Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Το θέατρο στη νεότερη και σύγχρονη Κύπρο»

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Το θέατρο στη νεότερη και σύγχρονη Κύπρο» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30,  το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό.

Το θεατρολογικό συνέδριο είναι το πρώτο αυτής της κλίμακας που καταπιάνεται με το κυπριακό θέατρο και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μελετητή του κυπριακού θεάτρου Γιάννη Κατσούρη. Διοργανώνεται από το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, τον Δήμο Λεμεσού και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Το συνέδριο στηρίζει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η ανταπόκριση ομιλητών από την Κύπρο και την Ελλάδα υπήρξε πολύ μεγάλη: σαράντα πέντε (45) συνολικά ομιλητές θα παρουσιάσουν ποικίλες πτυχές της ιστορίας και της δραματολογίας του κυπριακού θεάτρου. Σε αυτούς συγκαταλέγονται πανεπιστημιακοί καθηγητές, διδάκτορες Θεατρολογίας, απόφοιτοι μεταπτυχιακών προγραμμάτων και ερευνητές από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Δύο εξέχοντες εκπρόσωποι της επιστήμης της Θεατρολογίας είναι οι προσκεκλημένοι ομιλητές: ο Βάλτερ Πούχνερ, Ομότιμος Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ομιλία του οποίου θα έχει τίτλο «Θέατρο και τόπος. Η θεατρολογία της μικρής κλίμακας» και ο Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα μιλήσει για το «Θέατρο των “μικρών” κρατών σε μια εποχή πλανητικών αυτοκρατοριών».

Οι παρουσιάσεις των συνέδρων θα καλύψουν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων: θα καταπιαστούν με ζητήματα κυπριακής δραματουργίας (από τις απαρχές της έως και τη νέα γενιά των συγγραφέων, με ειδικές αναφορές στα αρχαιόθεμα έργα), με την πρόσληψη του αρχαίου δράματος αλλά και νεότερων ξένων δραματουργών, θα εστιάσουν σε πρόσωπα και θέματα της σκηνοθεσίας και της σύγχρονης παράστασης αλλά σε ζητήματα θεατρικής κριτικής. Τέλος, κάποιες ανακοινώσεις θα εξετάσουν τον διάλογο ανάμεσα στο θέατρο της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και την αλληλεπίδραση θεάτρου, κοινωνίας και πολιτικής στη νεότερη Κύπρο.

Σε ξεχωριστή ενότητα θα παρουσιαστούν εννέα νέοι ερευνητές, οι οποίοι θα αναφερθούν σε ποικίλα θέματα, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους του συνεδρίου είναι όχι μόνο να προβάλει τους καρπούς της έως τώρα έρευνας αλλά και να ενθαρρύνει την επιστημονική ενασχόληση με την ιστορία του θεάτρου της Κύπρου.

+ Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις περιλήψεις των ανακοινώσεων, τους ομιλητές καθώς και για όλα τα πρακτικά θέματα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.theatreconferencecy2015.com. Η είσοδος στο συνέδριο θα είναι ελεύθερη, με δήλωση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Η δήλωση βρίσκεται στην παραπάνω ιστοσελίδα και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να την αποστείλουν συνημμένη σε ηλεκτρονικό μήνυμα, με τίτλο «Δήλωση συμμετοχής», στη διεύθυνση theatre.museum@cytanet.com.cy ή να απευθύνονται στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, στο τηλέφωνο 25343464.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Θ. Μικρούτσικος: γιατί θα έρθει στη συναυλία

Πώς αιτιολογεί ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και τραγουδοποιός Θάνος Μικρούτσικος την παρουσία του στην ...

Τα Όσκαρ θυμήθηκαν τον Κακογιάννη

Το όνομα του Μιχάλη Κακογιάννη πέρασε από τη μεγάλη οθόνη μαζί με πολλών άλλων ...

Βραβείο ερμηνείας στον Κωνσταντίνο Φαρμακά, στο Λος Άντζελες

Ο Κωνσταντίνος Φαρμακάς απέσπασε το Βραβείο Ερμηνείας του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, ...

Διάσκεψη τύπου για τις Ικέτιδες του Ευριπίδη

Πραγματοποιήθηκε χθες, 29 Μαΐου 2019 στην Αθήνα, στο χώρο Σχολείον-Ειρήνης Παππά, διάσκεψη τύπου για ...

Πέθανε στα 57 του ο Prince

Σε ηλικία 57 ετών απεβίωσε ο Πρινς, ο διάσημος τραγουδιστής που καθιερώθηκε με το ...

Με το Ισραήλ σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Με τους… γείτονες να κάνουν έναρξη της φετινής 19ης έκδοσης, ανοίγει την 1η Ιουνίου ...

X