EMBODY / ομαδική έκθεση / The Collection Gallery

Με το τίτλο EMBODY παρουσιάζουν τη δουλειά τους από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου στη γκαλερί The Collection Gallery οι Μαρίνα Ζερβού, Ανδρέας Νικολάου, Νικόλας Αντωνίου, Ζήνων Τζέπρας, Σάββας Γεωργιάδης, Κάλλη Καστώρη, Νίκος Φραντζολάς και Δημήτρης Νεοκλέους.

Συμβάντα που, διαμέσου του σώματος αλλά και πέρα από αυτό, δημιουργούν ατμόσφαιρες όπου το ορατό υπαινίσσεται αόρατες διαδικασίες.

Σχεδιάζοντας την ανθρώπινη φιγούρα η Μαρίνα Ζερβού προσπαθεί να προσεγγίσει και να κατανοήσει τι βρίσκεται πέρα από την όψη, πέρα από την εικόνα, πέρα από το φαινομενικά αντιληπτό. Η δουλειά της είναι παραστατική, όχι όμως ρεαλιστική. Σκοπός της δεν είναι να παρουσιάσει το ”φαινομενικά πραγματικό”, να αναπαραστήσει, δηλαδή, πιστά μια εξωτερικότητα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να προσεγγίσει την ανθρώπινη φιγούρα με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να την ανακαλύψει σχεδιαστικά εκ νέου και να δημιουργήσει ένα προσωπικό εικονοπλαστικό γλωσσάρι.

Marina-zervou4Μαρίνα Ζερβού

Ευρηματικά ο Ανδρέας Νικολάου κατορθώνει πάντοτε, να ενορχηστρώνει τη συνύπαρξη πολλών, επιμέρους, “συνθέσεων” σε ένα έργο: γνώρισμα, που διευρύνει τους ορίζοντες της κάθε δημιουργίας του, προικίζοντας την με δυναμικό παλμό. Μέσα από αυτή την προσέγγιση αξιοποιημένη η ύπτια μορφή της παιδούλας, πέρα από θεματικά, καθίσταται και οργανικά επίκεντρο της σύνθεσης και συνάμα αφετηρία για αινιγματικές καταστάσεις και εκπλήξεις.

Andreas NicolaouΑνδρέας Νικολάου

Τα έργα του Νικόλα Αντωνίου δεν πηγάζουν από μια συγκεκριμένη ιδέα ή θεματική. Αποφεύγει συνειδητά να εστιάζεται σε απόλυτα ερωτήματα ή συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά αντίθετα, δημιουργεί καινούργιες ζωγραφικές εικόνες που θέτουν άγνωστα ερωτηματικά. Έτσι δίχως ιδιαίτερη σκέψη, ζωγραφίζει αόριστους χώρους, με αντικείμενα που μοιάζουν να βρίσκονται σε ”λάθος” μέρος, χρόνο και μέγεθος, δίπλα από αντικείμενα ξένα μεταξύ τους, με φιγούρες χαμένες σε ένα έντονο ζωγραφικό περιβάλλον, που όμως στο τέλος συνυπάρχουν, αλληλεπιδρούν και ομαδοποιούνται, δίνουν νόημα στην ύπαρξή τους, διηγούνται μια ιστορία και εκφράζουν ένα συναίσθημα.

Nikolas-antoniouIIIΝικόλας Αντωνίου

Ο Ζήνων Τζέπρας σαν αφηγητής που σκαλίζοντας το παρελθόν και καταγράφοντας αναμνήσεις μας, το ανασυγκροτεί σε μια αρχαιολογική διαδικασία της μνήμης. Το κάθε έργο διατηρεί τις ενδείξεις μιας βαθύτερα προσωπικής και κοινωνικής εξιστόρησης σαν σκελετωμένα απομεινάρια κρυμμένα σε ντουλάπι. Συχνά οι χαρακτήρες του λαμβάνουν ζωικές μορφές, σατυρικό στοιχείο το οποίο δημιουργεί έναν “εναλλακτικό κόσμο” του οποίου ρόλος του είναι να υποβαθμίσει κοινωνικές κυρίαρχες δυνάμεις.

jeprasΖήνων Τζέπρας

Ο Σάββας Γεωργιάδης μας προτείνει ένα αληθινό αρχετυπικό χώρο, γεμάτο με προσωπικούς κωδικούς και γρίφους, που επικαλούμενοι το υποσυνείδητο κατασκευάζουν το “πώς”, αποκομίζοντας τις ιστορίες τις οποίες τα μοντέλα διστάζουν να αφηγηθούν, αμφισβητώντας το “φαίνεσθαι” και απεικονίζοντας το “είναι”. Όλα όσα αντιλαμβάνεται και όχι όσα βλέπει.

Το βασικό θέμα που απασχολεί τη Κάλλη Καστώρη είναι η αποξένωση, στις διάφορες μορφές που μπορεί αυτή να λάβει: αποξένωση από τον εαυτό, από τους άλλους, από το περιβάλλον. Η τυχαιότητα της συνύπαρξης και η έκλειψη της επικοινωνίας, όπως και η προσπάθεια (ανα)δημιουργίας ενός εαυτού μέσα από τη μίμηση των άλλων, αποτελούν βασικούς άξονες του έργου της.

kastoriΚάλλη Καστώρη

Πυρήνας της δημιουργικής πνοής του Νίκου Φραντζολά παραμένει η ζωή που συντάσσεται και ισορροπεί σε χρόνο και χώρο, σε σχέδιο και χρώμα, σε κίνηση και στάση.

Περιστρεφόμενα γύρω από την ένταση κάποιας προσωπικής ιστορικής στιγμής, τα έργα του Δημήτρη Νεοκλέους, μοιάζουν με εικονογράφηση παιδικού ονείρου.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου στις 8:00 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 05 Δεκεμβρίου (Δευτέρα – Σάββατο, 10.00 – 13.00 & 16.00-20.00). Η THE COLLECTION GALLERY βρίσκεται στη Λεωφ. Λεμεσού 15Α στη Λευκωσία. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 99585172 / 99206296.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

EFFE: Οδηγός Φεστιβάλ της Ευρώπης

Κάλεσμα συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, απευθύνει ...

Η «Θυμέλη» συζητήθηκε στη Βουλή

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Εκτάκτως στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού συζητήθηκε την Τρίτη ...

Πρώτη ματιά στην Πινακοθήκη Λεβέντη

Περισσότερα από 800 έργα και αντικείμενα τέχνης τα οποία αποτελούν τις σημαντικές Συλλογές του ...

Αρ. Μπαλτάς: Η Αθήνα ως σημαντικός ευρωπαϊκός πολιτιστικός κόμβος

Στη νέα διαδρομή του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Αθήνας αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, ...

300 εκατ. δολάρια για τον πίνακα «Πότε θα παντρευτείς;»

Το ρεκόρ της υψηλότερης τιμής για την αγορά έργου τέχνης πιστεύεται ότι έσπασε ένας ...

Απεβίωσε η δημιουργός ντοκιμαντέρ Αλίντα Δημητρίου

Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε τα ξημερώματα της Τρίτης η σκηνοθέτιδα Αλίντα Δημητρίου, δημιουργός ...

X