Broken, της ομάδας Motionhouse

Η χοροθεατρική παράσταση Broken, της ομάδας Motionhouse από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δράσεις του Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2015.

Εκρηκτικό θέαμα γεμάτο αδρεναλίνη… γυμναστικές επιδείξεις, εντυπωσιακά ακροβατικά και συνταρακτική αφήγηση συνδυάζονται αριστοτεχνικά με επαναστατικά σκηνικά και ψηφιακές εικόνες που γίνονται ένα με τις κινήσεις των χορευτών.

Το Broken δεν είναι ένα απλό σόου, αλλά μια βαθιά ψαγμένη ιστορία προσωπικής αναζήτησης. Μέσα από την εμπειρία, ο θεατής θα έρθει αντιμέτωπος με ερωτήματα και απορίες που ενδεχομένως προηγουμένως να μην είχε αγγίξει, ενώ σε παράλληλο χρόνο, θα έχει την ευκαιρία να επαναδιαπραγματευθεί τα δικά του βιώματα και ακολούθως να αποκρυσταλλώσει τα νέα δικά του συμπεράσματα.

Επί της ουσίας, το Broken πραγματεύεται την αβέβαιη, αλλά και ιδιαίτερη σχέση του ανθρώπου με τη γη, ως ο χώρος στον οποίο ζει, δημιουργεί, επιβιώνει και αποκτά καλές και κακές εμπειρίες. Δοκιμάζοντας αυτή τη σχέση, κρεμάμενοι στην αβεβαιότητα και αναζητώντας ασφάλεια, οι ταλαντούχοι χορευτές της ομάδας Motionhouse, υπερνικούν τις ρωγμές του κόσμου των ψευδαισθήσεων, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η παράσταση επιδιώκει να συνεπάρει τους θεατές σε ένα ταξίδι μέσα στη γη, όπως δεν το έχουν βιώσει ποτέ προηγουμένως… Στο πλαίσιο της προσπάθειας τους, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με πραγματικότητες και φόβους μέσα από παραλληλισμούς. Από τα βάθη της γης, συγκρίνουν τις σπηλιές των αρχαίων προγόνων μας με τα μοντέρνα διαμερίσματα φτιαγμένα από γυαλί και μέταλλο, ενώ μέσα από τη διαδικασία το Broken σταδιακά αντιπαραθέτει το μυθικό υπόκοσμο, όπου οι ελπίδες και οι φόβοι κυριαρχούν, με τον σύγχρονο κόσμο του φωτός και της ταχύτητας.

Το Brοken αποτελεί μια εντυπωσιακή παράσταση με πρωταγωνιστές παγκοσμίου φήμης χορευτές, που συνδυάζει αριστουργηματικά την τέχνη του χορού και του θεάτρου, με εμπνευστή και δημιουργό τον γνωστό Καλλιτεχνικό Διευθυντή Kevin Finnan, ο οποίος ήταν και ο επίσημος χορογράφος και σκηνοθέτης της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων το 2012 στο Λονδίνο.

Το ενδιαφέρον του Finnan για την εξερεύνηση και την αμφισβήτηση της παραδοσιακής αξιοποίησης του χώρου τον οδήγησε στη δημιουργία ασυνήθιστων χορευτικών παραστάσεων, όπως για παράδειγμα την καταξιωμένη παράσταση Machine Dance που έγινε με την αξιοποίηση εκσκαφέων JCB, καθώς και παραστάσεις σε μνημεία, παραλίες, εγκαταλειμμένα κτίρια και διάφορους υπαίθριους χώρους στη Βρετανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, η ενασχόληση του με τον άνθρωπο και τη σύνδεση του με τον κόσμο στον οποίο ζούμε, τον οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς από έργα που εξερευνούν τον χώρο τον οποίο καταλαμβάνει η ανθρωπότητα στο φυσικό κόσμο, και δεν είναι άλλες από τις γνωστές παραστάσεις Scattered (2009) και Broken (2013).

Τα σκηνικά της εντυπωσιακής παράστασης έχει δημιουργήσει ο Simon Dormon, ο φωτισμός και τα ψηφιακά εφέ είναι δουλειά της εταιρείας Logela Multimedia, ο σχεδιασμός κουστουμιών καθώς και οι δημιουργίες έχουν γίνει από τις Sofie Layton και Deborah Williams και τέλος η μουσική έχει δημιουργηθεί από τους Sophy Smith και Tim Dickinson.

broken5

BROKEN2

BROKEN3

BROKEN4

Τη μαγευτική χοροθεατρική παράσταση Broken της ομάδας Motionhouse φέρνει στην Κύπρο η JY Productions, που δραστηριοποιείται στην παρουσίαση υψηλής ποιότητας θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και παραστάσεων σύγχρονου και κλασικού χορού.

+ Η παράσταση BROKEN θα παρουσιαστεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία και στις 18 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Για πληροφορίες και εισιτήρια παραστάσεων στον Παγκύπριο αριθμό 7000 2212, στο www.kypria.org.cy και στο www.SoldOutTickets.com.cy

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σε σκάφος το “Κεφάλι Νεαρής Γυναίκας” του Πικάσο

Πίνακα του Πάμπλο Πικάσο η αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ...

«Δεν πάμε ακόμα σε δίκη» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Είναι ώρα να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα. Αυτό ζητάει η παγκόσμια κοινότητα, το ...

Δραματική Σχολή Κ. Κουν: υποβολή αιτήσεων από 1η μέχρι 25 Σεπτεμβρίου

H Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν ενημερώνει τους υποψήφιους σπουδαστές ότι ...

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2014

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για ...

Πλατφόρμα Χορού | Έλενα Χριστοδουλίδου

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, η οποία ξεκινά στις ...

Κτήριο ΘΟΚ | Όλα πήγαν στραβά

Ως εξαρχής προβληματικό έργο συζητήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στη Βουλή το κτήριο ΘΟΚ. ...

X