O Ιππόλυτος του Ευριπίδη από την Ισπανική ομάδα Induo Teatro Producciones

Το Induo Τeatro Producciones, μετά την επιτυχή παρουσίαση της Μήδειας φλαμένγκο στο Φεστιβάλ το 2013, επιστρέφει φέτος για να παρουσιάσει τον Ιππόλυτο σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Χοσέ Μανουέλ Σάντσεθ «Αντρέου».

Στον Ιππόλυτο, ένα από τα πιο διαχρονικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας, ο Ευριπίδης στήνει μια αριστοτεχνική θεατρική παγίδα κλιμάκωσης του τραγικού, όπου οι θεοί παίζουν καθοριστικό ρόλο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μια καταστροφική συνωμοσία σιωπής, στο αναπόφευκτο σφάλμα, στην τιμωρία αλλά και στη συγχώρεση. Ο σκηνοθέτης επιχειρεί να ανασυνθέσει την πρώτη ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος Καλυπτόμενος, έχοντας ως βάση τον διασωθέντα Ιππόλυτο Στεφανηφόρο και άλλα κείμενα της αρχαίας γραμματείας και καταθέτει μια μαρτυρία στο δίλημμα μεταξύ πάθους και λογικής.

Περίληψη

Ο όμορφος Ιππόλυτος, γιος του Θησέα και της Αμαζόνας βασίλισσας Ιππολύτης, περιφρονεί τη θεά του έρωτα, Αφροδίτη, ενώ τιμά τη θεά της παρθενίας, Άρτεμη. Η Αφροδίτη, προσβλημένη, για να τον τιμωρήσει, σπέρνει στην καρδιά της Φαίδρας, συζύγου του Θησέα και μητριάς του Ιππόλυτου, έναν παράφορο έρωτα για τον σεμνό προγονό της.  Η οργή του Ιππόλυτου ωθεί την Φαίδρα να τον εκδικηθεί, κατηγορώντας τον άδικα για βιασμό. Ο Θησέας χωρίς δεύτερη σκέψη καταριέται τον γιο του. Με προτροπή της Αφροδίτης ένα θαλάσσιο τέρας επιτίθεται στον Ιππόλυτο και ο αγγελιαφόρος μεταφέρει τα κακά μαντάτα στον Θησέα. Οι φίλοι του Ιππόλυτου τον μεταφέρουν αιμόφυρτο και αυτός με την τελευταία του πνοή αποχαιρετά τον πατέρα του. Μετανοιωμένη η Φαίδρα ομολογεί την αλήθεια και αυτοκτονεί.

Ο Ιππόλυτος Στεφανηφόρος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 428π.Χ., κατά τα Μεγάλα Διονύσια, αποσπώντας το πρώτο βραβείο, ενώ ο Ευριπίδης είχε παρουσιάσει και το 432π.Χ. τραγωδία με θέμα της το μύθο του Ιππόλυτου με τον τίτλο «Ιππόλυτος καλυπτόμενος», σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχαίων γραμματικών. Από την πρώτη τραγωδία του Ευριπίδη σώθηκαν μόνο 50 στίχοι σε 19 αποσπάσματα. Με βάση αυτούς τους στίχους, η παραγωγή του Induo Teatro Producciones επιχειρεί να ανασυνθέσει την πρώτη ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη Ιππόλυτος Καλυπτόμενος, με σημείο αναφοράς τον Ιππόλυτο Στεφανηφόρο, αλλά και χρησιμοποιώντας μια σύνθεση κειμένων, μέσα από τη Φαίδρα του Σενέκα και τις Επιστολές προς Ηρωίδες, Φαίδρα προς Ιππόλυτο, του Οβίδιου, σε διασκευή του σκηνοθέτη Χοσέ Μανουέλ Σάντσεθ «Αντρέου».

Ο Ευριπίδης στήνει μια αριστοτεχνική θεατρική παγίδα κλιμάκωσης του τραγικού, όπου οι θεοί παίζουν καθοριστικό ρόλο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μια καταστροφική συνωμοσία σιωπής, στο αναπόφευκτο σφάλμα, στην τιμωρία αλλά και στη συγχώρεση. Κανένα άλλο έργο εκτός από τον Ιππόλυτο δεν αναδεικνύει με τόσο σαφή τρόπο τη λεκτική μορφή των αντιπαραθέσεων και των συγκρούσεων – τις γλωσσικές πράξεις που χαρακτηρίζουν την αρχαία ελληνική τραγωδία ως είδος θεάτρου.

Η παραγωγή

Σύλληψη/Σκηνοθεσία: Χοσέ Μανουέλ Σάντσεθ«Αντρέου»

Σκηνικά και σχεδιασμός φωτισμού: INDUO TEATRO

Κοστούμια: Πιλάρ Χιμένεθ,  Χοσέ Μανουέλ Σάντσεθ «Αντρέου»

Γραφικός σχεδιασμός: R&S Graphics

Τεχνικός φωτισμού και ήχου: Δαβίδ Οχέδα

Βοηθός σκηνοθέτη: Τσίκο Γαρθία

Διανομή:

