“Know, No” | Έκθεση Μιχάλη Παπαμιχαήλ στο Φυτώριο

Την ατομική έκθεση του Μιχάλη Παπαμιχαήλ με τίτλο “Know, No” θα φιλοξενήσει το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας.

Η ιστορικός τέχνης Μόνικα Ασημένου σημειώνει σχετικά:

Πώς ένα στιγμιότυπο, μια είδηση μεταφέρεται στο έργο τέχνης; Η είδηση, στην περίπτωση του Παπαμιχαήλ, αποτελεί αφορμή για τη δημιουργία των έργων του. Αυτή η ίδια η είδηση μετουσιώνεται υλικά. Τα έργα του αποτελούν την έκβαση μιας πληροφορίας που μεταλλάσσεται, τόσο πνευματικά όσο και υλικά, μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία.

Κοινωνικά και πολιτικά συμβάντα αναφύονται καθημερινά σε μορφή άπειρων πληροφοριών. Ποια ωστόσο από όλες τις πληροφορίες είναι (η) αληθής και ποια (η) ψευδής; Ποια γνώση αποτελεί έγκυρο γεγονός και κατά πόσο υπάρχει μία μόνο αλήθεια; Αυτά τα στοιχειώδη και ακατάλυτα ερωτήματα επανεξετάζει και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει ο Παπαμιχαήλ. Οι λέξεις προπαγάνδα, ιδεολατρεία, θύτης ή θύμα πρωτεύουν στο ιδεολογικό του λεξιλόγιο. Η είδηση παύει να είναι γι’αυτόν η “πραγματική” αλήθεια. Η γνώση αμφισβητείται.

Η αναζήτηση της αλήθειας καθίσταται, μέσα από την πρακτική του, αναγκαία προϋπόθεση για την ανθρώπινη επιβίωση.

Εάν η λέξη “αλήθεια” σχηματίζεται από το άλφα το στερητικό και τη λέξη “λήθη” που σημαίνει λησμονιά, τότε αυτή μπορεί να θεωρηθεί συνώνυμη της μνήμης. Η διαδικασία ανάκλησης του παρελθόντος γίνεται έτσι ο χώρος ύπαρξης της αλήθειας. Οι εικαστικές εγκαταστάσεις του Μιχάλη Παπαμιχαήλ στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας συνιστούν ένα είδος πληροφόρησης. Δεν αποσκοπούν στην απεικόνιση μιας αλήθειας. Βρίσκουν ωστόσο τη δική τους αυθεντικότητα μέσα από τα ερωτήματα που εγείρουν: μέσα από την ίδια τη συνθήκη της ύπαρξής τους.

+ Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 του ίδιου μήνα. Το Φυτώριο Εικαστική Καλλιέργειας βρίσκεται στην οδό Νεχρού 2, στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας με ωράριο λειτουργίας Τρίτη-Παρασκευή 16.00-20.00 και Σάββατο 10.00-13.00. Για πληροφορίες σχετικά με την έκθεση στο τηλέφωνο 22681088.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2017

Με τις «Ικέτιδες» της Μάχης Δημητριάδου Lindahl, μια παράσταση που συζητήθηκε πολύ όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, ...

Έκθεση «GR80s»: Μια μακρινή και σχετικά κοντινή εποχή

 Με τη συνθηματική ονομασία «GR80s» εγκαινιάζεται σήμερα, και θα λειτουργεί έως τις 12/3, στην ...

Λογοτεχνικοί περίπατοι για μαθητές

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 ο πρώτος λογοτεχνικός περίπατος από ...

Η χαρακτική πάει Πλάτρες τον Αύγουστο

Στο ορεινό θέρετρο που ύμνησε ο Σεφέρης μέσα από τα ποιήματά του θα βρεθεί ...

Η Ρέα Μπέιλι αντίκρισε το έργο της 46 χρόνια μετά

«Μπράβο τους που φρόντισαν την τέχνη και δεν χάθηκε. Πολύ καλή κίνηση!», αναφώνησε η ...

Ιδού το λογότυπο για τη σήμανση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα

Είχε τα λιγότερα like στην ιστοσελίδα ideas.culture.gr ωστόσο το σχέδιο των Καλλιόπης Ζαφείρη και ...

X