Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Σε ομιλία της, απευθυνόμενη στους αποφοίτους του New England Institute of Arts, η τραγουδοποιός Αμάντα Πάλμερ μίλησε στους φοιτητές για την αμφιβολία που πάντα έρχεται σε κάποια στιγμή της ζωής, αν όχι όλες τις στιγμές της ζωής: ο φόβος πως θα χτυπήσει το κουδούνι και όταν η πόρτα ανοίξει θα εμφανιστεί η fraud police, η ίσως “υπηρεσία εντοπισμού λαμογιάς” στα ελληνικά. Και οι εκπρόσωποί της θα σου πουν “κοίτα, ξέρουμε πως δεν είσαι ενήλικας, πως δεν ξέρεις τι σου γίνεται και τη δουλειά που κάνεις την κάνεις τυχαία επειδή ξεγέλασες το σύμπαν. Ήρθαμε να σου αφαιρέσουμε όσα πέτυχες”.

Η Αμάντα Fucking Πάλμερ όπως είναι επίσης γνωστή (ψάξτε το), κάνει στην ομιλία (bit.ly/fraud-police) αυτό που κάνει κάθε καλός χρήστης της καθαρά αμερικάνικης λογοτεχνικής φόρμας, που είναι η ομιλία προς αποφοίτους. Τους δίνει ένα συγκεκριμένο μάθημα, μια νέα σκέψη που φιλοδοξεί να μην ξεχάσουν ποτέ και να αποτελέσει, σχεδόν, μπούσουλα.

Κι αυτή η σκέψη που επιλέγει να μοιραστεί είναι πως δεν υπάρχουν μπούσουλες. Δεν υπάρχουν κανόνες μετά την εκπαίδευσή σου, οι “μεγάλοι” δεν ξέρουν να σου πουν τι να κάνεις – ίσως δεν ήξεραν ποτέ.

Και το μήνυμα, αξίζει να προσθέσουμε, πάει ένα βήμα πέρα από τη μετάβαση από το πανεπιστήμιο (που στο τέλος της ημέρας είναι ένα προνόμιο και μια πολυτέλεια που πολλοί στον κόσμο δεν έχουν). Αφορά τη συνειδητοποίηση πως η προηγούμενη γενιά είναι ατελής. Αμφισβητεί συνεχώς και φοβάται τον εαυτό της, φοβάται ότι οι προηγούμενοι είχαν όλους τους κανόνες και τις απαντήσεις, και πως οι ίδιοι είναι έκπτωτοι, τρομαγμένα παιδιά σε σώματα ενηλίκων.

Αξίζει να δείτε τη σύντομη ομιλία της Πάλμερ μέχρι το τέλος. Γιατί η καλύτερη συμβουλή κρύβεται εκεί, καθώς και πολλά άλλα που μια στήλη που δεν ξέρει τι κάνει, δεν έχει αγγίξει καν.

*Η Αμάντα Fucking Πάλμερ είναι σύζυγος του συγγραφέα Νιλ Γκέιμαν, αλλά αυτό είναι πραγματικά δευτερεύον. **Ακόμα μία προσέγγιση στο θέμα: bit.ly/how-it-felt

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι Τραμπ μας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν μιλά ο Αρχιεπίσκοπος για ΛΟΑΤΙ θέματα ή το Κυπριακό ...

Μια παράθεση [και] για την Παλαιστίνη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης “Στο καθ’ αυτό Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι φτάνουν το ένα εκατομμύριο, ...

Ναι στο “ναι”, ναι στο “όχι”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το ποίημα του Καβάφη “Che fece… il gran rifiuto”, από ...

Η πούγκα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν ανακαλύψαμε τώρα τη διαφθορά. Άρα, γιατί τώρα αντιδρούμε [όσο ...

Υγρασία

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο ίδιος ο αέρας έχει γίνει χώμα πηχτό, γεμάτο περισσότερο ...

Δύσκολες μέρες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είναι εβδομάδες σαν αυτές που δεν βρίσκεις νόημα σε ό,τι ...

X