Ιππόλυτος: Τσίκο Γαρθία

Φαίδρα: Πιλάρ Χιμένεθ

Τροφός: Ματιβέλ Βαλιαδάρες

Θησέας: Χεσούς Λούκε

Αφροδίτη: Μαρία Μπενίτεζ

Αγγελιαφόρος: Ράφα Μπερόν

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ίσως η ερωτική αυτή ιστορία της Φαίδρας και του προγονού της  Ιππόλυτου να αποτελεί  ένα από τα πιο σύγχρονα θεατρικά έργα της παγκόσμιας θεατρικής ιστορίας, γιατί ο λόγος του δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας και τα μεστά νοήματα την καθιστούν διαχρονικά ζωντανή ανά τους αιώνες και σε κάθε εκδοχή της επί σκηνής. Αυτό ενυπάρχει και στο συναίσθημα που υφαίνει όλο το έργο, το ανθρώπινο συναίσθημα: η Αγάπη. Με μόνη ικανότητά της να αφυπνίζει τον πόθο ή την εχθρότητα, την παράλογη σαρκική εμμονή ή εκείνη τη δόση του θάρρους που υπάρχει στο ασυνείδητο και ωθεί τα ανθρώπινα όντα να ξεπερνούν τα όρια της ηθικής λογικής σκέψης.

Αυτή η εκδοχή του Ιππόλυτου επιχειρεί να σώσει από τις στάχτες του χρόνου και της λήθης εκείνη την πρώτη ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, Ιππόλυτος Καλυπτόμενος, η οποία λόγω των ηθικών αντιλήψεων που επικρατούσαν στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ., κρίθηκε αναγκαίο να αποσυρθεί για πάντα, για να διασκευαστεί  στη μορφή που έχει έρθει κοντά μας σήμερα, Ιππόλυτος Στεφανηφόρος.

Μέσα από τα λιγοστά διασωθέντα αποσπάσματα εκείνης της πρώτης σύνθεσης, καθώς και της σκηνής που διασώζει ο Σενέκας (Φαίδρα) και ο Οβίδιος (Επιστολές Ηρωίδων) όπου η Φαίδρα εξομολογείται την αγάπη της η ίδια στον Ιππόλυτο, κάτι που ο Αριστοφάνης αποκάλεσε απρεπές (Βάτραχοι, 1043), το INDUO TEATRO αναλαμβάνει την ανασύνθεση του Ιππόλυτου, καταθέτοντας μια μαρτυρία που θα αφηγηθεί πώς ήταν η πραγματική σύνθεση του Ευριπίδη, όταν εκδηλώθηκε το δίλημμα μεταξύ του πάθους και της λογικής, που επικρατεί και  σε μια άλλη μεγάλη δημιουργία του, τη Μήδεια.

Jose Manuel Sanchez «Αντρέου»

+ Θα δοθούν δύο παραστάσεις: την Κυριακή 19 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου και την Τρίτη 21 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο «το σκαλί». Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9.00 το βράδυ και θα συνοδεύονται από ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Εισιτήρια προς 10 και 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων από την Sold Out Tickets στα περίπτερα SOEASY Παγκύπρια, στο περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.SoldoutTickets.com.cy. Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΙΤΙ για το 2015  και για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) με την παρουσίαση ταυτότητας. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 7000 2414 και την ιστοσελίδα www.greekdramafest.com

 

 

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2015

 

Διοργάνωση:

Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού,

Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου,

Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού

Μέγας Χορηγός:

Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ

Χορηγοί:

Δήμος Πάφου,

ΟΠΑΠ Κύπρου

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου,

ΔΙΑΛΟΓΟΣ Media Group,

ΚΑΝΑΛΙ ΕΞΙ,

ΕΥΡΥΘΜΟ 107.9,

Εφ. «Εβδομαδιαία ΛΕΜΕΣΟΣ»,

ΡΑΔΙΟ ΚΟΣΜΟΣ – 95.2, Εφ. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Πάφου

Χορηγοί Φιλοξενίας:

Blue Crane Hotel Λεμεσός

Paphos Gardens Resort

 

 

Στηρίζουν:

Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ),

Εταιρεία Μεταφορών Επαρχίας Λεμεσού (ΕΜΕΛ),

Δήμος Αγλαντζιάς,

Δήμος Λεμεσού,

Εστιατόριο Καθ’ Οδόν,

Τυπογραφείο Cassoulides Masterprinters

Όλες οι παραστάσεις του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015» εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Οργανισμού

«Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ 2017».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Στην κυπριακής παραγωγής ταινία «Άννα» και στην αμερικανική «Narcocorrido» απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία του ...

Πράσινο φως για το νέο Κυπριακό Μουσείο, από το τμήμα Περιβάλλοντος

Υπό όρους θετική γνωμάτευση για την κατασκευή και λειτουργία του νέου κυπριακού μουσείου εξέδωσε ...

«Ανοιχτοί Ορίζοντες» στον κόσμο, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ταινίες από «επαναστάτες» αλλά αναγνωρισμένους σκηνοθέτες φέρνει το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του διεθνούς Φεστιβάλ ...

Οι πρώτοι Ρώσοι στην Κύπρο | Μια άγνωστη ιστορία σε βιβλίο

«Το σαμοβάρ στο τραπέζι: Οικογενειακά απομνημονεύματα» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Λάνα Ντερ ...

Ένα αρχαίο χρυσό ενώτιο, σε ανασκαφή στην Ιερουσαλήμ, απόδειξη της ελληνιστικής επιρροής

Ένα χρυσό ενώτιο, που πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.200 χρόνια και ...

Ξεκινά σήμερα το Open House για τον χορό

Μεγάλα ονόματα στο σχετικά μικρό φεστιβάλ της παρουσιάζει από σήμερα και μέχρι τις 7 ...

X