Ημερίδα: “Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση”

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα “Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση” τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015, στο ξενοδοχείο ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ στη Λευκωσία, δεδομένης της καθολικής πεποίθησης πως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση λειτουργίας θεσμών, κρίση ηθική, κρίση πολιτισμού.

Και επειδή ο πολιτισμός, πέρα από τα γράμματα και τις τέχνες, είναι το σύνολο των εκφάνσεων μιας κοινωνίας, η Βουλή κρίνει επιτακτική την ανάγκη οι άνθρωποι του πολιτισμού να αντιτάσσονται δημόσια, με λόγο ή πράξεις, σε ό,τι εχθρεύεται τη δημοκρατία και περιθωριοποιεί τον πολιτισμό. Η αντίσταση των πνευματικών ανθρώπων αποτελεί την καλύτερη και προσφορότερη επένδυση, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες ελευθερίας και ανεξαρτησίας για συγγραφική και καλλιτεχνική δημιουργία και κατ’ επέκταση αντιμετώπισης των νοσηρών φαινομένων της κρίσης που μας ταλανίζει .

Η Υπηρεσία Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Βουλής διοργανώνει την ημερίδα προσδοκώντας, με τη συμμετοχή σε αυτήν ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών από την Κύπρο και την Ελλάδα, να μεταγγίσει την άποψη πως ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια στην εποχή της κρίσης. Αντίθετα, η αναζήτηση αντίβαρων στη σφαίρα της γνώσης, της δημιουργίας και της ευαισθησίας είναι για πολλούς ανάγκη, καθώς τα γράμματα και οι τέχνες κεντρίζουν τον προβληματισμό και οξύνουν την κριτική στάση, χαράσσοντας πορεία αντίστασης σε κάθε λογής αρνητικές καταστάσεις που εμφανίζονται ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, όπως η σημερινή.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου, καλύπτει τις θεματικές ενότητες “Η ανθρωπότητα και πάλι σε κρίση: Κύπρος, Ευρώπη, Κόσμος”, “Επιπτώσεις της κρίσης στον πολιτισμό” και “Ο πολιτισμός αντιστέκεται”. Στα πλαίσια της πρώτης θεματικής ενότητας θα μιλήσουν ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης και ο ακαδημαϊκός Γιώργος Γεωργής. Τις επιπτώσεις της κρίσης στον πολιτισμό θα αναλύσουν οι ακαδημαϊκοί Λένα Διβάνη, Ξενοφών Σαχίνης και Έλενα Μουζάλα και ο σκηνοθέτης θεάτρου και ηθοποιός Νίκος Χαραλάμπους. Η αντίσταση των γραμμάτων και των τεχνών στα χρόνια της κρίσης θα παρουσιαστεί από τους συγγραφείς Χρήστο Χωμενίδη και Λεύκιο Ζαφειρίου, την ηθοποιό και σκηνοθέτη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, το σκηνοθέτη κινηματογράφου Ανδρέα Πάντζη, τον εικαστικό Αντρέα Λαδόμματο και το συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη.

Μετά τη λήξη της ημερίδας ο Σταμάτης Κραουνάκης στο πιάνο και η Ελεονώρα Ρούσου στο φλάουτο θα συνεργαστούν δημιουργικά για μισή ώρα σε τραγούδια του συνθέτη.

Στα πλαίσια της ημερίδας, την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία του Ανδρέα Πάντζη “Το Τάμα” στην αίθουσα προβολών του κινηματογράφου ΠΑΝΘΕΟΝ στη Λευκωσία με είσοδο ελεύθερη.

+ Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. και θα είναι ανοικτή για το κοινό. Εγγραφές (προαιρετικά): 9.00 – 9.30 π.μ. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 22 407315 / 22 407363.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Χαμπιαούρης: «Δεν θα στερηθεί σεντ το ελεύθερο θέατρο»

«Μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι το ελεύθερο θέατρο θα στερηθεί ένα σεντ!», ...

Oι ARCADIAN CHILD στο Καζαντί

Γνωρίσαμε καλύτερα τους ARCADIAN CHILD μέσω του δημιουργού Παναγιώτη Γεωργίου που φιλοξενήθηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή ...

Διάλεξη με θέμα “Ανασκαφή στο Ακάκι-Πηγάδια: Το Ψηφιδωτό του Ιπποδρόμου”

Ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί σε διάλεξη της Δρ. Φρύνης ...

Mike deGruy και Andrew Wight οι νέες απώλειες της 7ης Τέχνης

Ο συμπαραγωγός και ο κινηματογραφιστής της πιο πετυχημένης αυστραλιανής ταινίας του 2011, Sanctum, βρήκαν ...

Ληστεία στο Μουσείο Ολυμπίας – παραιτήθηκε ο Γερουλάνος

Εξαιτίας ληστείας η οποία διαπράχθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Μουσείο της Ολυμπίας, ...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του εργαστηρίου Emergence

Ένα ενδιαφέρον εργαστήρι σχετικά με τη συλλογική μνήμη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργική ...

X