηνική συνύπαρξη των μουσικών του Ensemble προσέδωσε στο γκρουπ το κύριο του χαρακτηριστικό, που είναι η διαδραστικότητα και ο αυτοσχεδιασμός. Η συγκεκριμένη αυτή μουσική πρόταση ζωγραφίζεται με φόντο τις μνήμες και τις μελωδίες από την ανατολή και τη δύση.

Πού είναι η βάση σας;

Η βάση μας είναι στην Λεμεσό. Συναντιόμαστε πάντα στο μικρό στούντιο που έχω φτιάξει για κλείνομαστε μέσα και να δημιουργούμε!

Πάνω σε τι δουλέυετε αυτή την περίοδο;

Αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική γιατί κυκλοφορεί η πρώτη μου προσωπική δουλεια με τίτλο “Simplicity”. Θα παρουσιαστούμε απόψε στο Φεστιβάλ Αγλαντζαζ  και η επίσημη παρουσίαση του δίσκου θα γίνει στις 16/7 στο Θέατρο Ενα στην Λεμεσό. Μετά 21/7 στο Γρανάζι (Λευκωσία), 7/8 στο Paradise Jazz festival στον Πωμό και στις 21/8 στο Windcraft festival στα Κατύδατα (επαρχία Λευκωσίας).

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Η συνεργασία με τα παιδιά οι οποιοί είναι ο Άλκης Αγαθοκλέους στο Νέυ, Γιώργος Μορφίτης στο πιάνο και ο Στέλιος Ξυδιάς στα τυμπανα, υπήρχε πάντοτε. Είμαστε για χρόνια τώρα φίλοι και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την μουσική. Οι τρείς μας σπουδάσαμε μαζί στο κονσερβατόριο του Ρόττερνταμ. Με τον Άλκη συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια στην μπάντα “Καφενέυ”  και σε άλλα projects. 

Πώς θα περιγράφατε την μουσική σας;

Έχουμε δώσει τον τίτλο “Έθνικ τζαζ”. Δεν μου πολυαρέσουν οι ταμπέλες αλλά είναι ένας τρόπος να το περιγράψουμε. Το σημαντικότερο είναι η ελευθερία στο παίξιμο και ο αυτοσχεδιασμός. Καταγόμαστε από την Κύπρο η οποία έχει πλούσια παράδοση σε πολλά πράγματα. Ένα απ’αυτά είναι και η μουσική. Εκτος αυτού, ζούμε και σε μια γειτονιά η οποία ονομάζετε μεσόγειος. Περιτριγυριζόμαστε από χώρες που ξεχυλίζουν από μουσική παράδοση. Απ’εδώ πήρα κι εγώ τις επιρροές για να γράψω τα κομάτια που ακόγονται στον δίσκο. Με το πάντρεμα της δυτικής αρμονίας και χρόνια μελέτης της τζαζ μουσικής, βγήκε το αποτέλεσμα που θα ακούσετε στο φετιβάλ Αγλαντζαζ.

Πως βλέπετε να εξελίσεται η Jazz σήμερα;

Η τζαζ γενικά δεν σταματά να εξελίσεται. Όπως και σε όλα τα είδη, καλό είναι να έχουμε σεβασμό στις αρχές του είδους. Ο άνθρωπος εξάλλου πρώτα μαθαίνει να περπατά και μετά να τρέχει. Στην Κύπρο η τζαζ εξελίσεται συνέχεια. Έχουμε καταπληκτικούς μουσικούς, άλλοι πιστοι στο είδος και αλλοί να προσπαθούν να την εξελίξουν και να δώσουν το δικό τους στίγμα. Αυτό που χρειάζεται ακόμα να εξελιχτεί και να μεγαλώσει ειναι το κοίνο της τζαζ. Έχουμε, αλλά δυστυχώς σε πολλούς τόπους περνά ακόμα σαν “μουσική φαγητού”. Αυτό με θυμώνει αφάνταστα διότι ένας τζαζ μουσικός, για να φτάσει στα επίπεδα που βρίσκεται μετά από πολλά χρόνια, χρειάστηκε πολλές ώρες μελέτης και εξάσκησης.

Τι θα ακούσουμε στο φεστιβάλ;

Βασικά θα παρουσιάσουμε τον δίσκο, αλλά θα παίξουμε και ένα κομάτι του Άλκη και ένα άλλο κομάτι του φίλου μας Σάββα Χουβαρτά, ο οποίος “έφυγε” νωρις, αλλά μας άφησε σημαντική μουσική κληρονομιά!

Τα σχέδια για το μέλλον;

Ήδη ταξιδέψαμε στο Βερολίνο για το EUNIC jazz festival και στο Τεχνόπολις τζαζ φεστιβάλ στην Αθήνα. Θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε την μουσική μας εδώ στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Ήδη ξεκίνησα να γράφω νέα μουσική για τον 2ο δίσκο, έτσι μάλλον αρχές του 2016 θα έχουμε μια νέα δουλειά να παρουσιάσουμε. Η δημιουργία δεν σταματά ποτέ!

+ Το γκρούπ αποτελούν οι : Ανδρέας Ροδοσθένους: άταστο ηλεκτρικό μπάσο, Γιώργος Μορφίτης: πιάνο, Αλκής Αγαθοκλέους: νέυ ,Στέλιος Ξυδιάς: ντραμς. Απόψε 14/7, 21.00, Πλατεία Παλιάς Αγλαντζιάς.Είσοδος ελεύθερη

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ζωγραφίζω με καφέ» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Μια διαφορετική προσέγγιση στην υδατογραφία παρουσιάζει στις 18 Μαρτίου η Λεβέντειος Πινακοθήκη με το ...

Συνέδριο για την μάθηση μέσω της τέχνης στη Λεμεσό το 2012

Τη Λεμεσό παμψηφεί έδειξαν τα μέλη του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου του InSEA, για τη διοργάνωση ...

DIY Cyprus | ανοιχτή πρόσκληση από την IsNotGallery

Να δημιουργήσουν έργα που «μιλούν» για την σημερινή δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ...

Η Γιορτή της Μουσικής σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο

Τριάντα τρία χρόνια μετά την καθιέρωση της 21ης Ιουνίου ως Γιορτής της Μουσικής, η ...

12ο Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ | Απονομή βραβείων

Ο Δήμος Λεμεσού στα πλαίσια του 12ου Ευρωμεσογειακού Φεστιβάλ   παρουσιάζει την Τετάρτη  8 Αυγούστου ...

Αυτοεξορίζεται στην Ιαπωνία ο Τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι

Την απόφασή του να ζήσει εξόριστος στην Ιαπωνία, δηλώνοντας δέσμιος του ισλαμικού συντηριτισμού στην ...

X