“Know, No” | Έκθεση Μιχάλη Παπαμιχαήλ στο Φυτώριο

Την ατομική έκθεση του Μιχάλη Παπαμιχαήλ με τίτλο “Know, No” θα φιλοξενήσει το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας.

Η ιστορικός τέχνης Μόνικα Ασημένου σημειώνει σχετικά:

Πώς ένα στιγμιότυπο, μια είδηση μεταφέρεται στο έργο τέχνης; Η είδηση, στην περίπτωση του Παπαμιχαήλ, αποτελεί αφορμή για τη δημιουργία των έργων του. Αυτή η ίδια η είδηση μετουσιώνεται υλικά. Τα έργα του αποτελούν την έκβαση μιας πληροφορίας που μεταλλάσσεται, τόσο πνευματικά όσο και υλικά, μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία.

Κοινωνικά και πολιτικά συμβάντα αναφύονται καθημερινά σε μορφή άπειρων πληροφοριών. Ποια ωστόσο από όλες τις πληροφορίες είναι (η) αληθής και ποια (η) ψευδής; Ποια γνώση αποτελεί έγκυρο γεγονός και κατά πόσο υπάρχει μία μόνο αλήθεια; Αυτά τα στοιχειώδη και ακατάλυτα ερωτήματα επανεξετάζει και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει ο Παπαμιχαήλ. Οι λέξεις προπαγάνδα, ιδεολατρεία, θύτης ή θύμα πρωτεύουν στο ιδεολογικό του λεξιλόγιο. Η είδηση παύει να είναι γι’αυτόν η “πραγματική” αλήθεια. Η γνώση αμφισβητείται.

Η αναζήτηση της αλήθειας καθίσταται, μέσα από την πρακτική του, αναγκαία προϋπόθεση για την ανθρώπινη επιβίωση.

Εάν η λέξη “αλήθεια” σχηματίζεται από το άλφα το στερητικό και τη λέξη “λήθη” που σημαίνει λησμονιά, τότε αυτή μπορεί να θεωρηθεί συνώνυμη της μνήμης. Η διαδικασία ανάκλησης του παρελθόντος γίνεται έτσι ο χώρος ύπαρξης της αλήθειας. Οι εικαστικές εγκαταστάσεις του Μιχάλη Παπαμιχαήλ στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας συνιστούν ένα είδος πληροφόρησης. Δεν αποσκοπούν στην απεικόνιση μιας αλήθειας. Βρίσκουν ωστόσο τη δική τους αυθεντικότητα μέσα από τα ερωτήματα που εγείρουν: μέσα από την ίδια τη συνθήκη της ύπαρξής τους.

+ Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 του ίδιου μήνα. Το Φυτώριο Εικαστική Καλλιέργειας βρίσκεται στην οδό Νεχρού 2, στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας με ωράριο λειτουργίας Τρίτη-Παρασκευή 16.00-20.00 και Σάββατο 10.00-13.00. Για πληροφορίες σχετικά με την έκθεση στο τηλέφωνο 22681088.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ιουλιέτα & Ιουλιέτα» | Γυναίκες που ερωτεύτηκαν γυναίκες

Η Χριστιάνα Αρτεμίου έγραψε και ο Μάριος Μεττής σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Ιουλιέτα & Ιουλιέτα» το οποίο ...

Ένα έργο Banksy του 2000 σε δημοπρασία

Ένα έργο του Banksy, που δημιουργήθηκε κατά την πρώτη περίοδο του καλλιτέχνη στο εξωτερικό ...

To ρεπερτόριο ΘΟΚ για τη σεζόν 2014-2015

Τάκης Τζαμαργιάς, Νεόφυτος Ταλιώτης, Χρίστος Σιοπαχάς επιστρέφουν στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και αναλαμβάνουν παραγωγές ...

Νέος δίσκος [και δωρεάν τραγούδι] από τους Counting Crows

Τέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο τους άλμπουμ, οι Counting Crows επιστρέφουν με τον δίσκο ...

Νέο Διεθνές Φεστιβάλ για τη Λευκωσία

Τη θέσπιση ενός διεθνούς φεστιβάλ για την πρωτεύουσα αποφάσισε, και προχώρησε ήδη στην πρόσληψη ...

Ζητούνται εθελοντές για την έκθεση United States of Europe

Το παράρτημα του Ινστιτούτου Γκαίτε του Παρισιού και το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, σε συνεργασία ...

X