“Know, No” | Έκθεση Μιχάλη Παπαμιχαήλ στο Φυτώριο

Την ατομική έκθεση του Μιχάλη Παπαμιχαήλ με τίτλο “Know, No” θα φιλοξενήσει το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας.

Η ιστορικός τέχνης Μόνικα Ασημένου σημειώνει σχετικά:

Πώς ένα στιγμιότυπο, μια είδηση μεταφέρεται στο έργο τέχνης; Η είδηση, στην περίπτωση του Παπαμιχαήλ, αποτελεί αφορμή για τη δημιουργία των έργων του. Αυτή η ίδια η είδηση μετουσιώνεται υλικά. Τα έργα του αποτελούν την έκβαση μιας πληροφορίας που μεταλλάσσεται, τόσο πνευματικά όσο και υλικά, μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία.

Κοινωνικά και πολιτικά συμβάντα αναφύονται καθημερινά σε μορφή άπειρων πληροφοριών. Ποια ωστόσο από όλες τις πληροφορίες είναι (η) αληθής και ποια (η) ψευδής; Ποια γνώση αποτελεί έγκυρο γεγονός και κατά πόσο υπάρχει μία μόνο αλήθεια; Αυτά τα στοιχειώδη και ακατάλυτα ερωτήματα επανεξετάζει και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει ο Παπαμιχαήλ. Οι λέξεις προπαγάνδα, ιδεολατρεία, θύτης ή θύμα πρωτεύουν στο ιδεολογικό του λεξιλόγιο. Η είδηση παύει να είναι γι’αυτόν η “πραγματική” αλήθεια. Η γνώση αμφισβητείται.

Η αναζήτηση της αλήθειας καθίσταται, μέσα από την πρακτική του, αναγκαία προϋπόθεση για την ανθρώπινη επιβίωση.

Εάν η λέξη “αλήθεια” σχηματίζεται από το άλφα το στερητικό και τη λέξη “λήθη” που σημαίνει λησμονιά, τότε αυτή μπορεί να θεωρηθεί συνώνυμη της μνήμης. Η διαδικασία ανάκλησης του παρελθόντος γίνεται έτσι ο χώρος ύπαρξης της αλήθειας. Οι εικαστικές εγκαταστάσεις του Μιχάλη Παπαμιχαήλ στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας συνιστούν ένα είδος πληροφόρησης. Δεν αποσκοπούν στην απεικόνιση μιας αλήθειας. Βρίσκουν ωστόσο τη δική τους αυθεντικότητα μέσα από τα ερωτήματα που εγείρουν: μέσα από την ίδια τη συνθήκη της ύπαρξής τους.

+ Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 του ίδιου μήνα. Το Φυτώριο Εικαστική Καλλιέργειας βρίσκεται στην οδό Νεχρού 2, στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας με ωράριο λειτουργίας Τρίτη-Παρασκευή 16.00-20.00 και Σάββατο 10.00-13.00. Για πληροφορίες σχετικά με την έκθεση στο τηλέφωνο 22681088.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Salt / Αλάτι: Ομαδική έκθεση στο The Trade

«Αλάτι» είναι ο τίτλος της έκθεσης τριών καλλιτεχνών η οποία παρουσιάζεται μέχρι τις 29 ...

Νεκρός ο Μένης Κουμανταρέας

Νεκρός στο διαμέρισμά του εντοπίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου ο συγγραφέας Μένης ...

Η Ατζέντα του Σ/Κ

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα έφτασε και σε περιμένει με πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις: Σάββατο ...

Το κυπριακό ντοκιμαντέρ «Το Φάντασμα του Πίτερ Σέλερς» στα Φεστιβάλ της Βενετίας και Τελιουράιντ

Το κυπριακό ντοκιμαντέρ «Το Φάντασμα του Πίτερ Σέλερς» εντυπωσιάζει στα Φεστιβάλ της Βενετίας και ...

Εικόνες από την συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου και της Όρχήστρας Νέων στο ΠΑΦΟΣ2017

Φωτογραφίες από την πρόβα τζενεράλε της Ορχήστρας Νεών #UnitedbyMusic και μουσικών της Φιλαρμονικής του ...

«Έφυγε» η πρώτη σταρ της Ισπανίας, Σάρα Μοντιέλ

Ένα από τα ταλαντούχα αστέρια τους αποχαιρετούν η Ισπανία και ο κινηματογραφικός κόσμος: η ...

X