EROFILI REPEAT – Ομάδα One/Off – Κύπρια 2015

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες για τη σύγχρονη διασκευή της κρητικής αναγεννησιακής τραγωδίας Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση, με τίτλο «EROFILI REPEAT», σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου (Βραβείο σκηνοθεσίας, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14).

Η διασκευή του κειμένου έγινε από τη σκηνοθέτιδα σε συνεργασία με τους ηθοποιούς, τα σκηνικά/κοστούμια είναι του Γιώργου Γιάννου (Βραβείο σκηνογραφίας, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14), ο σχεδιασμός φωτισμών του Βασίλη Πετεινάρη (Βραβείο σχεδιασμού φωτισμού, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14), ο σχεδιασμός ήχου του Πάνου Μπάρτζη και η επιμέλεια κίνησης της Julia Brendle. Σύμβουλος απόδοσης κειμένου η Στέλλα Βοσκαρίδου. Βοηθοί παραγωγής η Χριστίνα Πολεμιδιώτου και η Ελεάννα Τυμπανίδου.

Παίζουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Αργυρίδου (Βραβείο Γυναικείου Ρόλου, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14), Μαρίνα Βρόντη, Άννα Γιαγκιώζη, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μανδρή, Τζωρτζίνα Τάτση και Νιόβη Χαραλάμπους.

3  1  2

Λίγα λόγια για την παράσταση και το έργο:

Η παράσταση «EROFILI REPEAT» επιχειρεί μια σύγχρονη αφήγηση της αναγεννησιακής τραγωδίας Ερωφίλη, προσδοκώντας να μεταφέρει το κοινωνικό στίγμα του έργου στο κοινό του σήμερα. Διατηρώντας τα κομβικά σημεία της ιστορίας καθώς και τον λυρικό χορτατσικό στίχο, στοχεύει σε μια αποδόμηση του μύθου έχοντας την αφήγηση ως πυξίδα για την ανάδειξη των εσωτερικών στόχων του έργου.

Η τραγωδία Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση, γράφτηκε γύρω στα 1595 και θεωρείται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ως γνήσιο δείγμα αναγεννησιακής τραγωδίας, επηρεασμένο από τα ιταλικά πρότυπα, αντιπροσωπεύει την άνθηση του κρητικού πολιτισμού υπό την επιρροή της βενετοκρατίας και είναι μέχρι σήμερα η πιο πολυπαιγμένη τραγωδία του κρητικού θεάτρου. Γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, στο κρητικό ιδίωμα, ο γλωσσικός λυρισμός της θεωρείται αριστουργηματικός. Επιπλέον, η θεματική της δεν επικεντρώνεται μόνο στην ερωτική ιστορία, αλλά εγείρει ζητήματα ιδεολογικά και θέτει ερωτήματα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια φανταστική πόλη της Αιγύπτου, όπου βασιλιάς είναι ο Φιλόγονος. Κόρη του η Ερωφίλη, η οποία μεγαλώνει στο παλάτι μαζί με τον Πανάρετο, ένα ορφανό παιδί, που ο βασιλιάς έχει μεγαλώσει σαν γιο του. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και παντρεύονται κρυφά. Όταν ο βασιλιάς το μαθαίνει, εξοργίζεται και καταστρώνει σχέδιο εκδίκησης για να τους τιμωρήσει, αφού αψήφησαν την εξουσία του.

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Χορτάτσης;

Έζησε στο Ρέθυμνο της Κρήτης την περίοδο της ακμής της κρητικής λογοτεχνίας και έγραψε τα έργα «Ερωφίλη», «Κατσούρμπος» και «Πανώρια». Δυστυχώς για τον ίδιο τον συγγραφέα δεν γνωρίζουμε αρκετά, μια και πολλά στοιχεία καταστράφηκαν επί τουρκοκρατίας. Ο Κωστής Παλαμάς όμως, εύστοχα τον είχε χαρακτηρίσει ως «τον εισηγητή του αναγεννησιακού θεάτρου στην Κρήτη και πατέρα της νέας μας δραματικής τέχνης».

+ Θα δοθούν συνολικά τέσσερις παραστάσεις: στις 2 Οκτωβρίου (Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας), στις 6 Οκτωβρίου (Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου), στις 8 Οκτωβρίου (Α’ Λύκειο Μακαρίου ΙΙΙ, Πάφος) και στις 9 Οκτωβρίου (Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός). Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 8:30 μ.μ. Πληροφορίες στο: www.kypria.org.cy ή στο τηλέφωνο 70002212. Εισιτήρια προπωλούνται στο: www.SoldoutTickets.com.cy, σε όλα τα περίπτερα SoEasy & στο περίπτερο TimeOut, Πάφου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αφαιρέθηκαν οι αφίσες της ταινίας “Η Γέννηση ενός Έθνους” από το πανεπιστήμιο Τσάπμαν

Μετά από σχεδόν ένα μήνα φοιτητικών διαμαρτυριών που προκάλεσαν φυλετικό διχασμό στην πανεπιστημιούπολη, η ...

POP UP FESTIVAL 2015 – open call

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Pop-up Festival 2015, ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με ...

Πωλούνται οι πιτζάμες του Michael Jackson, το μπουκαλάκι με τα Valium του Elvis και τούφες των John Lennon και Curt Cobain

Προσωπικά αντικείμενα διασήμων στο σφυρί στη δημοπρασία «Icons and Idols 2015». Οι πιτζάμες που ...

… and winter fell on the winterless country / Γεωργία Μοδίτη

Η σχεδιάστρια Γεωργία Μοδίτη παρουσιάζει τη νέα της συλλογή με τίτλο “… and winter ...

Ψηφίστε την ενιαία εικόνα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας

Ακολουθήστε το λινκ και ψηφίστε την καλύτερη πρόταση για την ενιαία εικόνα και ταυτότητα ...

Ο Frankie Knuckles, πρωτοπόρος της μουσικής House, πεθαίνει στα 59 του

Ο νονός της House του Σικάγου πέθανε απροσδόκητα στην ηλικία των 59 ετών, όπως ...

X