Ατομική έκθεση του Θανάση Λάλα στην Alpha C.K. Art Gallery

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη τελευταία εικαστική πρόταση του Ελλαδίτη καλλιτέχνη Θανάση Λάλα, Ένα Νησί σε μια Θάλασσα Χρωμάτων. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ.

Ένα Νησί σε μια Θάλασσα Χρωμάτων, είναι ο τίτλος της νέας του καλλιτέχνη. Είναι ένα σύνολο εικαστικών ιδεών που συγκεντρώθηκαν με σκοπό να αποδείξουν ότι η Τέχνη μπορεί να κατοικήσει παντού, ότι η τέχνη δεν είναι μόνο για τους τοίχους αλλά εφαρμόζεται και στα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καλύπτει επιφάνειες αλλά και γωνίες. Ζωγραφικές και γλυπτικές ιδέες που σκοπό έχουν να δηλώσουν την ανάγκη επαφής, την ανάγκη να αισθανθούμε ο ένας τον άλλον, για να απολαύσουμε κάτι «κοινό» και μέσω του χορού των αισθήσεων να επαναφέρουμε τον «άνθρωπο», που με τη δική μας αδιαφορία ή την δική μας αστοχία χάσαμε, επιλέγοντας τον τρόπο ζωής του «περιττού» και όχι του «αναγκαίου».

lalas 2

Ένα Νησί σε μια Θάλασσα Χρωμάτων που κατοικείται από εκπροσώπους μιας ανθρωπόμορφης φυλής, που η ένταση της απώλειας του «ουσιαστικού», διαγράφεται ως διακριτικό χαρακτηριστικό πάνω τους. Βλέποντας τις εικαστικές ιδέες του Θανάση Λάλα, διακρίνει κανείς: έντονα αυτιά “καιρός να ξανακούσουμε ακόμα και ψίθυρους“, έντονα μάτια “καιρός να ξαναδούμε την «υπεροχή» των άλλων και όχι τα σκουπίδια της «δικής μας επιτυχίας»“, μακριά ζωντανά χέρια ικανά να αγγίξουν και τα πιο μακρινά, χείλη έτοιμα να φιλήσουν με σκοπό να κατακτηθούν και όχι μόνο να κατακτήσουν, πόδια που πετούν και περπατούν στον αέρα έχοντας την αίσθηση μιας ανύπαρκτης βαρύτητας!

Ένα Νησί σε μια Θάλασσα Χρωμάτων είναι μια εικαστική ματιά με πολύχρωμες προτάσεις κίνησης σε μια εποχή που όλοι έχουμε μεταμορφωθεί σε κατοίκους μόνιμους του καναπέ και της «καρέκλας».

Σε μια εποχή αντιερωτική, ας ξαναερωτευθούμε την κοινή ζωή μας!

Σε μια εποχή που όλα τείνουν να γίνουν φανερά, ας διατηρήσουμε έναν κήπο μυστήριου, μια θάλασσα που “πατώνουμε” στα “βαθιά” μας! Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχολιάζοντας το έργο του γράφει, «Πάντα, όταν με αποκαλούν ζωγράφο, γλύπτη, εικαστικό,αντιδρώ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν νιώθω ζωγράφος, γλύπτης, εικαστικός, συγγραφέας. Είμαι “η ανάγκη μου” να μιλήσω για το σκοτάδι, σε καιρούς φωταγωγημένους με “υπερβολή”! Κάθε φορά χρησιμοποιώ εργαλεία και υλικά για να κρύψω ή να “φανερώσω” στοιχεία που κουβαλάμε και μας βαραίνουν, ενώ θα έπρεπε να μας κάνουν πιο ανάλαφρους και χαρούμενους.

Η επιλογή του περιττού μάς αλλοίωσε τα βασικά χαρακτηριστικά: Έχουμε μάτια και δεν βλέπουμε ο ένας τον άλλο, έχουμε αυτιά και δεν ακούμε παρά μόνο το “εγώ” μας, έχουμε χέρια, αλλά δεν επιδιώκουμε πια την απόλαυση της αφής. Ξεχάσαμε την χαρά που κρύβει το χάδι, την χαρά της επαφής, την διπλή δύναμη του χορού των “δύο” πάνω σε ένα κοινό σκοπό, με στόχο το “εμείς”!»

lalas3

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Alpha C.K. Art Gallery στο τηλέφωνο +357 22751325 και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@ackgallery.com.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Εδώ ετάφησαν βιβλία»

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως « Σταθείτε, άνθρωποι!Αυτό το θέαμα μοιάζει λίγακι γκράν-γκινιόλ!» Το 1931, ...

Δωρεάν είσοδος σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στις 18 Απριλίου

Δωρεάν είσοδο σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα έχουν οι επισκέπτες στις 18 Απριλίου, ...

«Όχι» στην προβολή σποτ για τις περικοπές στον πολιτισμό| Δείτε το βίντεο

Αν και βρίσκεται αναρτημένο στο Υou Tube από τον Μάιο, ωστόσο το βίντεο του ...

Διαφωνίες για τον Banksy

Αντιπαράθεση προκάλεσε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ένα γκράφιτι που λέγεται ότι ανήκει στον Banksy, ...

H συνέντευξη με το ξέσπασμα του Ταραντίνο

Είτε βαρέθηκε να μιλά για το θέμα της βίας στις ταινίες του -ιδιαίτερα το ...

X