«ΙΝ MEMORIAM»: 100 χρόνια από την Αρμενική Γενοκτονία

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με την Κυπριακή Επιτροπή Μνήμης 100ης επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας παρουσιάζει δύο συναυλίες με τίτλο «ΙΝ MEMORIAM» αφιερωμένες στην 100η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας. Οι συναυλίες θα δοθούν στις 22 Οκτωβρίου και 23 Οκτωβρίου σε Πάφο και Λευκωσία αντίστοιχα, υπό τη διεύθυνση του Κύπριου μαέστρου Haig Utidjian.

Το κύριο έργο του προγράμματος είναι η Λειτουργία για έγχορδα του Komitas (1869-1935) σε διασκευή για ορχήστρα εγχόρδων του Zareh Sahakiants. Το έργο αποτελεί δείγμα Αρμενικής μουσικής της υψηλότερης ομορφιάς και πνευματικότητας. Ενσωματώνει παραδοσιακές εκκλησιαστικές μελωδίες οι οποίες έχουν διαδοθεί και αγιασθεί μέσω της λατρείας, στο πέρασμα των αιώνων. Ο Αρμένιος Αρχιμανδρίτης, μουσικολόγος και συνθέτης Komitas, ο οποίος θεωρείται ο Ιδρυτής της Εθνικής Αρμενικής Σχολής Μουσικής, επεξεργάστηκε πολυφωνικά τις μελωδίες αυτές την παραμονή της Αρμενικής Γενοκτονίας, της οποίας έμελλε να είναι ένας ψυχικά τραυματισμένος επιζών.

Αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Zareh Sahakiants (1933-1983) τις διασκεύασε αριστοτεχνικά ως ορχηστρική σουίτα. Η Ευρωπαïκή πρεμιέρα του έργου δόθηκε τον Απρίλιο του 2014 στο Τσεχικό Μουσείο Μουσικής από τα έγχορδα της Ορχήστρας του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας, υπό τη διεύθυνση του Haig Utidjian.  Η Σ.Ο.Κ. θα παρουσιάσει επίσης την αντιστικτική ελεγεία Metamorshosen για 23 σόλο έγχορδα του σύγχρονου με τον Komitas, Richard Strauss (1864-1949). Το έργο, το οποίο φέρει τη σήμανση In Memoriam. θρηνεί την καταστροφή που προκάλεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, του οποίου πρόδρομος υπήρξε η Αρμενική Γενοκτονία.

+ H εκδήλωση στην Πάφο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική» και στη Λευκωσία την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου. Ώρα έναρξης και για τις δύο συναυλίες στις 20:30. Εισιτήρια προς €12, €7 (νέοι 18-26 ετών και συνταξιούχοι), €5 (νέοι 12-18 ετών), €3 (παιδιά κάτω των 12 ετών). Εισιτήρια διατίθενται: για τη συναυλία της Πάφου στην «Παλιά Ηλεκτρική» (Βλαδίμηρου Ηρακλέους 8, τηλ. 22 463144) 3 ώρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης και αντίστοιχα για τη συναυλία της Λευκωσίας στο Θέατρο Παλλάς (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, τηλ. 22 410181) κάθε Τετάρτη, 16:00-19:00 και τη μέρα της συναυλιας, 19:00-20:30, καθώς και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.cyso.org.cy Για περισσότερες πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ανακοίνωση ΘΟΚ σχετικά με το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει πως η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Β’ εξάμηνο, ...

«Ο Εισβολέας» στη Μασσαλία

Η καλλιτεχνική κατάληψη της Μασσαλίας από τον «Εισβολέα» -τον καλλιτέχνη δρόμου γνωστό ως Invader- ...

Street Art 25.000 τετραγωνικών μέτρων στο Παρίσι

Το γαλλικό δίδυμο καλλιτεχνών δρόμου Ella & Pitr ολοκλήρωσε το τελευταίο έργο του στο ...

Τοπικά σχήματα συνδράμουν στην κινητοποίηση για τις κυπριακές ακτές

Τα τοπικά μουσικά σχήματα Monsieur Doumani και Sandy Brour αλλά και μέλη του σχήματος ...

Την είδαν «black» για ένα βίντεο κλιπ

Κυκλοφόρησε προχθές το βίντεο κλιπ του τέταρτου single από το άλμπουμ των Muse, The Second ...

«Η Τέχνη στις Κοινότητες»|Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2020

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία για 5η συνεχόμενη χρονιά, θέτει ...

X