Μονόδραμα : ένας καινούργιος διεθνής θεατρικός θεσμός απο το ΠΑΦΟΣ2017

Αυτό το φθινόπωρο η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο μια Πλατφόρμα Μονοδράματος. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με πέντε παραστάσεις Μονοδράματος (μονολόγων) καταξιωμένων σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργών. Η εν λόγω Πλατφόρμα προσφέρει στην Πάφο αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο τη δυνατότητα μιας δυναμικής, και οργανωμένης εισόδου στον παγκόσμιο Χάρτη των διεθνών διοργανώσεων Φεστιβάλ Μονοδράματος. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός και η ευκαιρία της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο θα συμβάλλουν στην εδραίωση του θεσμού αυτού.

Η Κύπρος, ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ειδικά η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 αποτελούν ένα προνομιακό πεδίο για τη καθιέρωση ενός τέτοιου σημαντικού – τόσο οικονομικά όσο και τουριστικά – θεατρικού και πολιτιστικού προϊόντος για το νησί μας.
Στόχος της ΠΠΕ Πάφος2017 είναι η διοργάνωση ενός σημαντικού διεθνούς φεστιβάλ το 2017 και η ένταξη του στο Διεθνές Φόρουμ Μονοδράματος που αποτελεί τμήμα και επιτροπή του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ITI). Το πρόγραμμα επιμελείται ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Μηνάς Τίγκιλης, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Διεθνούς Μονοδράματος του ΙΤΙ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πλατφόρμα Μονοδράματος το Σεπτέμβριο του 2015 θα ακολουθήσει την επόμενη χρονιά, η διοργάνωση ενός Εθνικού Φεστιβάλ Κυπρίων δημιουργών μαζί με σειρά παράλληλων δράσεων, οι οποίες θα προετοιμάσουν τη διοργάνωση και καθιέρωση του θεσμού του Διεθνούς Φεστιβάλ στην Πάφο το 2017. Οι καλύτερες παραστάσεις θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στην Πρώτη Διεθνή Διοργάνωση τον Σεπτέμβριο του 2017, που θα αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση τόσο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, όσο και για την Κύπρο και την Ευρώπη γενικότερα.

Τι είναι το Μονόδραμα;
Το Μονόδραμα διαφοροποιείται από το μονόλογο ως αυτόνομο είδος (genre) θεάτρου, αφού σε αυτό μπορούν να ερμηνευθούν από έναν μόνο ηθοποιό, περισσότεροι ρόλοι του ενός .. Ξεκινώντας δειλά-δειλά από τη Βόρεια Ευρώπη στα τέλη του 20ου αιώνα, κατέκτησε τη θεατρική σκηνή πολλών χωρών συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία μέχρι σήμερα με γοργούς ρυθμούς. Αναγνωρίζοντας το ως ένα αυτόνομο θεατρικό είδος τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες χώρες δημιουργούν και καθιερώνουν Διεθνή και Εθνικά Φεστιβάλ εντός και εκτός Ευρώπης με χαρακτηριστικά παραδείγματα Φεστιβάλ σε Μ. Βρετανία, Τουρκία, Κόσοβο, Λουξεμβούργο, Ρωσία, Ουκρανία, Λιθουανία, Πολωνία, στη Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά. Σε αρκετές περιπτώσεις το είδος αυτό συγχέεται με το Μονόλογο που διεθνώς δεν αναγνωρίζεται ως αυτόνομο θεατρικό είδος, αλλά ως μέρος ή τμήμα ενός μεγαλύτερου θεατρικού έργου.

Στο σύγχρονο Μονόδραμα, η γλώσσα του σώματος πολύ συχνά υποκαθιστά το λόγο ώστε το έργο εύκολα να μεταφέρεται .Η πρόσφατη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με έργα από όλο τον κόσμο στην έδρα του Διεθνούς Φόρουμ Μονοδράματος (IMF) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η καθιέρωση της Διεθνούς Βράβευσης για ερμηνευτές και κείμενα, καθώς και η έκδοση ειδικών συλλογών, οι οποίες μεταφράζονται και στα Αγγλικά, αποτελούν απτή απόδειξη του γεγονότος ότι το Μονόδραμα ισχυροποιείται και αναγνωρίζεται διεθνώς ολοένα και περισσότερο. Συνεπώς, η επιλογή του Οργανισμού της Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 να παρουσιάσει δημιουργήσει ένα θεσμό οργάνωσης και παρουσίασης Μονοδράματος θα πρέπει να υποστηριχτεί και να αγκαλιαστεί από όλους.

