Ο Τύμβος όπως ήταν τα πρώτα χρόνια μετά το 1974, όπου παραμένει θαμμένο το μοιραίο Noratlas (ΦΩΤΟ: Πολίτης/Αρχείο Χ. Αβδελόπουλλου).

Στις 27 Ιουλίου ξεκινά στον Τύμβο Μακεδονίτισσας η εκταφή για την ανεύρεση και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas που έλαβε μέρος στην επιχείρηση “Νίκη” το 1974.
Το Νίκη 4 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά και συνετρίβη στον λόφο της Μακεδονίτισσας, στις 22 Ιουλίου 1974, αφού είχε εκληφθεί ως τουρκικό. Μέχρι το πρωί είχε σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς από τη φωτιά. Ό,τι απέμεινε θάφτηκε την επόμενη μέρα επί τόπου. Έχασαν τη ζωή τους 28 καταδρομείς και 4 χειριστές. Ο μόνος επιζήσας, ο Αθανάσιος Ζαφειρίου από τη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν από τη συντριβή πήδηξε στο κενό και σώθηκε, αν και τραυματίστηκε σοβαρά. Η επιχείρηση θα διαρκέσει γύρω στους έξι μήνες και σ’ αυτήν θα εργαστεί ομάδα επιστημονικού προσωπικού από το εξωτερικό σε συνεργασία με υπηρεσίες στην Κύπρο.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“Άσπρη πόλη”

“Άσπρη πόλη” από την Κύπρο στο Πεκίνο Με το έργο “Άσπρη Πόλη / White ...

“The deeper you go…the deeper you go…the deeper you go…deeper you go…you go…you?”

Η μουσική του έχει εκτελεστεί στην Ευρώπη και την Αμερική από διάφορα ορχηστρικά σχήματα. ...

I Vitelloni

29.5.2011 I Vitelloni στην ιταλική γλώσσα είναι τα μοσχαράκια, στην ιταλική αργκό οι μαμόθρεφτοι ...

Η Μεσονύχτια Γραμμή

Η Μεσονύχτια Γραμμή Στην προσπάθειά του να καλύψει τα ίχνη του, ένας εγκληματίας παριστάνει ...

“Σιδεροκόφτης”

11.9.2011 Τη Στέλα Φυρογένη τη γνωρίζουμε καλά ως ηθοποιό, η οποία όμως διαθέτει και ...

Ταπισερί διά χειρός Χατζηκυριάκου – Γκίκα

Μια έκθεση που εντυπωσιάζει ήδη από τις εικόνες της ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, ...

X