Τελετή Αναγόρευσης της Δρ. Jacqueline Καραγιώργη-Girard σε Επίτιμη Διδάκτορα

Σε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναγορευτεί η Δρ Jacqueline Καραγιώργη-Girard. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα τιμήσει με τον τρόπο αυτό μία διαπρεπή καθηγήτρια, μία αρχαιολόγο διεθνούς εμβέλειας με βαθιά κλασική ανθρωπιστική παιδεία, η οποία υπηρετεί την επιστήμη και τον πολιτισμό για πάνω από μισό αιώνα.

Κατά την Αναγόρευσή της η Δρ Jacqueline Καραγιώργη-Girard θα αναπτύξει το θέμα «Μια ζωή στην Κύπρον ανάμεσα στη διδασκαλία των Γαλλικών και τη μελέτη της Μεγάλης Θεάς». Όπως αναφέρει η κα Καραγιώργη-Girard από τις πρώτες μέρες της άφιξής της στην Κύπρο βρέθηκε ανάμεσα σε δύο ενασχολήσεις: τη διδασκαλία των γαλλικών και την αρχαιολογική έρευνα. Από το 1953 ως το 1992 δίδαξε τη γαλλική γλώσσα και τη λογοτεχνία της σε πολυάριθμους μαθητές. Γνώρισε την ευχαρίστηση να τους μεταδίδει τον πλούτο, την ομορφιά, και, όπως ελπίζει και το πνεύμα της. Ταυτόχρονα, μπορούσε όπως είπε να είναι κοινωνός, κατά τη μεταβατική εποχή μας, στην εξέλιξη από τη μια των μεθόδων διδασκαλίας, και από την άλλη της επιρροής της γαλλικής γλώσσας στην Κύπρο και γενικότερα στον κόσμο της γαλλοφωνίας.

Κατά την αντιφώνησή της, η τιμώμενη θα αναφερθεί επίσης στο πάθος της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, πράγμα που την οδήγησε στην έρευνα για την Αφροδίτη, για την οποία γίνεται συχνά αναφορά χωρίς όμως τη βαθειά γνώση. Θα εστιάσει στην ερευνητική της δράση, μια δράση βασισμένη σε όσο γίνεται πιο αμερόληπτη εξερεύνηση, η οποία μπορεί να απογοήτευσε, όπως σημειώνει, την κοινή πίστη σε μια όμορφη και ελληνικότατη θεά, αλλά ελπίζει να συνέτεινε σε μια πιο σωστή θεώρηση της ιστορίας του νησιού.

+ Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75) και είναι ανοικτή για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22894305 και την ηλεκτρονική διεύθυνση events@ucy.ac.cy. Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 22894330.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

My Akamas Mandala

Την πολύ πετυχημένη έκδοση με τίτλο ‘My Nicosia Mandala’ Colouring Book που κυκλοφόρησε πέρυσι, ...

Ανοικτή πρόσκληση για το «Secondhand knowledge research project»

Ανοικτή πρόσκληση για το «Secondhand knowledge research project», το οποίο θα διεξαχθεί από τις ...

O άρτος της γιορτής από το Πάφος 2017

Προεόρτια του Πάσχα στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, με μια εκδήλωση ...

Το φθινόπωρο στην Αξιοθέα

Στις 8 Σεπτεμβρίου ξεκινά το δεύτερο -φθινοπωρινό- μέρος του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, ...

Βράβευσε τον Τόμας Βίντερμπεργκ στις Κάννες η Ανδρούλλα Βασιλείου

Το «παρών» της στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών έδωσε για άλλη μια χρονιά η ...

Αλλαγή ημερομηνίας για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Στις 23 θα γιορτάσουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, όπως ορίστηκε για ...

X