Η φετινή πρώτη διοργάνωση Μονοδράματος φιλοξενεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα με εξαιρετικούς ερμηνευτές σε πέντε παραστάσεις Μονοδράματος που διακρίθηκαν διεθνώς. Έναρξη του προγράμματος κάνει η παραγωγή σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου από την Ελλάδα, Ανάμισης Ντενεκές με το γνωστό Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 .Η παράσταση, εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη, αφηγείται την πραγματική ιστορία του Γιώργη Πέτικα, ο οποίος πέρασε στην παρανομία για δυο δεκαετίες μετά από ένα έγκλημα ερωτικού πάθους. Μέσα από τη διήγηση των γεγονότων, αναβιώνει η ιστορία της Χίου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική καταστροφή.

 

ANAMISI NTENEKES7

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου ακολουθεί το μονόδραμα Churchill από τον Άγγλο ηθοποιό Pip Utton, στον οποίο ανήκει η συγγραφή και σκηνοθεσία του έργου.Ο Pip Utton ζωντανεύει συγκλονιστικά τον άνθρωπο και πολιτικό που επηρέασε όσο κανένας άλλος τις τύχες λαών και χωρών για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Ο θεατρικός χώρος εξαφανίζεται, οι θεατές παρακολουθούν μια σχεδόν προσωπική εξομολόγηση όπου το γέλιο διαδέχεται τα δάκρυα.

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στο έργο D-Sisyphe , ο βραβευμένος Τυνήσιος ηθοποιός, χορευτής και σκηνοθέτης Meher Awachri ερμηνεύει το βασισμένο στο μύθο του Σίσυφου έργο, σε μετάφραση του Αλμπερ Καμύ. Μια νύχτα από τη ζωή του Khmais, ενός Τυνήσιου εργάτη στο μέσο της υπαρξιακής του κρίσης όταν έχει εκδιωχθεί από την οικογένεια του, στην οποία αναμετράτε με θέματα όπως η θρησκεία, η εκμετάλλευση, η εξέγερση, η ελεύθερη βούληση.

D-Sisyphe_Photo by Dalhia Katz5

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 ο Yasar Ersoy σκηνοθετεί και ερμηνεύει το έργο Πικράθηκα στην Ελληνική, Πληγώθηκα στην Τουρκική, που βασίζεται στο ποίημα της της Φαϊζέ Οζντέμιρτζιλερ σε μετάφραση ομάδας φοιτητών του τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την καθοδήγηση του Niyazi Kizilyurek. Το έργο καταπιάνεται με τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια αλλά και με την προοπτική της ειρήνης και της συμβίωσης.

 

Saddened in Greek, Wounded in Turkish3

Η αυλαία κλείνει τέλος την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 με το έργο Katerina, βασισμένο σε ένα διήγημα του γνωστού Ισραηλινού συγγραφέα Aharon Appelfel, σε σκηνοθεσία της Lena Pogosov και ερμηνεία Avishag Maidler . Το έργο αφηγείται την ιστορία μιας 35χρονης γυναίκας που καταδικάστηκε σε ισόβια απομόνωση λόγω ενός στυγερού εγκλήματος, που διέπραξε. H πρώτη επίσκεψη που δέχεται είναι από τον γιo της, υποχρεώνοντας την να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και τις περιστάσεις που την εξωθήσανε να πράξει αυτό το έγκλημα.

Όλες οι παραστάσεις θα δοθούν στο Αρχαίο Ωδείο στις 20:30 και είναι με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Είσοδος €5 για μία παράσταση και €15 για όλες τις παραστάσεις

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Όλα για την Πάφο | Η γιορτή λήξης

Το τέλος του 2017 σηματοδοτεί για την Πάφο το τέλος ενός εξαιρετικά σημαντικού γιορτινού ...

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού 2019

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, πραγματοποιείται φέτος για 14η χρονιά στο ιστορικό κέντρο της ...

12ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών & Χορογράφων Κύπρου

Το 12ο καλοκαιρινό φεστιβάλ χορού site specific της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών και ...

Επαναπατρισμός κλεμμένου από τους ναζί πίνακα, στην Πολωνία

Έναν πίνακα του Iταλού ζωγράφου Φραντσέσκο Γκουάρντι ο οποίος χρονολογείται από τον 18ο αιώνα ...

73ο κινηματογραφικό φεστιβάλ Βενετίας

Με το μιούζικαλ «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ ξεκίνησε το 73ο κινηματογραφικό φεστιβάλ ...

Συναυλίες για τον Γιώργο Κοτσώνη

«Γιώργος Κοτσώνης – ‘Η Κυρά των αμπελιών’ και άλλα τραγούδια» είναι ο τίτλος των δύο ...

X